Headerafbeelding
afdelingen kinderafdeling voorlichting ipad
Onderzoek

Onderzoek van de dikke darm bij kinderen (coloscopie)

Bij dit onderzoek wordt de binnenkant van de dikke darm bekeken.

Dit gebeurt met een dunne, buigzame slang die via de anus wordt ingebracht. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een kinderarts die gespecialiseerd is in maag-, darm- en leverklachten. We noemen deze arts een kinderarts-MDL. Waarschijnlijk heeft u deze arts al bij een eerder gesprek in het ziekenhuis ontmoet.

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt op het onderzoek. Lees daarom deze informatie vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders niet doorgaan. 

Lees meer

Uw kind wordt binnenkort opgenomen voor een onderzoek. Een opname in het ziekenhuis kan voor uw kind een ingrijpende gebeurtenis zijn. Wij vinden het daarom belangrijk u en uw kind hierbij goed te begeleiden.

Deze informatie is geschreven voor u, als ouder, om ú te informeren over wat er gaat gebeuren. Voor uw kind is het belangrijk dat u hiervan goed op de hoogte bent.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, JBZ-patiëntenpas en het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van uw kind. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Betrokken afdelingen

Code KIN-195
Laatste revisie: 30 april 2020 - 16:37
Hoe verloopt het onderzoek?

Onderzoek van de dikke darm bij kinderen (coloscopie)

Uw kind voorbereiden

Uw kind wordt opgenomen op de afdeling Kinderdagbehandeling. Het onderzoek zelf vindt plaats op de operatiekamer onder algehele anesthesie. Dit kan voor uw kind vervelend zijn. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Voor uw kind en voor u.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft daarom een eigen kinderwebsite: www.halloziekenhuis.nl. Hier kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. Uw kind kan er onder andere:

Op deze manier kunt u zich samen voorbereiden op het onderzoek in het ziekenhuis. 

Kan uw kind op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Bel dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek.

Is uw kind de dagen voor het onderzoek erg verkouden? Moet uw kind veel hoesten of heeft uw kind koorts? Neem dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

PreOperatieve Screening (POS/Intake)

Het is belangrijk dat uw kind goed en veilig wordt voorbereid op het onderzoek. Daarom brengt u enige tijd voor de opname in het ziekenhuis een bezoek aan het Centraal Apotheek Punt (CAP) en de afdeling PreOperatieve Screening (POS/Intake). Deze afdelingen bevinden zich alleen op onze locatie in ’s-Hertogenbosch. Het bezoek aan het CAP duurt maximaal 20 minuten. De afspraak op de afdeling POS/Intake duurt ongeveer 1 uur. Let op! Het is belangrijk dat u naar de afspraak bij het CAP gaat; ook als uw kind geen medicijnen gebruikt.

Om u voor te bereiden op het gesprek, kunt u de pagina 'Anesthesie bij Kinderen' lezen. U kunt eventuele vragen bespreken tijdens uw bezoek aan de afdeling POS/Intake. 

Informatieboekje

Op de afdeling POS/Intake of polikliniek Kindergeneeskunde krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op de opname van uw kind. Lees dit boekje goed door!

Nuchter zijn

Voor het onderzoek moet uw kind nuchter zijn. Wat dit voor uw kind betekent, leest u hieronder.

Belangrijk om te weten! Voor uw kind gelden NIET de regels van het nuchter zijn die zijn beschreven op de pagina 'Anesthesie bij kinderen' maar de regels die staan vermeld verderop deze pagina. 

2 dagen voor het onderzoek

2 dagen voor het onderzoek mag uw kind de volgende producten niet eten:

 • brood met pitjes en/of zaden, zoals volkorenbrood;
 • fruit met pitjes, zoals druiven, kiwi’s, aardbeien enzovoort.

Hierdoor kan de scoop verstopt raken.

