Headerafbeelding
Bloedprikken bij volwassenen bij de Bloedafname
Afdeling

Bloedafname

Bij de afdeling Bloedafname kunt u terecht voor bloedprikken en materiaalafgifte.

Bloedprikken kan alleen op afspraak. Moet u alléén materiaal inleveren, zoals urine of ontlasting, dan hoeft u hiervoor géén afspraak te maken.

Als u bloed moet laten prikken EN materiaal moet inleveren, maak dan een afspraak voor het bloedprikken. Het potje/buisje met urine of ontlasting levert u in bij de persoon die bloed bij u prikt. 

Wat gebeurt er met uw bloed?

Het bloed dat wordt afgenomen, gaat naar het Laboratorium Klinische Chemie en Hematologie. Dit laboratorium verricht klinisch chemisch en hematologisch onderzoek in bloed en andere menselijke lichaamsvochten.

Resterend materiaal en/of medische gegevens zijn vaak bruikbaar voor wetenschappelijke doeleinden, onderwijs en kwaliteitsdoeleinden. Lees hier meer over op de webpagina 'Gebruik van uw medische gegevens en resterend lichaamsmateriaal'

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Onderzoeken
Bekijk onderzoeken

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Komt u voor bloedprikken? Neem dan mee een geldig identiteitsbewijs, het aanvraagformulier of barcode die u heeft ontvangen.  

Komt u voor röntgenfoto's of een echografie? Neem dan mee een geldig identiteitsbewijs, en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Afspraak op onze locatie in ’s-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Tips bloedprikken

  • Maak de afspraak voor bloedprikken zo snel mogelijk, ook al hoeft bloedprikken pas over een tijdje te gebeuren. U heeft dan de meeste keus uit beschikbare tijdstippen en locaties. U kunt tot 2 maanden vooruit een afspraak maken. Verzetten of annuleren is altijd mogelijk. 
  • Wilt u bloed laten prikken op de JBZ hoofdlocatie of een JBZ Dichtbij locatie? In de middag is het hier rustiger. U heeft meer keus uit afspraakdata en tijden, als u een afspraak kunt plannen in de middag. 
  • Wist u dat bloedprikken ook op dinsdagavond kan? Dit kan tot 20.00 uur op de hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch.
  • Denk ook aan de mogelijkheid voor bloedprikken op een van onze kleinere prikposten. Dicht bij huis en kleinschalig! Deze prikposten werken ook alleen op afspraak. 

Prikposten Trombosedienst

Als patiënt bij de Trombosedienst kunt u ook terecht bij de afdeling Bloedafname in 's-Hertogenbosch. U kunt ook terecht bij onze locaties in Boxtel, DrunenRosmalen en Zaltbommel Gamerschestraat of diverse prikposten bij u in de buurt.

Bloedafname bij kinderen?

Moet er bij uw kind bloed worden afgenomen? U kunt dan het beste met uw kind naar de hoofdlocatie van het JBZ in 's-Hertogenbosch komen. Hier hebben we een speciale kamer die kindvriendelijk is ingericht. Wij vragen u met uw kind voor bloedafname niet naar onze prikposten te komen.

Wanneer krijgt u de uitslag?

Uw (huis)arts of verloskundige bespreekt de uitslag van het onderzoek met u. Zij spreken met u af wanneer u hierover contact zult hebben.

Wat kost bloedonderzoek?

De kosten van bloedonderzoek tellen mee voor uw eigen risico. Informeer bij uw zorgverzekeraar hoeveel u betaalt voor een bepaald onderzoek. Goed om te weten: wij controleren of onderzoeken niet dubbel worden gedaan, bijvoorbeeld als uw huisarts en uw behandelend specialist hetzelfde onderzoek aanvragen. Op die manier zorgen we ervoor dat u geen onnodige kosten maakt.

Code AFD-067
Laatste revisie: 24 oktober 2024 - 14:03

Bloedafname

Uitslagen van onderzoeken krijgt u van de zorgverlener die het onderzoek heeft aangevraagd en zijn zichtbaar in MijnJBZ. Het laboratorium geeft géén uitslagen door aan patiënten.

Sommige onderzoeken hebben meer tijd nodig. U herkent dit in MijnJBZ doordat er 'volgt' staat in plaats van een waarde. U hoeft niet bang te zijn dat er iets mis is gegaan. Als de uitslag bekend is, wordt deze doorgegeven aan uw zorgverlener en toegevoegd aan MijnJBZ.