Headerafbeelding
werken en leren verpleegkundige 2
Behandeling

Operatie bij een slijmcyste (ganglion)

Een slijmcyste (ganglion) kunnen we verwijderen met een operatie.

Er blijft ook na een operatie altijd een kleine kans bestaan dat de cyste terugkomt. 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Code PCH-043a
Laatste revisie: 8 februari 2020 - 11:35
Hoe verloopt de behandeling?

Operatie bij een slijmcyste (ganglion)

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie. Daarom heeft u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis een afspraak met het Centraal Apotheek Punt (CAP) en de afdeling PreOperatieve Screening (POS/Intake). Deze is meestal een telefonische afspraak. De anesthesist kan het nodig vinden dat u naar het ziekenhuis komt voor de afspraak. Deze afspraak op de afdeling POS/Intake duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De afspraken met het CAP en POS/Intake zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze afspraken niet door gaan. Heeft u een belafspraak; zorg dan dat u goed bereikbaar bent en de tijd heeft om alle vragen goed te beantwoorden.

Op www.jbz.nl/anesthesiologie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze bespreken tijdens uw bezoek aan de afdeling POS/Intake.

Plexus anesthesie

U krijgt bij deze operatie in principe plexusanesthesie. Dit is een plaatselijke verdoving waarbij het verdovingsmiddel rond de zenuwen in de oksel of bij het sleutelbeen wordt ingespoten. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze bespreken tijdens uw bezoek aan de POS.

Informatieboekje POS/Intake

Op de afdeling POS/Intake krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw opname. Lees dit boekje goed door!

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Vitamine C

Na een operatie aan een arm bestaat een kans dat er dystrofie ontstaat. Om dit te voorkomen adviseren we u om vitamine C 1000 mg te slikken. U begint hiermee 5 dagen voor de operatie en u slikt de vitamine C minimaal 50 dagen na de operatie. U kunt dit kopen bij de drogist.

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg van het Planbureau.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor de behandeling

De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en bereidt u verder voor op de behandeling. Als u aan de beurt bent voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u naar het Operatiecentrum

De verpleegkundige brengt u eerst naar de 'holding'. Dit is de voorbereidingsruimte. Hier draagt de verpleegkundige u over aan de anesthesiemedewerker.

Op de holding sluiten we u aan op bewakingsapparatuur. U krijgt plakkers op de borst om de hartslag te meten en een klemmetje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Ook krijgt u een band om uw arm waarmee de bloeddruk wordt gemeten. Verder krijgt u een infuus in uw hand of arm. Hierdoor kunnen we u medicijnen geven.

Het kan zijn dat de operateur en/of de anesthesioloog daarna nog langskomen om een paar laatste vragen te stellen. We brengen u vervolgens naar de operatiekamer.

Tijdens de behandeling

We proberen de cyste helemaal te verwijderen. Zit de cyste vast aan het gewrichtskapsel of de peesschede? Dan kan het zijn dat daar ook een gedeelte van verwijderd moet worden. Soms heeft u dan ook na de operatie een spalk nodig. 

Uitslaapkamer

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Hier worden uw bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte gecontroleerd. Als u zich goed voelt, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.

Na de behandeling

U heeft een drukverband om uw hand of pols. Deze mag u na 2 dagen er af halen. Bij een regionale verdoving aan de arm kan uw arm nog de gehele dag verdoofd zijn. U kunt uw arm dan ook niet bewegen.

Naar huis

U mag meestal nog dezelfde dag naar huis.

Risico's

Bij iedere handoperatie kunnen er complicaties ontstaan. Complicaties kunnen nabloedingen en infecties zijn. Ook kan het zijn dat uw handen pijn doen wanneer het koud is (koude-intolerantie).

Er is een hele kleine kans dat er na de operatie zwelling, stijfheid, pijn en zweten van de aangedane vinger of hele hand optreedt. Dit noemen we dystrofie. De oorzaak is onbekend. Een vegetatieve ontregeling gaat bijna altijd vanzelf weer over. Wel kan dit lang duren, soms zelfs meer dan een jaar.

Het specifieke risico van deze operatie is het ontstaan van letsel van zenuwtakjes. Hierdoor kan het gevoel van de vinger veranderen.

Adviezen voor thuis

Voor de eerste dag en nacht krijgt u een mitella om uw arm in te dragen.

  • Na 2 dagen kunt u het drukverband verwijderen. U mag de vingers, hand en pols afhankelijk van de pijn bewegen, maar de eerste 2 weken niet zwaar belasten.
  • U kunt de pleister op de wond verschonen. Er hoeft niet perse een nieuwe pleister op de wond.
  • De 3e dag mag u weer kort douchen. Houd tot die tijd de wond droog. Soms moet u de wond tot controle droog houden. Dit vertelt de arts u bij uw ontslag.
  • Als er een spalk is aangelegd, moet u deze en de mitella tot aan de eerste controle blijven dragen. De spalk mag niet nat worden.
  • Bij een ganglion aan de arm, legt u uw arm hoog tot 24 uur na de operatie. U kunt ook een mitella dragen.
  • Bij een ganglion aan de voet, legt u uw been hoog tot 24 uur na de operatie.
  • Na het verwijderen van het verband moet u elk uur de hand en pols goed doorbewegen.
  • De eerste 2 weken mag u geen vies, nat of zwaar werk verrichten.
  • Neem bij pijnklachten een paracetamol tablet 500 mg (maximaal zes per dag) en/of medicijnen die u op recept meekrijgt. Deze kunt u halen bij de apotheek.

Het herstel hangt af van de plaats van het ganglion. Over het algemeen kunt u na 2 tot 4 weken weer de normale dagelijkse activiteiten oppakken.

Autorijden na een behandeling

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag alleen als u weer goed bent hersteld. Dit zegt de wet. Uw arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om een auto te besturen. U moet dus zelf een inschatting maken of het veilig en verantwoord is om te rijden na een behandeling. Autorijden doet u altijd op eigen risico. Wij adviseren u om uw autoverzekeringspolis te bekijken omdat ook uw verzekeraar bepaalde eisen kan stellen aan het rijden na een behandeling.

Wat doet u bij problemen thuis?

Wanneer u zich thuis ongerust maakt en vragen heeft, kunt u het ziekenhuis bellen.

Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15. Bij spoedgevallen en buiten kantoortijden, belt u de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

Na 2 weken heeft u een afspraak op de polikliniek Plastische Chirurgie. Heeft u niet oplosbare hechtingen, dan worden deze bij de controle verwijderd.

Wanneer u oplosbare hechtingen heeft, kan het zijn dat u pas na een aantal weken een afspraak heeft. Dit kan ook een telefonische afspraak zijn.

Plastisch Chirurgen

Alle plastisch chirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn geregistreerd in Nederland. Ook zijn ze lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Dit betekent dat ze volgens de regels van deze vereniging werken. Voor u als patiënt betekent dit dat u de best mogelijke zorg krijgt. Wij staan voor kwaliteit, deskundigheid en betrouwbaarheid.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de Plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen voor het gesprek op te schrijven.

Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15.