Headerafbeelding
De weg wijzen via de routewijzer boulevard
Afdeling

Seksuologie

Bij problemen op het gebied van intimiteit en seksualiteit welke samen hangen met een lichamelijke aandoening kan de polikliniek Seksuologie ondersteuning bieden.

Seksualiteit is een onderdeel van het leven. Voor de een is het een belangrijk onderdeel, voor de ander is het minder belangrijk. Bij een lichamelijke aandoening kan er veel veranderen in iemands leven en soms ook op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Dit kan zowel voor u als voor uw partner of beiden zijn. 

Over dit spreekuur

Alle belangrijke informatie op een rij.

Praktische tips

Uw afspraak in het ziekenhuis

Hoe bereidt u zich voor op uw afspraak in het ziekenhuis? Lees voor uw eerste afspraak op onze website alles over het voorbereiden van een afspraak in het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • uw JBZ-patiëntenpas
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Anneke Loevesijn
Drs. J. van Loevesijn
Seksuoloog NVVS
profielfoto zorgverlener Rob Schipper
Drs. R.A. Schipper
Uroloog, Medisch seksuoloog
profielfoto zorgverlener Pieternel Steures
Dr. P. Steures
Uro-gynaecoloog
Bekijk ons team
Code AFD-118
Laatste revisie: 28 april 2023 - 11:52
Over dit spreekuur

Seksuologie

U kunt op de polikliniek Seksuologie terecht wanneer u door een ziekte, behandeling of operatie problemen of vragen heeft gekregen op seksueel gebied. Misschien heeft u behoefte om te praten over uw seksualiteit. Uw behandelaar kan u doorverwijzen.

Problemen die we behandelen kunnen zijn:

  • te weinig zin in seks
  • te veel zin in seks
  • pijn bij het vrijen
  • pijn bij het vrijen vanwege lichen sclerosus
  • opwinding- of erectieproblemen
  • orgasmeprobleem
  • problemen met zaadlozing
  • vaginisme (bij vrouwen is geen penetratie mogelijk)
  • seksuele problemen vanwege een lichamelijke ziekte of handicap
  • obsessie met seks

De zorg binnen de polikliniek Seksuologie bestaat als eerste uit een intakegesprek om met u in gesprek te gaan en te bekijken waar en hoe u we het beste kunnen helpen. Seksuele problemen zijn vaak nog een lastig onderwerp om over te praten. Wij vinden het belangrijk dat u weet dat wij hier dagelijks mee bezig. Wij vinden het fijn als u met ons al uw twijfels en zorgen deelt, zo kunnen wij u het beste helpen.

Wij adviseren u om uw partner mee te nemen als u voor een intakegesprek komt. Seks heb je samen, en vaak zijn het problemen die u beiden aangaat.

De seksuoloog luistert naar uw klachten en doet eventueel een lichamelijk onderzoek. De seksuoloog vraagt u naar alles wat u heeft ervaren op het gebied van seksualiteit. Welke normen en waarden rondom seksualiteit heeft u geleerd tijdens uw opvoeding? Kunt u goed uw grenzen en wensen aangeven? En heeft u misschien negatieve seksuele ervaringen? De seksuoloog besteedt ook aandacht aan de aspecten van de seksualiteit die wél goed verlopen.

Na dit intakegesprek volgt verder onderzoek of seksuologische behandeling. De seksuoloog bespreekt dit met u. 

Het behandelteam van het specialisme Seksuologie bestaat uit zorgverleners van:

Daarnaast werken we nauw samen met zorgprofessionals uit de eerste lijn.

Voor uw behandeling geeft u informatie over uzelf aan de medewerkers van de polikliniek Seksuologie. Alle medewerkers van het ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Zij mogen deze informatie niet doorgeven aan anderen zonder uw uitdrukkelijke toestemming.

Bij de behandeling richt de seksuoloog zich op de oorzaak van een seksueel probleem. Maar ook kan de behandeling zich richten op een relatieprobleem, een lichamelijk probleem, een psychisch probleem  of een combinatie daarvan zijn.

Afhankelijk van hiervan kijken we wat de meest wenselijke behandeling is. Meestal hebben de seksuologen de deskundigheid daarvoor zelf, soms is daarvoor een verwijzing noodzakelijk. Een behandeling bij de seksuoloog kan bestaan uit:

  • gesprekken;
  • oefeningen die een ander vrijpatroon stimuleren;
  • soms medicijnen.

De seksuoloog probeert het vrijen weer op gang te brengen. Dit doet de seksuoloog onder andere door gevoelens van angst te verminderen.

De behandeling bestaat uit 4 tot 6 afspraken van 45 tot 60 minuten.

Deze informatie geeft algemene voorlichting. Het kan zijn dat de afspraak in uw geval anders verloopt. 

Wanneer u vragen heeft, kunt u deze altijd stellen. U kunt bellen naar de polikliniek Seksuologie, telefoonnummer: (073) 553 8660.