Uw kind mag nog wel licht verteerbare voeding eten zoals rijst, aardappelen, deegwaren, groente, vlees, vis en brood eten. Uw kind mag géén volkorenbrood eten. 

De dag vóór het onderzoek

De dag vóór het onderzoek mag uw kind ’s ochtends een licht ontbijt hebben. Dit is een ontbijt met wit brood en beleg zonder pitjes, pap of yoghurt. Daarna mag uw kind alleen nog heldere vloeistoffen drinken.

De volgende vloeistoffen zijn helder:

 • water;
 • heldere appelsap;
 • thee zonder melk;
 • heldere bouillon zonder toevoegingen;
 • limonade en ranja;
 • waterijs.

Oftewel, alle dranken waar u doorheen kunt kijken. Uw kind mag géén sterke zwarte thee drinken.

Picoprep

De darm van uw kind moet voor het onderzoek goed schoon zijn. De kinderarts-MDL kan zo de binnenkant van de darm goed bekijken. Om de darm goed schoon te krijgen, krijgt uw kind het medicijn Picoprep. Deze vloeistof spoelt de darm goed schoon en 'neemt' de poep mee. Uw kind moet naast de Picoprep veel drinken.

U geeft uw kind:

 • tussen 12.00 en 14.00 uur de 1e gift Picoprep.
 • tussen 18.00 en 20.00 uur de 2e gift Picoprep.

Het is raadzaam uw kind de Picoprep meteen om 12.00 uur en om 18.00 uur te geven. Eerder starten mag niet, anders zit er te veel tijd tussen de voorbereiding en het onderzoek. Na de 1e en 2e gift Picoprep laat u uw kind veel drinken volgens het onderstaande schema. Dit betekent dus dat uw kind tot 22.00 uur op moet blijven om te drinken.

Leeftijd kind Hoeveelheid per uur Totaal na elke gift Picoprep
Tot 4 jaar 175 ml 700 ml
4 tot 9 jaar 300 ml 1200 ml
9 jaar en ouder 400-500 ml 1500-2000 ml

De voorbereiding is klaar wanneer de poep alleen nog heldere, bijna waterige vloeistof, zonder vaste bestanddelen bevat.

Dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek mag uw kind tot 2 uur vóór het tijdstip van opname alleen de volgende heldere vloeistoffen nog drinken:

 • water;
 • heldere appelsap
 • thee zonder suiker;
 • limonade en ranja.

Uw kind mag géén buillon, waterijs en sterke zwarte thee meer drinken.

De laatste 2 uur mag uw kind niets meer drinken!

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afdeling Kinderdagbehandeling. Gebouw D, verdieping 3, ontvangst 1. 

Fosfaatklysma

Soms krijgt uw kind op de afdeling nog een fosfaatklysma. U kind krijgt dit alleen als er in de poep nog vaste delen zitten. De poep mag nog wel gekleurd zijn. De fosfaat klysma spoelt het laatste stukje darm nog extra goed schoon. We brengen hiervoor een slangetje in de anus en spuiten een heldere vloeistof in. Als het nodig is, spoelen we nog met lauwwarm water na. Een fosfaatklysma kan een beetje vervelend aanvoelen, maar duurt gelukkig niet lang. Als er geen poep meer in de darm zit, is uw kind klaar voor het onderzoek.

Opname Kinderdagbehandeling

Bij de voorbereiding van dit onderzoek moet uw kind veel drinken. Het kan zijn dat dit niet lukt. Dan wordt uw kind opgenomen op de Kinderdagbehandeling. We laten dan de Picoprep en de hoeveelheid vocht wat uw kind zou moeten drinken inlopen via een sonde. Een sonde is een slangetje dat via de neus naar de maag gaat. Het slangetje plakken we vast op de neus van uw kind. Zo blijft deze goed op zijn plaats zitten. Om te controleren op het slangetje goed in de maag zit, maken we een röntgenfoto.

