Headerafbeelding
Kind met gipsbroek met pijp
Behandeling

Gipsbroek na een bovenbeenbreuk

Kinderen met een bovenbeenbreuk krijgen een gipsbroek met pijp om de breuk goed te laten genezen. Soms gaat hieraan een tractiebehandeling in bed vooraf.

Een opname in het ziekenhuis kan voor uw kind een ingrijpende gebeurtenis zijn. Wij vinden het daarom belangrijk u en uw kind hierbij goed te begeleiden. Deze informatie is geschreven voor u, als ouder, om ú te informeren over wat er gaat gebeuren. Voor uw kind is het belangrijk dat u hiervan goed op de hoogte bent.

Daarom heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis een eigen kinderwebsite: halloziekenhuis. Waarschijnlijk is uw kind te jong om de website te bekijken. Toch kan de website een beeld geven over wat u kunt verwachten tijdens de opname.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig identiteitsbewijs en het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van uw kind. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Betrokken afdelingen

Code KIN-167
Laatste revisie: 23 februari 2024 - 08:50
Hoe verloopt de behandeling?

Gipsbroek na een bovenbeenbreuk

Een gipsbroek is een kunststofgips dat rondom het onderlichaam en het gebroken been wordt aangebracht. De gipsbroek zit vanaf de taille tot aan de enkel of tot en met de voet. De binnenkant van het gips bestaat uit een kous met een wattenlaag. Dit is om de huid te beschermen. Het gips mag niet nat worden.

Hoe lang uw kind de gipsbroek moet dragen, is afhankelijk van de genezing van de breuk.

Op de gipskamer wordt de gipsbroek aangelegd door 2 of 3 gipsverbandmeesters. De gipsverbandmeester vertelt eerst wat er gaat gebeuren. Uw kind komt op de behandeltafel te liggen, met de billen op een steuntje. Rond de buik en het been wordt een kous aangebracht. Hier komt een wattenlaag om heen. Het gips wordt hierover aangelegd en moet ongeveer 5 minuten drogen.

Het aanleggen van de gipsbroek kan spannend zijn. We adviseren u om uw kind hierin te begeleiden. U kunt samen een boekje lezen of een filmpje kijken op uw mobiel. Het aanleggen duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. 

Uw kind voorbereiden

Een goede voorbereiding is belangrijk. Voor uw kind en voor u. Op Hallo ziekenhuis! kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. Uw kind kan er onder andere filmpjes bekijken over een operatie en de afdeling Kinderdagbehandeling.

Kinderpaspoort

Heeft uw kind al een JBZ-kinderpaspoort? Vul deze in, samen met uw kind. Zo kunnen wij uw kind helpen bij de opname in het ziekenhuis. Heeft uw kind nog geen paspoort ontvangen? Vraag er naar in het ziekenhuis. Dit kan bij de afdeling Patiëntenregistratie, polikliniek of verpleegafdeling.  Neem het paspoort altijd mee als uw kind naar het ziekenhuis komt.

kinderpaspoort

Hoe gebeurt het aanbrengen van een gipsbroek?

Het gipsbed waar je op komt liggen met het steuntje

Het steuntje waar uw kind met de billen op komt liggen.

Om je buik en je gebroken been komt een sok

Om de buik en het gebroken been komt een sok.

Over de sok draait de gipsmeester een laagje watten en een laagje tape

Over de sok draait de gipsmeester een laagje watten en een laagje tape.

Het gips is aangebracht over de watten en tape. Het gips is een beetje nat en warm en moet even drogen. Je mag zelf kiezen welke kleur je wilt.

Het gips is aangebracht over de watten en tape. Het gips is een beetje nat en warm en moet even drogen. Uw kind mag zelf een kleur kiezen.

Onder de gipsbroek kunt een kleine luier doen. Eroverheen doet u een grotere luier aan.

Onder de gipsbroek kunt u een kleine luier doen. Eroverheen doet u een grotere luier aan.

Voorbereiding voor thuis.

Voordat uw kind naar huis komt, is het verstandig om al vast voorbereidingen te nemen.

