Headerafbeelding
nieuws 20180208 Voorplein jbz
Behandeling

Fampridine (Fampyra®) bij multiple sclerose (MS)

Fampridine is een medicijn dat wordt gebruikt om de mobiliteit te verbeteren bij volwassenen die moeilijker lopen door Multiple Sclerose (MS).

Fampridine is een medicijn dat symptomen bestrijdt. Het beïnvloedt het verloop van MS niet. Onder bepaalde omstandigheden kan het bij alle vormen van MS worden geprobeerd.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code NEU-313
Laatste revisie: 19 maart 2024 - 12:58
Hoe verloopt de behandeling?

Fampridine (Fampyra®) bij multiple sclerose (MS)

Om de spieren in het lichaam te laten bewegen, worden elektrische signalen door de zenuwen naar de spieren doorgegeven. Myeline zorgt voor isolatie van de zenuwen. Bij MS wordt de myeline beschadigd. Hierdoor kan er stroom ‘weglekken’ uit de zenuwen. Daardoor ontstaat functieverlies en kan de mogelijkheid om goed te kunnen bewegen (mobiliteit) afnemen.

Fampridine zorgt er bij een deel van de mensen voor dat de geleiding van elektrische signalen over beschadigde delen van de zenuwen verbetert. Daardoor kan het bewegen ook weer verbeteren.

Voor de behandeling

Bloedonderzoek

Voordat u start met fampridrine, wordt er bloedonderzoek gedaan om te kijken of u veilig kunt starten met het medicijn. Meestal moet u ieder jaar bloed laten prikken voor onderzoek.

Looptest

Fampridrine werkt niet bij iedereen. Er zijn daarnaast strenge regels die met de vergoeding van het medicijn te maken hebben. Om te meten of fampridine effect heeft, moet u een looptest doen. U doet deze looptest bij start van de behandeling en 2 weken later opnieuw. Dit is om te onderzoeken of u beter gaat lopen door het gebruik van fampridine.

De zorgverzekeraar wil dat de looptest 1 keer per jaar herhaald wordt. Hiervoor wordt er 1 looptest met gebruik van fampridine en 1 looptest zonder fampridrine gedaan. Voor de looptest zonder fampridine moet u minstens 48 uur van te voren stoppen met fampridrine. Als de looptest niet verbetert tijdens het gebruik, wordt het medicijn niet meer vergoed door de zorgverzekeraar

Gebruik

U krijgt fampridine in tabletvorm van 10 mg.

  • U neemt de tablet 2 keer per dag in. Daar moet ongeveer 12 uur tussen zitten.
  • Slik fampridine altijd heel door. U mag de tabletten niet breken, verkruimelen, kapot bijten of oplossen.
  • Neem de tablet 30 minuten voor de maaltijd of 2 uur na de maaltijd in, met een glas water.
  • Bent u vergeten een tablet in te nemen? Neem deze dan niet meer in.

Levering

Fampridine wordt geleverd door Biogen. Het MS-behandelcentrum zorgt ervoor dat Biogen het recept ontvangt. Zij zorgen ervoor dat het medicijn bij u thuis geleverd wordt. Als u dat wil, kan het medicijn ook bij uw eigen apotheek worden geleverd.

Zoals bij elk medicijn kan fampridine bijwerkingen geven. Niet iedereen heeft daar last van. De meest voorkomende bijwerkingen van fampridine zijn:

  • urineweginfectie;
  • griep of andere virale infecties;
  • duizeligheid en/of evenwichtsproblemen;
  • hoofdpijn;
  • misselijkheid.

De bijwerkingen verdwijnen meestal vanzelf weer. Soms is het nodig om de behandeling met fampridine stop te zetten vanwege bijwerkingen. Heeft u last van bijwerkingen, neem dan contact op met de MS-verpleegkundige.

Zwangerschap

  • U mag niet zwanger worden tijdens het gebruik van fampridine, omdat er een verhoogde kans is op aangeboren afwijkingen bij het kind.
  • We adviseren u dringend om betrouwbare anticonceptie te gebruiken.
  • Heeft u een zwangerschapswens? Neem dan contact op met de MS-verpleegkundige.

Borstvoeding

U mag geen borstvoeding geven tijdens de behandeling met fampridine.

Autorijden

De aandoening multiple sclerose (MS) kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. U mag alleen autorijden als u voldoende controle over uw bewegingen heeft. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Als u ondanks uw aandoening toch mag autorijden, dan kunnen er nog andere adviezen per medicijn zijn. U kunt de informatie per medicijn ook terug vinden per medicijn via www.apotheek.nl.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de MS-verpleegkundigen, telefoonnummer (073) 553 23 25. Zij zijn meestal elke werkdag aanwezig.