Kind met gipsbroek met pijp

Gips na een bovenbeenbreuk bij kinderen

Kinderen met een bovenbeenbreuk krijgen een gipsbroek met pijp om de breuk goed te laten genezen.

De gipspijp gaat over het gebroken been, vanaf de enkel tot aan de lies. De beide heupen van uw kind worden ingegipst. Dit is nodig om het been onbeweeglijker te maken voor een goede genezing. Wanneer uw kind een gipsbroek heeft, brengt dit extra verzorging met zich mee. Hier hebben we voor u een aantal tips en adviezen beschreven.

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Wat neemt u mee voor uw kind?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, JBZ-patiëntenpas en het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van uw kind. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Code KIN-167
Laatste revisie: 22 juli 2020 - 16:23

Gips na een bovenbeenbreuk bij kinderen

Hoe gebeurt het aanbrengen van een gipsbroek?

Gipsbroek (1)

Gipsbroek (2)

Gipsbroek (3)

Gipsbroek (4)

Gipsbroek (5)

Gipsbroek (6)

Gipsbroek (7)

Tips en adviezen voor u

• Uw kind kan niet op het toilet zitten. Is uw kind zindelijk? Dan kunt u een po en/of een urinaal halen bij de Zorgwinkel Vivent-Medicura in het JBZ. De zorgwinkel vindt u op verdieping -1. Via de hoofdingang loopt u links voorbij de roltrap. Aan de rechterzijde ziet u de zorgwinkel.
  • Is uw kind niet zindelijk? Dan kunt u een grotere maat luier gebruiken. Daarin kunt u nog een extra inleg verband leggen om zo goed mogelijk urine op te vangen. Er zijn ook luierbroekjes.
  • Het is belangrijk om vaker de luier te controleren en te verwisselen. Zo voorkomt u dat er urine en poep onder en in het gips gaat zitten.
  • Uw kind heeft een kinderrolstoel nodig met beenondersteuning. Deze kunt u huren of lenen bij de zorgwinkel en kunt u het beste vooraf al reserveren. De zorgwinkel zorgt dan dat de rolstoel in het JBZ is als uw kind naar huis gaat.
  • Heeft uw kind last van jeuk onder het gips? Dan kunt u met de koude lucht van een föhn verkoeling geven. U kunt ook een ice-pack op het gips leggen. Dit geeft ook verkoeling.

Na het gipsen worden de randen afgeplakt met badstof en tape. De taperanden rondom het gips kunt u zelf vervangen.

Het is belangrijk dat het been dat ingegipst is, wordt ondersteund door een kussen. De hiel van de voet moet vrij liggen. Hiermee voorkomt u een drukplek op de hiel.

Bij vragen belt u tijdens kantooruren naar de Gipskamer, telefoonnummer: (073) 553 27 12. Buiten kantooruren belt u de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.