Headerafbeelding
Gang met schilderijen
Onderzoek

Baarmoederslijmvlies onderzoek met pipelle

De gynaecoloog neemt met een dun zuigslangetje (pipelle) baarmoederslijmvlies weg voor onderzoek.

Soms willen we slijmvliescellen uit de baarmoeder verder onderzoeken. Dit doen we vooral bij bloedverlies rondom de overgang. De arts schuift de pipelle via de baarmoedermond in de baarmoederholte. Hiermee zuigt de arts weefsel uit de baarmoederholte op. Mocht dit niet lukken dan nemen we weefsel weg tijdens een hysteroscopie.

Een hysteroscopie is een onderzoek waarbij de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder bekijkt. Dit gebeurt met een hysteroscoop. Dit is een dunne, holle buis waar een lichtbundel, een kleine camera en een slangetje doorheen gaat. Door de scoop brengt de arts tijdens het onderzoek water in de baarmoeder om beter te kunnen zien en weefsel weg te kunnen nemen. Het weefsel wordt in het laboratorium onderzocht op mogelijke afwijkingen. 

Het opzuigen kan licht bloedverlies veroorzaken. Dit onderzoek wordt zonder verdoving gedaan. Sommige vrouwen ervaren dit als kortdurend pijnlijk en/of onprettig. De uitslag krijgt u 7 tot 10 dagen na het onderzoek. We spreken met u af of u hiervoor langskomt of dat we u bellen.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Code GYN-748
Laatste revisie: 26 januari 2024 - 13:54

Baarmoederslijmvlies onderzoek met pipelle