Headerafbeelding
Vaas op tafel in wachtkamer met zicht op binnentuin
Onderzoek

Biopsie van de huid

Bij een biopsie neemt de dermatoloog een stukje weefsel (biopt) van de huid weg voor verder onderzoek. 

Een biopsie wordt gedaan als de diagnose onduidelijk is of als er onderscheid moet worden gemaakt tussen verschillende huidaandoeningen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • uw JBZ-patiëntenpas
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Code DER-743
Laatste revisie: 2 maart 2023 - 12:38
Hoe verloopt het onderzoek?

Biopsie van de huid

Het gebied waar het biopt wordt genomen, desinfecteren we. Daarna krijgt u een plaatselijke verdoving. De dermatoloog neemt met een klein boortje een stukje huid weg. Er kan dan een bloeding optreden. Als dit het geval is, behandelt de dermatoloog dit plekje. Dit kan door het plekje dicht te drukken of met electrocoagulatie. Soms is het nodig de plaats van het biopt te hechten. Het weggenomen stukje weefsel (biopt) gaat naar de afdeling Pathologie voor onderzoek. Er kan een blijvend litteken ontstaan op de plaats waar het biopt is genomen.

U mag na het onderzoek weer naar huis.

U krijgt een afspraak met de dermatoloog om de uitslag van het onderzoek te bespreken. Dit kan een belafspraak of een afspraak op de polikliniek Dermatologie zijn.

Wat doet u bij problemen thuis?

Bij problemen, zoals een nabloeding of pijn, belt u de polikliniek Dermatologie op telefoonnummer (073) 553 86 19.