Aandoening

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. Het verschilt van de andere vormen van (huid)kanker omdat het vrijwel in alle gevallen (bijna 100%) goed te genezen is. 
 

Dat komt omdat het basaalcelcarcinoom alleen op die plek ingroeit, heel langzaam groeit en zich niet verder in het lichaam verspreidt via bloedvaten en lymfbanen (uitzaait). 

Het basaalcelcarcinoom heeft meestal de vorm van een huidkleurig bultje. Soms ziet het er wat glazig-glanzend uit en zijn er kleine bloedvaatjes op te zien. Het kan echter ook kapot gaan en de vorm van een zweertje aannemen. Ook zijn er vormen waarbij het basaalcelcarcinoom vlak blijft, maar toch te herkennen valt aan kleurveranderingen, roodheid of schilfering.

Kanker is een ingrijpende ziekte. Alles waar u mee te maken krijgt voor, tijdens of na de behandeling hebben we voor u verzameld op onze pagina 'Kanker'.

Lees meer

Het basaalcelcarcinoom komt veel voor. Jaarlijks worden er circa 25.000 nieuwe gevallen van huidkanker ontdekt in Nederland en circa 80% daarvan is een basaalcelcarcinoom. Het komt vooral voor op oudere leeftijd en de belangrijkste oorzaak is de zon. Verbranding van de huid door de zon is een risico. Mensen met een lichte huidskleur die snel verbranden hebben daarom meer kans op het krijgen van huidkanker. Het aantal gevallen van basaalcelcarcinoom neemt toe doordat er steeds meer ouderen dan jongeren zijn (vergrijzing). Maar ook doordat er steeds meer mensen op vakantie naar de zon gaan. 

Controle

Afspraken voor controle

Als er maar 1 plek is geweest, dan is het niet nodig om daarna nog verdere controle afspraken te maken om de huid na te kijken. Als u zelf iets ontdekt aan uw huid dat u niet helemaal vertrouwt, dan geldt voor u wat voor iedereen geldt: maak een afspraak bij uw huisarts of dermatoloog om het te laten beoordelen.

Er bestaat een kleine kans dat het basaalcelcarcinoom toch nog niet helemaal diep genoeg verwijderd is. Die kans is in de ongeveer 3-5% afhankelijk van de gebruikte techniek. Dus als u na enkele maanden op de behandelde plek een nieuw bultje of groeiende plek ziet, dan moet u contact opnemen met uw behandelend arts.

Als u 2 of meer basaalcelcarcinomen heeft gehad, bent u er blijkbaar bevattelijk voor. Dat kan gebeuren als uw huid jaren lang veel in het zonlicht is geweest. Het is dan wel verstandig om in ieder geval de eerste 3 jaar 1x per jaar een controle afspraak te maken bij de dermatoloog.   

Mensen die medicijnen gebruiken die de afweer onderdrukken, hebben meer kans op het krijgen van basaalcelcarcinomen.

Het is zinvol om de blote huid te beschermen tijdens het buiten zijn in de periode voorjaar/zomer en wellicht het najaar. Hiervoor kunt u een zonnebrandcrème met hoge factor gebruiken.

Code DER-748
Laatste revisie: 10 november 2021 - 10:56