Welke behandeling voor u het meest geschikt is, is onder andere afhankelijk van uw leeftijd en het stadium waarin de ziekte zich bevindt. We stemmen uw behandeling volledig af op uw situatie. Van te voren bespreekt uw arts uw situatie in een multidisciplinair overleg met gespecialiseerde artsen zoals een hematoloog, radioloog, nucleair geneeskundige, internist, klinisch chemicus, patholoog en eventueel een hematoloog uit een universitair centrum.
Wanneer starten met behandelen?
Soms is het niet meteen nodig om te starten met een behandeling. Dit noemen we wait-and-see beleid. We starten met behandelen als:
- u last heeft van bloedarmoede
- de ziekte uw botten aantast
- het calciumgehalte in uw bloed verhoogd is
- uw nieren niet meer goed werken
Behandelopties
Multipel myeloom kan op verschillende manieren behandeld worden. Meestal kiezen we bij patiënten jonger dan 70 jaar voor een andere behandeling dan bij patiënten ouder dan 70 jaar. Dat heeft ermee te maken dat jongere patiënten over het algemeen in een betere conditie zijn en dus ook een zwaardere behandeling aankunnen. De verschillende behandelopties zijn:
- Chemotherapie en/ of immunotherapie
- Chemotherapie en immunotherapie gevolgd door een autologe stamceltransplantatie
- Bestraling (radiotherapie)
Ondersteunende therapie (supportive care)
Krijgt u een intensieve behandeling met chemotherapie? Of is het niet mogelijk om met een behandeling te starten vanwege uw leeftijd of conditie? Dan kunt u ondersteunende therapie krijgen. In beide gevallen is ondersteunende therapie gericht op het verlichten van uw klachten. Het gaat dan om klachten zoals bloedarmoede, een verhoogde bloedingsneiging en infecties. We kunnen u medicijnen voorschrijven of bepaalde leefregels meegeven. Ook botproblemen kunnen worden voorkomen en/ of verminderd door ondersteunende therapie. U krijgt hiervoor botversterkende medicijnen voorgeschreven. Wanneer u ondersteunende therapie krijgt tijdens uw behandeling is deze ook gericht op het verkleinen van de kans op complicaties als gevolg van uw behandeling.
Uw vaste aanspreekpunt
Uw verpleegkundig specialist begeleidt u tijdens iedere stap van het behandelplan. Zij is uw vaste aanspreekpunt. Ze is altijd op de hoogte van uw situatie en de 'spin in het web' voor de verschillende zorgverleners die bij uw behandeling zijn betrokken.
In deze periode van behandeling komt er erg veel op u af. Heeft u vragen of wilt u zaken bespreken, dan kunt u hiermee altijd terecht bij de verpleegkundig specialist.
Hovon
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis behandelen we patiënten met multipel myeloom volgens de richtlijnen van HOVON. HOVON is een samenwerkingsverband tussen verschillende afdelingen Hematologie in Nederland en in het buitenland. Zij doen wetenschappelijk onderzoek naar verschillende hematologische aandoeningen en de behandeling daarvan. Om de kennis over multipel myeloom te vergroten, kunnen wij u vragen of u in studieverband behandeld wilt worden. U krijgt dan de standaardbehandeling, eventueel aangevuld met een ander medicijn. Uiteraard mag u ook besluiten niet mee te doen aan dit wetenschappelijk onderzoek. U krijgt dan alleen de standaardbehandeling.