Tijdens het onderzoek

Het dikke darmonderzoek gebeurt op de operatiekamer. Uw mag bij uw kind blijven totdat hij of zij slaapt. Als uw kind slaapt, brengt de kinderarts-MDL voorzichtig een buigzame slang via de anus in de dikke darm. Deze buigzame slang noemen we een coloscoop. Via deze scoop kan er lucht in de darm worden geblazen. Hierdoor kan de arts de binnenkant van de darmen beter bekijken en eventuele afwijkingen zien. Ook neemt de arts kleine stukjes weefsel weg. Uw kind voelt hier niets van. De stukjes weefsel worden in het laboratorium onderzocht. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 1 uur.

Na het onderzoek gaat uw kind naar de uitslaapkamer. Dit wordt ook wel de recovery genoemd. U wordt meteen geroepen, zodat u bij uw kind bent als hij of zij wakker wordt. Soms is uw kind al wakker. Op de uitslaapkamer hoort u meteen hoe het onderzoek is verlopen. Als uw kind goed wakker is, gaat u samen terug naar de afdeling. 

Risico's

Een coloscopie is in het algemeen een veilig onderzoek. Een enkele keer kunnen er bijkomende en onverwachte problemen optreden. Dit gebeurt bij ongeveer 2 op de 1000 onderzoeken. Heel soms is er een opname in het ziekenhuis of een operatie nodig bij zo'n probleem.

 • Na het onderzoek kan uw kind pijn hebben. Meestal gaat het om krampen die een gevolg zijn van de ingeblazen lucht. De meeste lucht wordt tijdens het onderzoek ook weer verwijderd, maar het kan altijd zijn dat er toch wat lucht achterblijft. Deze klachten worden meestal snel minder als uw kind de lucht laat ontsnappen en een paar windjes laat.
 • Heel af en toe lukt het niet om bij het begin van de dikke darm te komen tijdens het onderzoek. Als dat het geval is, kan de kinderarts-MDL niet de hele dikke darm inspecteren.
 • Heel af en toe kan tijdens het onderzoek een scheurtje of gaatje in de darmwand ontstaan. Dit noemen we een perforatie. De belangrijkste klacht die uw kind hierbij krijgt is buikpijn. Ook kan er een infectie optreden. Uw kind krijgt dan koorts. De kans op een perforatie is groter als de darm erg ontstoken is. Uiteraard probeert de arts een perforatie altijd te voorkomen.
 • Als de arts een stukje weefsel weghaalt uit de darmwand, kan er een kleine bloeding ontstaan. Dit stopt meestal weer vanzelf. Soms moet de arts de bloeding stoppen. Bij een kleine bloeding bestaat het risico dat er een infectie optreedt. Een infectie veroorzaakt koorts.

Naar huis

Uw kind mag naar huis als hij of zij voldoende is hersteld.

Tijdens het onderzoek heeft de kinderarts-MDL bij uw kind klein stukjes weefsel weggenomen uit de darmwand. Daardoor zijn er kleine wondjes ontstaan en kan er met de poep nog wat bloed meekomen. Controleer dit af en toe. Als uw kind helderrood bloed blijft verliezen, belt u het ziekenhuis.

Buikpijn en/of koorts

Krijgt uw kind thuis last van steeds erger wordende buikpijn en/of koorts? Bel dan direct naar het ziekenhuis.

2 weken na het onderzoek heeft u een afspraak bij de kinderarts-MDL. De arts bespreekt dan de uitslag met u.

Heeft u of uw kind nog medische vragen? Bel dan de polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer: (073) 553 23 04.

Heeft u vragen over het onderzoek? Bel dan de afdeling Kinderdagbehandeling, telefoonnummer: (073) 553 25 26.

Heeft u spoedvragen die niet tot de volgende ochtend kunnen wachten? Bel dan buiten kantooruren naar de Kinderafdeling, telefoonnummer: (073) 553 25 27.