  • Is uw kind niet zindelijk? Koop alvast een grotere maat luiers en kleinere luier of maandverband.
  • Is uw kind zindelijk? Dan kan uw kind op de normale manier naar het toilet. Lukt het niet om op het toilet te zitten? Dan kunt u een po lenen en/of urinaal kopen bij de Zorgwinkel Vivent Medicura. De zorgwinkel vindt u in het JBZ op verdieping -1. Via de hoofdingang loopt u links voorbij de roltrap. Aan de rechterkant ziet u de zorgwinkel.
  • U kunt eventueel zelf kleding op maat maken. U kunt ook een grotere maat kleding of kleding van soepel vallende stof kopen. Voor aangepaste kleding kunt u op het internet verschillende adressen vinden.
  • Informatie over het huren van buggy, kinderwagen of stoel vindt u op: www.bredebuggy.nl.
  • Als uw kind te groot is voor een buggy, kunt u een kinderrolstoel met beensteun huren bij de zorgwinkel Vivent-Medicura in het JBZ.  Als u deze vooraf reserveert, dan zorgen zij dat de rolstoel aanwezig is als uw kind naar huis gaat.

Verzorging van uw kind

Optillen

Uw kind is door de gipsbroek zwaarder en moeilijker te tillen. Ondersteun het onderlichaam als u uw kind optilt.

Liggen

Zorg bij rugligging dat het ingegipste been altijd wordt ondersteund door een kussen of opgerolde handdoek. Dit is erg belangrijk en voorkomt dat de rug hol trekt. De hiel moet vrij liggen. Zo voorkomt u een drukplek op de hiel. Uw kind mag natuurlijk ook op de zij of buik liggen.

Spelen en bewegen

Uw kind kan op de buik of op de rug op de grond spelen. Probeer uw kind zo normaal mogelijk te behandelen en bij zoveel mogelijk activiteiten te betrekken. U kunt proberen om met ondersteuning van één of enkele kussens een prettige houding voor uw kind te vinden.

Gebruik van het toilet

Hoewel uw kind een gipsbroek heeft gekregen, blijft er genoeg ruimte over voor een hygiënische verzorging. Vies gips door ontlasting en/of urine komt voor. Nat gips kan gaan ruiken en wondjes veroorzaken. U kunt het volgende doen om dit te voorkomen:

Als uw kind nog niet zindelijk is:

  • Plaats als extra bescherming een kleine luier of maandverband in het open gedeelte van de gipsbroek. Dit voorkomt dat het gips nat wordt. Daar overheen doet u de gewone luier, vaak één of twee maten groter dan uw kind gewoonlijk draagt. Verschoon uw kind regelmatig, elke 3 uur.

Als uw kind zindelijk is:

  • Uw kind kan op de normale manier naar het toilet. Soms is het handiger om een po of een urinaal te gebruiken. Deze kunt u huren of kopen bij de zorgwinkel Vivent- Medicura.

Wassen

Gips mag niet nat worden. Daarom mag uw kind niet in bad of onder de douche. Zolang uw kind een gipsbroek heeft, wast u uw kind met een washand. Als het gips nat of vies wordt, kunt u het schoonmaken en drogen met een föhn op een lauwwarme stand.

Kleding

U kunt over de luier een rompertje aandoen. Dit moet dan meestal één of twee maten groter zijn dan normaal. Onderkleding zoals een onderbroek moet ook een grotere maat zijn.

Slapen

Als uw kind gaat slapen, leg dan een kussen onder het ingegipste been. Een gipsbroek houdt veel warmte vast. Dek uw kind niet te warm toe.

Controle van het gips

Controleer regelmatig:

  • of het gips niet te strak zit. U ziet dan rondom de billen, rug en voeten een abnormale zwelling van de huid;
  • of er geen scherpe randjes of uitsteeksels aan zitten;
  • of de tenen mooi roze zijn en de voeten niet te koud of te warm zijn;
  • of de tenen en voeten goed kunnen bewegen.

Twijfelt u? Bel dan naar de gipskamer.

Verwijdering van het gips

Het verwijderen van het gips gebeurt met een gipszaag. Deze draait niet, maar trilt het gips los. Dit is volkomen veilig en doet geen pijn. Wel maakt het veel herrie en geeft het een kriebelig gevoel. Als het gips verwijderd is, wassen we het been van uw kind. De huid kan er schilferig en droog uitzien en kan jeuk geven. U kunt de huid insmeren met bodylotion.

Bij vragen belt u tijdens kantooruren naar de Gipskamer, telefoonnummer: (073) 553 27 12.

Buiten kantooruren belt u de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00. Doe dit alleen bij spoed!