Headerafbeelding
Moeder met meisje op de boulevard
Behandeling

Eczeembehandeling met zalven bij kinderen

Voor een droge huid bij eczeem kunnen we vette zalven of vetcrèmes gebruiken om het vochtgehalte van de huid te verbeteren en op peil te houden.

Het is niet mogelijk om constitutioneel eczeem met medicijnen te genezen. De behandeling is gericht op het onderdrukken van de verschijnselen, waardoor de klachten afnemen. Als eerste richten we ons op de behandeling van de droge huid. Dit doen we met behulp van zalven.

Hoe verloopt de behandeling?

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig identiteitsbewijs en het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van uw kind. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u met uw kind naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij uw kind past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Meer informatie

Code DER-763
Laatste revisie: 14 december 2023 - 14:53
Hoe verloopt de behandeling?

Eczeembehandeling met zalven bij kinderen

Neutrale zalven

Het is vanwege de droge huid bij eczeem belangrijk dat u vette zalven of vetcrèmes gebruikt om het vochtgehalte van de huid te verbeteren en op peil te houden. Dit voorkomt jeuk. Hiervoor gebruikt u zalven of vetcrèmes waarin geen medicijnen zijn verwerkt. Dit noemen we neutrale zalven.

Deze mag uw kind altijd en onbeperkt op het gehele lichaam gebruiken. Dus ook op momenten dat uw kind weinig tot geen last heeft van het eczeem en ook op plaatsen waar geen eczeem zit. Dit voorkomt dat de huid droog wordt.

Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar en het is soms even zoeken naar de meest geschikte zalf.

Hormoonzalven

Wanneer eczeem actief is, kunnen we neutrale zalven combineren met een hormoonzalf. Deze zalf wordt corticosteroïd bevattende zalf genoemd. Het onderdrukt de ontsteking van de huid waardoor de roodheid vermindert en ook de jeuk. 

De hormoonzalven smeert u alleen op de plekken van het eczeem.

De hormoonzalven zijn er in verschillende sterkten. Klasse 1 is het zwakst, klasse 4 is het sterkst. De sterkte van de hormoonzalf wordt aangepast aan de ernst van het eczeem. Is het eczeem rustiger, dan wordt de sterkte van de hormoonzalven langzaam verminderd. Dit gebeurt in overleg met de arts.

Bijwerkingen

Hormoon zalven mag u niet onbeperkt gebruiken. Wanneer u de zalf een lange tijd achter elkaar gebruikt, kan het de huid dunner maken. Ook neemt de werking van de zalf af. Wanneer u volgens de instructie smeert, zijn er geen of tijdelijke bijwerkingen, zoals het dunner worden van de huid en het sneller groeien van haartjes. Verder kunnen bij kinderen met eczeem witte of lichte vlekken op de huid ontstaan. Deze vlekken worden niet veroorzaakt door de hormoonzalven, maar door de ontsteking van de huid bij het eczeem. Wanneer het eczeem verbetert, verdwijnen deze lichte vlekken in de loop van de tijd vanzelf.

Hoe smeert u de hormoonzalf?

Voor het op de juiste manier smeren van de zalf, krijgt u een schema mee. U smeert de zalf een aantal weken dagelijks op het eczeem. Daarna bouwt u dit af naar een aantal dagen per week. Als het eczeem rustig is, kunt u stoppen met de hormoonzalven. Het afbouwen en stoppen gebeurt in overleg met de arts.

Welke alternatieven zijn er?

Calcineurine remmers 

Een alternatief voor de hormoonzalven zijn calcineurine remmers. Deze zalven bevatten geen hormonen. In de eerste fase kunnen deze calcineurine remmers een branderig gevoel geven. Deze klacht neemt in de loop van de behandeling af. Voorbeelden van calcineurine remmers zijn:

  • Pimecrolimus crème (Elidel).
  • Tacrolimus zalf (Protopic).

Deze zalven zijn evenals hormoonzalven alleen op recept verkrijgbaar.

Teerzalven

Deze kunnen ook gebruikt worden voor de behandeling van eczeem. Dit gebeurt alleen in de herfst- en winterperiode omdat de huid sneller verbrandt in de zomerzon.

Verbetert ernstig constitutioneel eczeem niet, door het gebruik van hormoonzalven of crèmes, dan kan de arts een behandeling met tabletten voorschrijven. Voorbeelden hiervan zijn prednison of ciclosporine (Neoral). Beide middelen zorgen voor een onderdrukking van het immuunsysteem en worden soms bij oudere kinderen gebruikt.

Zorg ervoor dat u zoveel mogelijk de oorzaken vermindert die de jeuk en het eczeem erger maken.

  • Houd de huid van uw kind goed vet met de neutrale zalf.
  • Douche maximaal 2x per week met niet te warm water.
  • Gebruik zo min mogelijk schuimende zeepproducten in bad. Gebruik eventueel een olie en vet de huid na het douchen goed in.
  • Draag zoveel mogelijk katoenen kleding.
  • Houd de nagels van uw kind kort.
  • Bij transpiratie (bijvoorbeeld na inspanning) adviseren we uw kind direct, niet te warm en kort te douchen. Dit zorgt voor minder jeuk.
  • Zorg voor goede ventilatie van de ruimtes waarin uw kind zich bevindt.
  • Probeer te voorkomen dat uw kind krabt bij jeuk. Dit zorgt voor meer jeuk en kans op infectie. U kunt de huid koelen met een coldpack. Doe een washandje om de coldpack, zodat de huid niet direct met de coldpack in contact komt. U kunt ook de huid goed bijsmeren met een neutrale zalf en afleiding zoeken.
  • Maak bij jeuk eventueel gebruik van een krabpakje. Hierover kunt u informatie krijgen op de polikliniek.
  • Heeft uw kind stress, probeer dit te verminderen.
  • Voor en na het zwemmen vet u de huid goed invetten met een neutrale zalf. Bij voorkeur zonder lanette, omdat dit wit kan uitslaan in het water.
  • Bescherm de huid uw kind goed tegen de zon.

Wat zijn de vooruitzichten?

Het verloop van constitutioneel eczeem kan sterk wisselen. Bij veel kinderen verdwijnt het eczeem na het 2e levensjaar, maar dit is zeker niet altijd het geval. Bij sommige kinderen blijft het eczeem langer, soms levenslang bestaan. Ook bestaat er een verhoogde kans op het ontwikkelen van hooikoorts of astma.

Wanneer belt u het ziekenhuis?

Bij het eczeemspreekuur heeft u veel informatie gekregen hoe u het beste om kunt gaan met het eczeem van uw kind. In de volgende gevallen is het belangrijk dat u ons belt.

  • Als de jeuk zo erg wordt dat het dagelijks leven wordt beïnvloed. Of wanneer uw kind door de jeuk niet meer goed kan slapen.
  • Wanneer er een infectie is. U ziet dan gele korstjes of uw kind voelt zich niet fit.  

Wanneer u vragen heeft, kunt u bellen naar:

  • polikliniek Dermatologie: telefoonnummer: (073) 553 86 19
  • polikliniek Kindergeneeskunde: telefoonnummer: (073) 553 23 04.