Operatie bij een kloofje in de anus

Heeft u een kloofje in de anus en helpt de behandeling met een crème of botox onvoldoende? Dan kan een operatie verlichting geven.

Met een operatie verminderen we de verhoogde spanning in een deel van de sluitspier. Dat gebeurt met een laterale interne sfincterotomie (LIS). Hierbij wordt via een klein operatiewondje naast de anus het uiteinde van de sluitspier ingeknipt. Het operatiewondje wordt open gelaten om het risico van infectie zo klein mogelijk te houden.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code CHI-010b
Laatste revisie: 13 april 2021 - 20:44

Operatie bij een kloofje in de anus

De operatie kan onder plaatselijke verdoving poliklinisch of onder algehele narcose op de operatiekamer worden uitgevoerd. Als de operatie onder narcose wordt gedaan, heeft u van tevoren een afspraak met de afdeling Preoperatieve Screening en moet u nuchter zijn voor de operatie. Lees de informatie daarover goed door.

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie. Daarom heeft u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis een afspraak met het Centraal Apotheek Punt (CAP) en de afdeling PreOperatieve Screening (POS/Intake). Dit zijn meestal telefonische afspraken. De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar het ziekenhuis komt voor de afspraak. Deze afspraak op de afdeling POS/Intake duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De afspraken met het CAP en POS/Intake zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze afspraken niet door gaan. Heeft u een belafspraak; zorg dan dat u goed bereikbaar bent en de tijd heeft om alle vragen goed te beantwoorden.

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze bespreken tijdens uw afspraak met de afdeling POS/Intake.

Informatieboekje POS/Intake

Op de afdeling POS/Intake krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw opname. Lees dit boekje goed door!

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg van het Planbureau.

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties van een operatie aanwezig. De ingrepen vinden plaats in een bloedvatrijk gebied (de anus). Daarom kan na de behandeling wat bloedverlies optreden.

Deze operatie wordt gedaan om de verhoogde spanning in een deel van de sluitspier te verminderen. Door de operatie kunt in het begin minder controle van de sluitspier ervaren. Met name zult u winden, maar mogelijk ook vocht, minder goed onder controle kunnen houden. Dat wil zeggen, dat wanneer u een windje of wat vocht voelt aankomen, u de kringspier bewust moet aanspannen, terwijl dat voorheen moeiteloos en bijna onbewust ging. U moet dus de continentie wat meer bewust gaan beheersen. Meestal is dit van tijdelijke aard. In een klein aantal gevallen is enig verlies van deze controle blijvend.

Wat deze operatie voor gevolgen heeft op de continentie als u ouder wordt, is nog onduidelijk. Bij het ouder worden werkt de sluitspier wat minder. Door een operatie aan de sluitspier in het verleden kan dit verergeren.

Opvallend is dat de pijnklachten meestal verminderen.

• Na de operatie zal de stoelgang zacht gehouden moeten worden. Meestal krijgt u daarvoor een recept voor medicijnen mee naar huis.
  • Na de operatie zal de anus bedekt zijn met een gaasje en ook daarvoor krijgt u meestal een recept mee.
  • Een afspraak voor controle krijgt u thuisgestuurd.

Adviezen voor thuis

• Wondzorg: spoel de wond 2 keer per dag en na iedere ontlasting goed schoon onder de douche.
  • Eet vezelrijk en drink voldoende.
  • Niet persen.
  • Gebruik eventueel movicolon volgens recept om de ontlasting zacht te houden.
  • U mag de eerste week niet sporten.
  • Om het bloedverlies op te vangen kunt u maandverband gebruiken, bloedverlies kan nog enige tijd aanhouden.
  • Bij pijn kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Deze koopt u zelf bij apotheek of drogist. Ook een warm zitbad kan de pijn tijdelijk verlichten.

Wanneer neemt u contact op?

Bij koorts, toenemende zwelling of toenemende pijnklachten neemt u contact op met het ziekenhuis.

Wat doet u bij problemen thuis ?

Heeft u vóór uw controleafspraak problemen die te maken hebben met de operatie, dan belt u het ziekenhuis. Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Chirurgie telefoonnummer: (073) 553 60 05. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u tijdens kantooruren bellen met de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer (073) 533 60 05.