Headerafbeelding
Operatiedossier Naar de operatiekamer kinderen
Behandeling

Operatie bij het afglijden van de heupkop bij kinderen (schroeffixatie-operatie)

Bij deze operatie plaatst de orthopeed een schroef in de heupkop om het afglijden te stoppen.

Bij een afglijdende heup wordt standaard operatief behandeld (schroeffixatie-operatie). 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig identiteitsbewijs en het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van uw kind. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Betrokken afdelingen

Code KIN-760
Laatste revisie: 9 februari 2024 - 08:38
Hoe verloopt de behandeling?

Operatie bij het afglijden van de heupkop bij kinderen (schroeffixatie-operatie)

Uw kind voorbereiden

Een goede voorbereiding is belangrijk. Voor uw kind en voor u. Op Hallo ziekenhuis! kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. Uw kind kan er onder andere filmpjes bekijken over een operatie en de afdeling Kinderdagbehandeling.

Kinderpaspoort

Heeft uw kind al een JBZ-kinderpaspoort? Vul deze in, samen met uw kind. Zo kunnen wij uw kind helpen bij de opname in het ziekenhuis. Heeft uw kind nog geen paspoort ontvangen? Vraag er naar in het ziekenhuis. Dit kan bij de afdeling Patiëntenregistratie, polikliniek of verpleegafdeling.  Neem het paspoort altijd mee als uw kind naar het ziekenhuis komt.

kinderpaspoort

Kan uw kind op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Bel dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. 

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat uw kind goed en veilig wordt voorbereid op de behandeling.

Daarom wordt u voor het onderzoek gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die uw kind (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over de thuissituatie en de gezondheid van uw kind.

De anesthesioloog kan het nodig vinden dat u met uw kind naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt.  Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; de behandeling kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Lees voor een goede voorbereiding van tevoren de informatie Anesthesie bij Kinderen. U kunt eventuele vragen stellen tijdens uw gesprek met de POS-medewerker. 

Informatieboekje

Op de afdeling Pre Operatieve Screening (POS) of polikliniek Kindergeneeskunde krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op de opname van uw kind. Lees dit boekje goed door!

Nuchter zijn

Nuchter zijn voor kinderen t/m 16 jaar

Opereren kan alleen als uw kind nuchter is. ‘Nuchter’ betekent dat de maag van uw kind leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van de maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.
Om te zorgen dat uw kind nuchter is, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag normaal eten en drinken. 

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag niets meer eten, ook geen snoepjes. Uw kind mag nog wel kauwgom kauwen, maar deze niet doorslikken. 
  • Uw kind mag geen melk(producten), koolzuurhoudende dranken en roosvicee meer drinken.
  • Uw kind mag nog wel drinken: water, helder appelsap, ranja, thee met suiker (zonder melk) en/of een waterijsje (bv. raketje). 
    • Weegt uw kind minder dan 10 kg, dan mag het maximaal 50 ml per uur drinken.
    • Weegt uw kind meer dan 10 kg, dan mag het maximaal 100 ml per uur drinken.

Tot 4 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag nog borstvoeding drinken.

Vanaf 1 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag niets meer  drinken. Uw kind mag nog wel kauwgom kauwen, maar deze niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als uw kind naar de behandeling gaat.
  • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag nog wel.

Het is belangrijk dat u deze regels goed opvolgt, omdat anders de behandeling niet door kan gaan.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie bovenaan de roltrap. Daar wordt u doorverwezen naar de Kinderafdeling.

Wat gebeurt er voor de behandeling?

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de Infobalie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, bovenaan de roltrap. De medewerker van de Infobalie wijst u en uw kind verder naar de juiste afdeling.

Uw kind wordt voor deze operatie opgenomen op de Kinderafdeling. De verpleegkundige ontvangt uw kind op de afdeling en bereidt uw kind verder voor op de behandeling. Als uw kind aan de beurt is voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u en uw kind naar het Operatiecentrum.

Wat gebeurt er bij de behandeling?

De orthopeed maakt een snee aan de zijkant van de heup. Daarna zet de orthopeed een schroef in het centrum van de heupkop. Deze schroef doorboort de groeischijf. Door het vastzetten (fixatie) van de heup sluit de groeischijf zich. Daardoor stopt het afglijden van de heup.

Als de diagnose pas laat gesteld wordt, kan het heupgewricht al ernstig vervormd zijn. Er is dan een grotere operatie nodig om het heupgewricht zo veel mogelijk te herstellen. De orthopeed zet de heupkop dan in de gecorrigeerde stand met een plaat en schroeven weer aan elkaar. Bij deze operatie is de kans op complicaties groter dan bij de 'schroeffixatie-operatie'.

Na de operatie wordt uw kind naar de uitslaapkamer gebracht. Hier worden de bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte gecontroleerd. Als uw kind zich goed voelt, worden u en uw kind teruggebracht naar de verpleegafdeling.

De dag na de operatie leert uw kind onder begeleiding van de fysiotherapeut lopen met twee elleboogkrukken. De heup mag in het begin maar weinig belast worden. Hierover krijgen u en uw kind uitleg.

Risico's

Bij iedere operatie kunnen complicaties optreden, zoals een infectie of een slechte wondgenezing.

  • Na deze operatie ontstaat soms een ontsierend litteken op het bovenbeen.
  • Door de aandoening zelf (en dus niet door de operatie) kan functieverlies van de heup optreden en een beenlengteverschil. De kans op een groot beenlengteverschil is klein, omdat de grootste groei van het been in de groeischijven rond de knie plaatsvindt, en dus niet in de groeischijf van de heup.

Complicaties die vooral na deze operatie kunnen voorkomen zijn: het afsterven van de heupkop (heupkopnecrose) of het afsterven van het kraakbeen van de heupkop (chondrolysis). Bij de grotere operaties is de kans op deze specifieke problemen groter.

Naar huis

Meestal kan uw kind de tweede of de derde dag na de operatie weer naar huis.

Het lichaam heeft na de operatie tijd nodig om te herstellen. Daarom kunt uw kind zich na de operatie moe voelen. Ook kan zijn reactievermogen wat vertraagd zijn. De adviezen die we u meegeven helpen uw kind om te herstellen. Ook heeft uw kind hierdoor minder kans op eventuele problemen die kunnen ontstaan door de operatie (complicaties).

Na zes weken komt uw kind op controle op de polikliniek Orthopedie. Aan de hand van een nieuwe röntgenfoto beoordeelt de orthopeed of de heup volledig belast kan worden.