Headerafbeelding
De weg wijzen via de routewijzer boulevard
Afdeling

Seksuologie

Seksuologen behandelen vragen en problemen op het gebied van seksualiteit.

Dat kan bijvoorbeeld een gebrek aan seksuele behoefte zijn, opwindings- of erectieproblemen, problemen met orgasme of zaadlozing, vaginisme, pijn bij het vrijen, obsessie met seks of sekverslaving. Soms hangt een vraag of klacht samen met een lichamelijke aandoening waarvoor iemand in het ziekenhuis onder behandeling is of is geweest.

Bij een lichamelijke aandoening verandert er soms veel in iemands leven ook op het gebied van seksualiteit. Dit kan zowel voor de patiënt zelf als voor diens partner. U kunt bij de seksuoloog bijvoorbeeld terecht voor informatie over seksualiteit na een prostaatoperatie of na het verwijderen van de baarmoeder. Of u en uw partner willen graag eens praten over seksualiteit na een hartinfarct, herseninfarct of een andere lichamelijke aandoening.

Lees meer

De gemiddelde behandelduur bestaat uit vijf tot zeven sessies van een uur. Op dit moment worden deze behandelingen door de ziektekostenverzekeraar vergoed,  omdat ze in het kader van gynaecologische zorg gedeclareerd worden.

Behandelteam

Het behandelteam van het specialisme Seksuologie bestaat uit zorgverleners van:

  • Bekkenbodemcentrum
  • Mannenkliniek
  • Medische Psychologie
  • Eerstelijns psycholoog-seksuoloog
  • Eerstelijns bekkenfysiotherapeut

Uw afspraak bij de seksuoloog

Wij adviseren u om uw partner mee te nemen als u een afspraak heeft bij de seksuoloog.

De seksuoloog luistert naar uw klachten en doet eventueel een lichamelijk onderzoek. De seksuoloog vraagt u naar alles wat u heeft ervaren op het gebied van seksualiteit. Welke normen en waarden rondom seksualiteit heeft u geleerd tijdens uw opvoeding? Kunt u goed uw grenzen en wensen aangeven? En heeft u misschien negatieve seksuele ervaringen? De seksuoloog besteedt ook aandacht aan de aspecten van de seksualiteit die wél goed verlopen.

Na het eerste bezoek, volgt eventueel een behandeling. Bij de behandeling van een seksuologisch probleem probeert de seksuoloog het vrijen weer op gang te brengen. Dit doet de seksuoloog onder andere door gevoelens van angst te verminderen.

Ook richt de behandeling zich op de oorzaak van het probleem: dat kan een relatieprobleem, een lichamelijk probleem, een psychisch probleem  of een combinatie daarvan zijn.

Afhankelijk van de oorzaak kijken we wat de meest wenselijke behandeling is: meestal hebben de seksuologen de deskundigheid daarvoor zelf, soms is daarvoor een verwijzing noodzakelijk. Een behandeling bij de seksuoloog kan bestaan uit gesprekken, uit oefeningen die een ander vrijpatroon stimuleren en soms uit medicijnen.

Praktische tips

Uw afspraak in het ziekenhuis

Hoe bereidt u zich voor op uw afspraak in het ziekenhuis? Lees voor uw eerste afspraak op onze website alles over het voorbereiden van een afspraak in het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Uw rechten en plichten als patiënt

Als patiënt heeft u een aantal wettelijke rechten en ook een aantal wettelijke plichten. Hier vindt u een overzicht.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Anneke Loevesijn
Drs. J. van Loevesijn
Seksuoloog NVVS
profielfoto zorgverlener Rob Schipper
Drs. R.A. Schipper
Uroloog, Medisch seksuoloog
profielfoto zorgverlener Pieternel Steures
Dr. P. Steures
Uro-gynaecoloog
Bekijk ons team
Code AFD-118
Laatste revisie: 21 december 2021 - 14:04

Seksuologie