Headerafbeelding
Moeder met meisje op de boulevard
Onderzoek

Röntgenonderzoek van de blaas bij kinderen (mictiecystogram)

Bij dit onderzoek wordt de blaas onderzocht door middel van röntgenfoto's. 

In medische termen noemen we dit onderzoek een mictiecystogram (afgekort MCG). Met behulp van röntgenstraling en contrastmiddel wordt de blaas en/of plasbuis onderzocht. De contrastvloeistof wordt tijdens het onderzoek via een katheter in de blaas gebracht en later weer uitgeplast. Het contrastmiddel zorgt ervoor dat de blaas en de urinewegen duidelijk zichtbaar zijn op de röntgenbeelden.

LET OP! U en uw kind moeten zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat deze instructies goed opgevolgd worden. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

  • Het identiteitsbewijs uw kind (geldig paspoort, identiteitskaart of vreemdelingenkaart).
  • Een eigen flesje/beker drinken voor uw kind en eventueel een knuffeltje of speeltje.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Betrokken afdelingen

Code KIN-144
Laatste revisie: 24 oktober 2023 - 10:05
Hoe verloopt het onderzoek?

Röntgenonderzoek van de blaas bij kinderen (mictiecystogram)

Uw kind voorbereiden

Een goede voorbereiding is belangrijk. Voor uw kind en voor u. Op Hallo ziekenhuis! kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. Uw kind kan er onder andere filmpjes bekijken over een onderzoek en de afdeling Kinderdagbehandeling.

Kinderpaspoort

Heeft uw kind al een JBZ-kinderpaspoort? Vul deze in, samen met uw kind. Zo kunnen wij uw kind helpen bij de opname in het ziekenhuis. Heeft uw kind nog geen paspoort ontvangen? Vraag er naar in het ziekenhuis. Dit kan bij de afdeling Patiëntenregistratie, polikliniek of verpleegafdeling.  Neem het paspoort altijd mee als uw kind naar het ziekenhuis komt.

kinderpaspoort

Opname op de kinderafdeling

Uw kind wordt voor dit onderzoek enkele uren opgenomen op de afdeling Kinderdagbehandeling. Meer informatie over de opname leest in: 'Informatieboekje Onderzoek Kinderdagbehandeling'. 

Urine

Laat uw kind het laatste uur voor het onderzoek niet meer plassen, zodat er urine in de blaas aanwezig is. Bij kinderen die nog niet zindelijk zijn, is dat uiteraard niet mogelijk.

Bent u zwanger?

Eén van de ouders/verzorgers mag mee in de onderzoeksruimte. In verband met de röntgenstraling mag een moeder/verzorgster die (mogelijk) zwanger is niet bij het onderzoek aanwezig zijn. Zorg er dan voor dat iemand anders uw kind begeleidt.

Wat voor kleding trekt u bij uw kind aan?

U kunt uw kind het beste kleding aan trekken die gemakkelijk aan en uit te trekken is.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afgesproken tijd (meestal een uurtje voor het onderzoek) op de afdeling Kinderdagbehandeling. Uw kind krijgt hier een katheter (dun slangetje) in de blaas. Het gebied rondom het plasgaatje wordt eerst met koud water schoongemaakt. Hierna wordt de katheter via het plasgaatje in de blaas gebracht. Aan de katheter wordt een zakje aangesloten om de blaas leeg te laten lopen voor het onderzoek op de afdeling Radiologie.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

U kleedt uw kind uit in de kleedkamer naast de onderzoekskamer. Uw kind mag een T-shirt of hemdje aanhouden. Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoektafel. Daar wordt via de katheter contrastvloeistof in de blaas gebracht. Als de blaas goed gevuld is, wordt er een aantal opnamen gemaakt. Hiervoor schuift het röntgenapparaat boven uw kind. Het apparaat maakt een zoemend geluid als de opname wordt gemaakt.

Dan wordt de katheter verwijderd en worden er opnamen gemaakt terwijl uw kind plast. Uw kind plast dan dus op de onderzoektafel. Het is begrijpelijk dat uw kind zich in deze situatie ongemakkelijk voelt. U kunt uw kind op dat moment helpen door te vertellen dat het niet erg is om op deze tafel te plassen. Tenslotte wordt nog een opname van de lege blaas gemaakt.

Afhankelijk van de leeftijd van uw kind kan het maken van de opnamen enige tijd in beslag nemen. U kunt uw kind dan wat afleiden met een flesje drinken of een knuffeltje/speeltje.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

Er bestaat kans op blaasontsteking door het inbrengen van de katheter in de blaas.

  • Om het risico te verkleinen, stemt de kinderarts het medicijngebruik met u af. Meestal betekent dit aanpassing van de hoeveelheid van de medicijnen die uw kind al gebruikt. 
  • Laat uw kind na het onderzoek drinken. Hierdoor spoelt de blaas door. Dit is een goede manier om een eventuele blaasontsteking te voorkomen.

In zeldzame gevallen komt het voor dat een kind een allergische reactie krijgt op de contrastvloeistof. Zo nodig wordt dit behandeld met medicatie.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Meteen na het onderzoek krijgt u een washandje en een handdoek waarmee u uw kind kunt opfrissen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Mijn kind kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. Er kan dan nog een andere patiënt in de plaats van uw kind worden geholpen.

 

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00. De afdeling Kinderdagbehandeling is bereikbaar op telefoonnummer: (073) 553 25 26.