Aandoening

Multipel myeloom (ziekte van Kahler)

Bij multipel myeloom is er sprake van een ongecontroleerde groei van kwaadaardige plasmacellen in het beenmerg. Hierdoor wordt de aanmaak van normale bloedcellen verstoord.

Multipel myeloom begint vaak met onduidelijke klachten, zoals rugpijn of vermoeidheid. De klachten worden geleidelijk erger. De ongecontroleerde groei van kwaadaardige plasmacellen in het beenmerg veroorzaakt allerlei problemen. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van botproblemen en nierproblemen.

Kanker is een ingrijpende ziekte. Alles waar u mee te maken krijgt voor, tijdens of na de behandeling hebben we voor u verzameld op onze pagina 'Kanker'.

Lees meer

Nazorg

De behandeling van multipel myeloom is eigenlijk nooit echt afgerond, omdat de ziekte niet te genezen is. De ziekte kan wel lange tijd wegblijven. In die periode gaat u regelmatig (ongeveer één keer per drie maanden) voor controle naar de medisch specialist.

Tijdens een controle bespreekt u met uw arts hoe het gaat. Ook laat uw arts een bloedonderzoek uitvoeren. Soms laat uw arts ook een urineonderzoek uitvoeren of worden er röntgenfoto’s gemaakt om eventuele bothaarden vroegtijdig te ontdekken.

Als de ziekte terugkomt, bekijken we opnieuw op welke manier u het beste behandeld kunt worden. Ook dan zijn er weer verschillende opties. Het kan zijn dat u weer dezelfde behandeling met dezelfde medicijnen krijgt. Maar het kan ook zijn dat u een andere behandeling of andere medicijnen krijgt voorgeschreven. Dit is onder meer afhankelijk van de medicijnen die u eerder heeft gekregen, hoe lang de ziekte weg is gebleven en de bijwerkingen die u heeft gehad.

Heeft u moeite om na de behandelingen de draad weer op te pakken? Dan is het mogelijk om een afspraak te maken bij de verpleegkundig specialist. Haar rol bestaat uit begeleiding, advisering en ondersteuning bij het leven met de ziekte en de gevolgen van de behandeling. Dit geldt voor u, maar ook voor uw partner.

Laatste revisie: 1 februari 2023 - 14:45