Headerafbeelding
Patiënt is aan de beurt op de Poliklinische Operatiekamer
Behandeling

Operatie bij een slijmcyste met een plaatselijke verdoving

Een slijmcyste (ganglion) kunnen we verwijderen met een operatie.

Er blijft ook na een operatie altijd een kleine kans bestaan dat de cyste terugkomt. 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code PCH-043b
Laatste revisie: 19 december 2023 - 14:36
Hoe verloopt de behandeling?

Operatie bij een slijmcyste met een plaatselijke verdoving

De behandeling is onder een plaatselijke verdoving en gebeurt dan op de poliklinische operatiekamer (POK). U hoeft dan niet nuchter te zijn.

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de POK.

Op de pagina ‘Operatie met plaatselijke verdoving door de plastisch chirurg’ leest u meer praktische informatie die u kan helpen bij de voorbereiding op de operatie.

Het kan zijn dat u op afdeling Dagbehandeling wordt opgenomen. De arts vertelt u tijdens het eerste polikliniekbezoek waar u wordt verwacht.

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Vitamine C

Na een operatie aan een arm bestaat een kans dat er dystrofie ontstaat. Om dit te voorkomen adviseren we u om vitamine C 1000 mg te slikken. U begint hiermee 5 dagen voor de operatie en u slikt de vitamine C minimaal 50 dagen na de operatie. U kunt dit kopen bij de drogist.

We proberen de cyste helemaal te verwijderen. Zit de cyste vast aan het gewrichtskapsel of de peesschede? Dan kan het zijn dat daar ook een gedeelte van verwijderd moet worden. Soms heeft u dan ook na de operatie een spalk nodig.

U heeft een drukverband om uw hand of pols. Deze mag u na 2 dagen er af halen.

Naar huis

U mag meestal nog dezelfde dag naar huis.

Risico's

Bij iedere handoperatie kunnen er complicaties ontstaan. Complicaties kunnen nabloedingen en infecties zijn. Ook kan het zijn dat uw handen pijn doen wanneer het koud is (koude-intolerantie).

Er is een hele kleine kans dat er na de operatie zwelling, stijfheid, pijn en zweten van de aangedane vinger of hele hand optreedt. Dit noemen we dystrofie. De oorzaak is onbekend. Een vegetatieve ontregeling gaat bijna altijd vanzelf weer over. Wel kan dit lang duren, soms zelfs meer dan een jaar.

Het specifieke risico van deze operatie is het ontstaan van letsel van zenuwtakjes. Hierdoor kan het gevoel van de vinger veranderen.

Adviezen voor thuis

Voor de eerste dag en nacht krijgt u een mitella om uw arm in te dragen.

  • Na 2 dagen kunt u het drukverband verwijderen. U mag de vingers, hand en pols afhankelijk van de pijn bewegen, maar de eerste 2 weken niet zwaar belasten.
  • U kunt de pleister op de wond verschonen. Er hoeft niet perse een nieuwe pleister op de wond.
  • De 3e dag mag u weer kort douchen. Houd tot die tijd de wond droog. Soms moet u de wond tot controle droog houden. Dit arts vertelt u bij uw ontslag.
  • Als er een spalk is aangelegd, moet u deze en de mitella tot aan de eerste controle blijven dragen. De spalk mag niet nat worden.
  • Bij een ganglion aan de arm, legt u uw arm hoog tot 24 uur na de operatie. U kunt ook een mitella dragen.
  • Na het verwijderen van het verband moet u elk uur de hand en pols goed bewegen.
  • De eerste 2 weken mag u geen vies, nat of zwaar werk verrichten.
  • Neem bij pijnklachten een paracetamol tablet 500 mg (maximaal 6 per dag) en/of medicijnen die u op recept meekrijgt. Deze kunt u halen bij de apotheek.

Het herstel hangt af van de plaats van het ganglion. Over het algemeen kunt u na 2 tot 4 weken weer de normale dagelijkse activiteiten oppakken.

Wat doet u bij problemen thuis na een operatie?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie, dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantooruren belt u naar de polikliniek Plastische Chirurgie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 15. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts. Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Autorijden na een behandeling

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag alleen als u weer goed bent hersteld. Dit zegt de wet. Uw arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om een auto te besturen. U moet dus zelf een inschatting maken of het veilig en verantwoord is om te rijden na een behandeling. Autorijden doet u altijd op eigen risico. Wij adviseren u om uw autoverzekeringspolis te bekijken omdat ook uw verzekeraar bepaalde eisen kan stellen aan het rijden na een behandeling.

Na 2 weken heeft u een afspraak op de polikliniek Plastische Chirurgie. Heeft u niet oplosbare hechtingen, dan worden deze bij de controle verwijderd.

Wanneer u oplosbare hechtingen heeft, kan het zijn dat u pas na een aantal weken een afspraak heeft. Dit kan ook een telefonische afspraak zijn.

Plastisch Chirurgen

Alle plastisch chirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn geregistreerd in Nederland. Ook zijn ze lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Dit betekent dat ze volgens de regels van deze vereniging werken. Voor u als patiënt betekent dit dat u de best mogelijke zorg krijgt. Wij staan voor kwaliteit, deskundigheid en betrouwbaarheid.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de Plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen voor het gesprek op te schrijven. Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15.