Aandoening

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. Het verschilt van de andere vormen van (huid)kanker omdat het vrijwel in alle gevallen (bijna 100%) goed te genezen is. 
 

Dat komt omdat het basaalcelcarcinoom alleen op die plek ingroeit, heel langzaam groeit en zich niet verder in het lichaam verspreidt via bloedvaten en lymfbanen (uitzaait). 

Kanker is een ingrijpende ziekte. Alles waar u mee te maken krijgt voor, tijdens of na de behandeling hebben we voor u verzameld op onze pagina 'Kanker'.

Lees meer

Het basaalcelcarcinoom komt veel voor. Jaarlijks worden er circa 25.000 nieuwe gevallen van huidkanker ontdekt in Nederland en circa 80% daarvan is een basaalcelcarcinoom. Het komt vooral voor op oudere leeftijd en de belangrijkste oorzaak is de zon. Verbranding van de huid door de zon is een risico. Mensen met een lichte huidskleur die snel verbranden hebben daarom meer kans op het krijgen van huidkanker. Het aantal gevallen van basaalcelcarcinoom neemt toe doordat er steeds meer ouderen dan jongeren zijn (vergrijzing). Maar ook doordat er steeds meer mensen op vakantie naar de zon gaan. 

Meer informatie? Kijk op de website van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Code DER-748
Laatste revisie: 27 december 2023 - 12:05