Headerafbeelding
Ontvangst bij de poliklinische operatiekamer POK
Behandeling

Operatie met plaatselijke verdoving door de plastisch chirurg

Soms kan de plastisch chirurg een operatie doen onder plaatselijke verdoving.

De plaatselijke verdoving is even wat pijnlijk, maar van de operatie zelf voelt u niets. De operatiewond wordt meestal gehecht. De huidhechtingen verwijderen we later. Over de hechtingen krijgt u een pleister en eventueel een verband.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Code PCH-051
Laatste revisie: 19 augustus 2019 - 15:35
Hoe verloopt de behandeling?

Operatie met plaatselijke verdoving door de plastisch chirurg

15 minuten eerder aanwezig

Het is belangrijk dat u 15 minuten van tevoren aanwezig bent.

Neem iemand mee

Na de behandeling kunt u niet autorijden. Daarom adviseren we u om iemand mee te nemen die u naar huis kan rijden.

Gebruikt u bloedverdunners?

Gebruikt u bloedverdunners en heeft u dit nog niet met de arts besproken? Neemt u contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie. U hoort dan wat u verder moet doen. Geeft u ook van tevoren door aan uw arts als u overgevoelig bent voor bijvoorbeeld jodium, verdovingsvloeistof of pleisters.

Paracetamol

Het is verstandig om vooraf paracetamol tabletten in huis te halen voor eventuele pijn na de operatie.

Medicijnen innemen

U krijgt een operatie onder plaatselijke verdoving. Daarom hoeft u niet nuchter te zijn en mag u voor de operatie gewoon eten en drinken. De medicijnen die u gebruikt, kunt u innemen zoals u gewend bent, tenzij dit anders met u is afgesproken.

Kleding en verzorging

  • Wij vragen u op de ochtend van de operatie te douchen of te baden.
  • Gebruik geen make-up of crème/bodylotion.
  • Trek makkelijk zittende kleding aan. Let op dat uw kleding vuil kan worden als de wond nabloedt.
  • Is de operatie aan uw hand, let er dan op dat de mouw van uw trui/shirt ruim genoeg is om over het verband heen te schuiven.
  • Verwijder nagellak en/of kunstnagels. Zorg dat uw handen en nagels schoon zijn en nagels kortgeknipt bij een operatie aan uw hand en/of vingers.
  • Wordt u geopereerd in het gezicht en draagt u contactlenzen? Dan adviseren wij u deze uit te doen voor de operatie.
  • Doe sieraden af en laat deze samen met geld en andere waardevolle spullen thuis.

Wordt u geopereerd op de OK?

Ontvangst in het operatiecomplex U wordt door de receptioniste van het operatiecentrum naar de wachtruimte gebracht. Daar mag u een overall aan over uw schoeisel en kleding. Tevens moet u een operatiemuts dragen. Zorg dat u van te voren al naar het toilet bent geweest. Een van de leden van het operatieteam haalt u op.

Hoe verloopt de operatie?

De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving. De plaatselijke verdoving is even pijnlijk, van de operatie zelf voelt u niets. De operatiewond wordt meestal gehecht. De huidhechtingen verwijderen we later. Over de hechtingen krijgt u een pleister en eventueel een verband.

We brengen u terug naar de wachtruimte. Als u een overall aan heeft, dan kun u deze hier uitdoen. Vanuit hier kunt u naar huis.

Bent u aan uw oogleden, handen of gezicht geopereerd? Dan kan het zijn dat u na de operatie nog even moet blijven. Anders dan mag u meteen na de operatie naar huis. Uw arts vertelt u daar meer over.

U krijgt van de arts of verpleegkundige een aantal papieren mee: • Een ontslagbrief waarin staat welke operatie u heeft gehad en wat voor u belangrijk is na de operatie. • U krijgt een afsprakenkaart mee met een datum voor de controle.

Pijnstilling

Zorg dat u voldoende paracetamol in huis heeft. U mag tot maximaal 4x 1000mg per dag innemen. Zo nodig kunt u een sterkere pijnmedicatie slikken naast paracetamol bijvoorbeeld diclofenac of voltaren. Houd u aan de dosering op de bijsluiter.

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de Plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen voor het gesprek op te schrijven.

Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15. Bij spoedgevallen buiten kantoortijden neemt u contact op met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.