Headerafbeelding
Een patiënt oefent het snijden van groenten tijdens het koken
Afdeling

Ergotherapie

U kunt terecht bij de ergotherapeut als u door een aandoening, ongeluk of operatie moeite heeft met dagelijkse handelingen. De ergotherapeut helpt u weer zo zelfstandig mogelijk te functioneren in uw dagelijks leven.

De ergotherapeut kijkt naar alles wat u in het dagelijks leven doet. Bijvoorbeeld aankleden, koken, computeren, werken of tuinieren. Tijdens uw opname in het ziekenhuis, zal de ergotherapeut enkele tests doen of u goed observeren om te zien of u deze dagelijkse activiteiten nog steeds kan doen. De ergotherapeut let op hoe u loopt en beweegt, in welke volgorde en op welke manier u de handelingen verricht en hoe veilig en zelfstandig u dit doet. De ergotherapeut geeft advies aan uw arts over uw ontslag en of er na uw ontslag ergotherapie nodig is.

Lees meer

De ergotherapeut wordt altijd ingeschakeld door een medisch specialist, bijvoorbeeld de neuroloog, geriater of de reumatoloog. Bent u opgenomen in het ziekenhuis? Dan komt de ergotherapeut naar de afdeling waar u opgenomen bent voor uw behandeling. De behandeling vindt vervolgens plaats op de afdeling waar u bent opgenomen of op de afdeling Paramedische Ziekenhuiszorg.

Vergoeding behandelingen

Bent u opgenomen in het ziekenhuis en krijgt u een behandeling van de ergotherapeut? Dan worden de kosten vergoed door uw basisverzekering. Komt u naar de polikliniek voor een  behandeling van de ergotherapeut? Dan wordt 10 uur per persoon per jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Uw zorgverzekeraar brengt (een gedeelte van) de kosten bij u in rekening als u nog (een gedeelte van) uw eigen risico open heeft staan.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Aandoeningen
Bekijk aandoeningen
Behandelingen
Bekijk behandelingen

Praktische tips

Uw afspraak in het ziekenhuis

Hoe bereidt u zich voor op uw afspraak in het ziekenhuis? Lees voor uw eerste afspraak op onze website alles over het voorbereiden van een afspraak in het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Uw rechten en plichten als patiënt

Als patiënt heeft u een aantal wettelijke rechten en ook een aantal wettelijke plichten. Hier vindt u een overzicht.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Florence Borgwit
F.H. Borgwit
Ergotherapeut
Bekijk ons team

Betrokken afdelingen

Code AFD-084
Laatste revisie: 8 april 2020 - 15:38

Ergotherapie