Een behandeling kan als doel hebben u te genezen. Dit noemen we een curatieve behandeling. Als u niet meer beter kunt worden, is het doel van de behandeling uw klachten zoveel mogelijk te verlichten. Dit noemen we een palliatieve behandeling.
Curatieve behandeling
De volgende behandelingen hebben als doel u te genezen:
- Operatie.
- Voorbehandeling die bestaat uit een korte bestraling (5 keer), gevolgd door een operatie. De operatie vindt een week na de laatste bestraling plaats.
- Lange bestraling (25 keer) gecombineerd met chemotherapie tabletten. Na de laatste bestraling wordt er minimaal 10 weken gewacht voor er een operatie plaatsvindt.
Als er uitzaaiingen zijn die de chirurg kan opereren, gaan we uit van een genezende behandeling. Vaak wordt er dan voor de operatie chemotherapie gegeven.
Palliatieve behandeling
Wanneer u niet meer kunt genezen, is de behandeling erop gericht om de ziekte te remmen, klachten te verminderen en te zorgen voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Mogelijkheden daarvoor zijn:
- chemotherapie;
- afhankelijk van de klachten, kan er bestraling gegeven worden;
- eventueel kan er een stoma worden geplaatst.
Uw vaste aanspreekpunt
Uw verpleegkundig specialist GE (gastro-enterologie) begeleidt u tijdens iedere stap van het behandelplan. Zij is uw vaste aanspreekpunt. Ze is altijd op de hoogte van uw situatie en de 'spin in het web' voor de verschillende zorgverleners die bij uw behandeling zijn betrokken.
In deze periode van behandeling komt er erg veel op u af. Heeft u vragen of wilt u zaken bespreken, dan kunt u hiermee altijd terecht bij de verpleegkundig specialist.
Nazorg
Bent u voor dikke darmkanker of endeldarmkanker behandeld, dan blijft u daarna nog 5 jaar onder controle. De arts controleert vooral of:
- De ziekte misschien op dezelfde plek is teruggekomen.
- Er uitzaaiingen zijn die te genezen zijn; bijvoorbeeld in de lever, de longen of op het buikvlies.
- Er misschien een nieuwe tumor in de darm zit of een voorstadium daarvan: poliepen.