Aandoening

Borstkanker bij mannen (mammacarcinoom)

Borstkanker komt meestal bij vrouwen voor, maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen.

Doordat mannen weinig borstklierweefsel hebben is een zwelling, zoals een tumor, vaak gemakkelijk te voelen. Borstkanker ontwikkelt zich bij mannen vrij snel. Daardoor kan de tumor op moment van ontdekken al in een vergevorderd stadium zijn. 

Kanker is een ingrijpende ziekte. Alles waar u mee te maken krijgt voor, tijdens of na de behandeling hebben we voor u verzameld op onze pagina 'Kanker'.

 

Lees meer

Per jaar krijgen in Nederland bijna 16.000 vrouwen en 100 mannen de ziekte. Bij mannen is de gemiddelde leeftijd 67 jaar als de diagnose wordt gesteld.

Soort borstkanker

Het ductale carcinoom – kanker uitgaande van de (melk) gangen – komt bij de man het meeste voor. Lobulair carcinoom- kanker uitgaande van de melkklieren- komt haast niet voor bij mannen omdat er in de normale mannelijke borst niet of nauwelijks melkklieren gevormd zijn. Ook andere vormen van borstkanker kunnen voorkomen.

Familiaire belasting

Mannen met een bepaalde genmutatie hebben een verhoogde kans op het krijgen van borstkanker. Dit geldt vooral voor het BRCA2-gen maar ook voor de ziekte van Cowden.

Verschijnselen

Borstkanker bij mannen komt meestal tot uiting als een pijnloze zwelling achter of vlak bij de tepelhof. Soms treedt dat op in combinatie met een ingetrokken tepel of bloedverlies uit de tepel.

Code CHI-152
Laatste revisie: 15 november 2023 - 10:00