Headerafbeelding
Vaas op tafel in wachtkamer met zicht op binnentuin
Behandeling

Botoxbehandeling bij een kloofje in de anus

Wanneer u een kloofje in de anus heeft, kan de arts met u afspreken botuline toxine (in de volksmond: botox) in te spuiten.

Door de botox verwijden de bloedvaten in het laatste deel van de kringspieren en verslapt het laatste gedeelte van de kringspieren De spierdruk vermindert en de doorbloeding kan verbeteren. Het spuiten van botox gebeurt op de polikliniek. U krijgt links en rechts van de anus een spuit met botox.

Lees meer

Een kloofje in de anus verloopt in de lengterichting en bevindt zich op de middellijn aan de voor- of achterkant van de anus. Het geeft meestal klachten als een scherpe pijn tijdens of na de stoelgang, vaak met wat bloedverlies. Waarom het kloofje ontstaat en waarom juist op bepaalde voorkeursplaatsen in de anus, is nog niet precies duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met een verhoogde spanning, een soort kramp van een deel van de kringspier en daardoor een verstoorde bloedvoorziening. Onbewust wordt door de pijn en de verhoogde spanning van een deel van de sluitspier de ontlasting opgehouden. Dat heeft tot gevolg dat de ontlasting hard wordt. Bij iedere stoelgang scheurt het kloofje steeds weer open en het blijft op die manier hardnekkig bestaan.

Meestal zijn de klachten zo duidelijk, dat alleen een lichamelijk onderzoek nodig is om de diagnose te stellen. Bij dit onderzoek zal de arts de anus inspecteren en zal hij de anus wat moeten spreiden om het kloofje te kunnen ontdekken.

Hoe verloopt de behandeling?

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code CHI-010
Laatste revisie: 8 maart 2024 - 10:12
Hoe verloopt de behandeling?

Botoxbehandeling bij een kloofje in de anus

Zorgen voor zachte ontlasting

Meestal kan een kloofje in de anus verholpen worden met eenvoudige maatregelen. In de eerste plaats zal de ontlasting zacht gehouden moeten worden. Daarvoor is het eten van voldoende plantaardige vezels (zemelen, bruinbrood) en het drinken van veel water (zo’n 1,5 liter extra per dag) nodig. Om de ontlasting zacht te houden kan de arts u ook medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld poeders van plantaardige vezels of een drankje.

Bloedvatverwijdende crème

Als eerste keuze voor een behandeling kan de arts een bloedvatverwijdende crème voorschrijven. U moet deze crème regelmatig in de rand van de anus aanbrengen. Als bijwerking van deze crème is bekend dat het bij 10% van de gebruikers branderige gevoelens geeft. Als dit het geval is, kan de arts een andere crème voorschrijven. U moet de crème ongeveer 3 maanden gebruiken voordat het definitieve resultaat kan worden beoordeeld.

Heeft de crème te weinig resultaat, dan kan overlegd worden om botox te spuiten. Net als bij de crème worden bij botox de bloedvaten wijder in het laatste deel van de kringspieren. Botox verslapt het laatste gedeelte van de kringspieren zodat de spierdruk vermindert en de doorbloeding kan verbeteren. Het spuiten van botox gebeurt poliklinisch. U krijgt links en rechts van de anus een injectie met botox. Dit kan een wat drukkend gevoel rondom de anus geven. Dit is tijdelijk.

Als het kloofje toch blijft bestaan kan een operatie bij een kloofje in de anus verlichting geven.

Stel uw vragen gerust aan uw behandelend arts of huisarts.

Bij vragen of problemen thuis na de operatie belt u tijdens kantooruren met de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer (073) 553 60 05.