Headerafbeelding
Operatiedossier Operatiekamer 2
Behandeling

Operatie bij een hydrocèle of spermatocèle

Als een hydrocèle of spermatocèle of behandeld moet worden, gebeurt dat door een operatieve ingreep. Dit is een operatie aan het scrotum (balzak).

In overleg met uw arts heeft u besloten een hydrocèle of een spermatocèle operatie te ondergaan.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Betrokken afdelingen

Code URO-018b
Laatste revisie: 3 september 2024 - 16:12
Hoe verloopt de behandeling?

Operatie bij een hydrocèle of spermatocèle

Informatiefolders voorbereiding dagopname en operatie

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op deze operatie. Lees daarom ook de informatie: 'Anesthesie en voorbereiding op een operatie of onderzoek' goed door. 

U wordt voor deze operatie meestal opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Lees hierover de informatie: Voorbereiding op een (dag)opname in het ziekenhuis

Bloedverdunnend medicijnen

Gebruikt u bloedverdunnende middelen (Sintrom, Marcoumar, acetosal)? Dan moet u dit met uw arts overleggen. U moet enige dagen voor de ingreep stoppen met deze medicijnen. Acetosal (Ascal) wordt meestal 7 dagen voor de ingreep gestopt.

Opname

Voor deze operatie wordt u enkele uren opgenomen in het ziekenhuis. U mag dezelfde dag weer naar huis.

U krijgt algehele narcose of een ruggenprik (regionale anesthesie).

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

De uroloog maakt een snede in de balzak. Via deze snede worden de bal en bijbal geinspecteerd en de hydrocèle of spermatocèle verwijderd. De huidwond wordt met oplosbare hechtingen gesloten.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Wat gebeurt er na de behandeling

Na de behandeling gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Zijn er bijwerking of risico's?

Soms ontstaat er na de ingreep een bloeduitstorting, pijn in het wondgebied of een infectie. Een blauwverkleuring van de balzak komt geregeld voor en hoeft niet behandeld te worden. De hydrocèle komt bijna nooit terug.

Na een spermatocèle operatie is het mogelijk dat een nieuwe spermatocèle ontstaat. Van belang is dat de bijbal verantwoordelijk is voor transport van zaadcellen tussen zaadbal en prostaat. Daarom is het altijd mogelijk dat een operatie aan een bijbal, zoals bij een spermatocèle, een afsluiting van dit transportsysteem veroorzaakt. Sterilisatie aan de geopereerde zijde zou het gevolg kunnen zijn. Daarom moet terughoudend worden gehandeld met behandeling van spermatocèles als er nog een kinderwens is. Bij een hydrocèle operatie is bovenstaand niet van toepassing.

Herstel thuis

In de eerste periode thuis kunt u last hebben van de volgende klachten en verschijnselen:

  • De balzak kan na de operatie nog een tijdje gezwollen en/of blauw/rood zijn. Dit verdwijnt vanzelf.
  • De wond kan nog wat wondvocht lekken en rondom de hechtingen kan het wat gezwollen zijn, ook dit is normaal.
  • De gebruikte hechtingen zijn meestal van oplosbaar materiaal en verdwijnen na ongeveer 3 tot 4 weken.

Leefregels en adviezen

  • U mag thuis gewoon douchen. Als de hechtingen verdwenen zijn mag u ook baden, daarvoor niet.
  • Draag zo mogelijk een strakke onderbroek, overdag eventueel met een strakke zwembroek daarover om pijn en zwelling aan de balzak te verminderen.
  • Het is verstandig de eerste week geen zware dingen te tillen en de eerste 2 weken niet te zwemmen, te fietsen of te sporten.
  • Ook geslachtsgemeenschap wordt de eerste 2 weken afgeraden.
  • Voor wondpijn kunt u paracetamol 500 mg gebruiken (maximaal 4 keer per dag 2 tabletten), tenzij de arts anders heeft geadviseerd.

Wanneer neemt u contact op?

  • Als de balzak erg gezwollen blijft;
  • Als de balzak erg warm en gespannen (pijnlijk) aanvoelt;
  • Als u koorts krijgt;
  • Als de wond erg rood wordt, dik en gespannen voelt.

Wat doet u bij problemen thuis ?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis. 

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Urologie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 10. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw  huisarts.

Er wordt voor u een controle afspraak gemaakt bij de arts, ongeveer 6 weken na de operatie. Wanneer er eerder problemen zijn kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek Urologie.

Heeft u nog vragen?

In deze informatie kunt u lezen hoe deze ingreep meestal verloopt. Het kan zijn dat in uw geval de ingreep wat anders verloopt. De arts kan soms voor een andere behandelingsmethode kiezen, die beter past bij uw situatie. Aan het begin van de ingreep zal de arts u vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, kunt u deze ook aan hem stellen.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Urologie, telefoonnummer (073) 553 60 10.