Headerafbeelding
werken en leren verpleegkundige 2
Onderzoek

Kijkoperatie in de borstholte (mediastinoscopie)

Een mediastinoscopie is een kijkoperatie achter het borstbeen, in het bovenste deel van de borstholte.

Tijdens dit onderzoek maakt de chirurg een kleine snee laag in de hals en neemt met behulp van een soort kijkbuis een aantal stukjes weefsel weg (biopten). Deze stukjes weefsel worden in het laboratorium onderzocht. Op basis van de uitslag bekijkt uw specialist welke behandeling hij/zij u kan adviseren.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code CHI-047
Laatste revisie: 20 augustus 2020 - 14:12
Hoe verloopt het onderzoek?

Kijkoperatie in de borstholte (mediastinoscopie)

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie. Daarom brengt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis een bezoek aan het Centraal Apotheek Punt (CAP) en de afdeling PreOperatieve Screening (POS/Intake). Deze afdelingen bevinden zich alleen op onze locatie in ’s-Hertogenbosch. Het bezoek aan het CAP duurt maximaal 20 minuten. De afspraak op de afdeling POS/Intake duurt ongeveer 1 uur. Let op! Het is belangrijk dat u naar de afspraak bij het CAP gaat; ook als u geen medicijnen gebruikt.

Op www.jbz.nl/anesthesiologie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze bespreken tijdens uw bezoek aan de afdeling POS/Intake.

Informatieboekje POS/Intake

Op de afdeling POS/Intake krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw opname. Lees dit boekje goed door!

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg van het Planbureau.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Tijdens het onderzoek

Een mediastinoscopie wordt uitgevoerd onder algehele anesthesie (narcose). De chirurg maakt een kleine snede vlak boven het borstbeen. De chirurg kan daarna via een korte open buis met daarin een camera (mediastinoscoop) achter het borstbeen kijken. De beelden ziet een chirurg op een beeldscherm. Achter het borstbeen ligt het mediastinum. Dit is het gebied tussen de rechter- en linkerlong. Hierin liggen het hart, de luchtpijp, de slokdarm, bloedvaten (onder andere de grote lichaamsslagader), zenuwen, lymfeklieren en lymfevaten.

Met fijne instrumenten worden door de mediastinoscoop kleine stukjes weefsel (biopten) genomen uit de lymfeklieren langs de luchtpijp. Deze stukjes weefsel gaan naar het laboratorium voor onderzoek. Nadat de biopten zijn weggenomen, wordt het sneetje in de huid met hechtingen gesloten.

De ingreep duurt gemiddeld 30 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na deze operatie heeft u niet veel pijn. Vooral de eerste dag kunt u een drukkend gevoel achter het borstbeen hebben. Al snel kunt u weer normaal eten en drinken. Meestal kunt u na 1 dag het ziekenhuis verlaten. U kunt de eerste paar dagen wat sneller moe zijn en misschien wat trager reageren. Ook kan uw eetlust wat minder zijn.

Risico's

 • Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij de mediastinoscopie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking.
 • Soms ontstaat een bloeding tijdens de operatie. Deze is bijna altijd zonder verdere uitbreiding van de operatie te verhelpen. Toch is het goed te om beseffen dat, wanneer er iets technisch niet goed oplosbaar blijkt via de kleine operatieopening, er reden kan zijn om de borstholte open te maken.
 • Na de operatie kan er rond de wond een bloeduitstorting aanwezig zijn. Deze verdwijnt vanzelf.
 • Een infectie ontstaat bijna nooit na deze operatie.
 • Een enkele keer kan er een beschadiging van een stembandzenuw optreden, waardoor u een veranderde stem of heesheid kunt oplopen. Meestal gaat dit weer voorbij, maar soms is dit blijvend.

Wat zijn de richtlijnen voor thuis?

 • U mag met de wond gewoon douchen. De hechtingen hoeven niet meer verwijderd te worden. Deze lossen vanzelf op.
 • De pleister mag u na 2 dagen verwijderen. De hechtpleisters mag u laten zitten totdat ze vanzelf loslaten.
 • U kunt wat last hebben van heesheid na de operatie. Dit gaat binnen een paar weken vanzelf over.
 • Vanaf de derde dag na de operatie mag u weer douchen.
 • Neem contact op met het ziekenhuis bij koorts (38.5°C of hoger) en bij zwelling.

Het onderzoek van de stukjes weefsel in het laboratorium kan een paar dagen duren. Als de uitslag er is zal de longarts die met u bespreken. Vertel het van tevoren aan uw arts als u graag wilt dat een naaste aanwezig is bij dit gesprek. 

Wanneer komt u op controle?

U komt 1 tot 2 weken na de operatie voor controle naar de polikliniek. We maken hiervoor een afspraak met u. Deze afspraak wordt meestal gepland bij één van de chirurgen of arts-assistenten op de polikliniek Traumachirurgie. De arts-assistenten zijn gediplomeerde artsen in opleiding tot chirurg. Zij zien zelfstandig patiënten op het spreekuur en werken onder supervisie van de traumachirurgen.De afspraak kan bij een andere arts zijn dan de chirurg die u heeft behandeld. Wilt u alleen een afspraak bij de chirurg die u heeft behandeld? Geef dit dan aan bij de secretaresse. Zij houdt hier dan rekening mee bij het plannen van de afspraak. De wachttijd tot uw volgende afspraak kan dan soms wat langer zijn.

Heeft u vragen of problemen na ontslag?

 • Heeft u na uw ontslag vragen die te maken hebben met uw opname? Neem dan contact op met de afdeling Kort Verblijf tijdens ons telefonisch spreekuur. Dit is van maandag t/m zondag van 10.30 tot 11.30 uur, telefoonnummer: (073) 553 67 00.
 • Voor andere vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 05. Zij zijn te bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur.
 • Heeft u buiten kantooruren dringende vragen of problemen? De eerste 48 uur na ontslag belt u hierover met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00. Na 48 uur belt u met uw huisarts of de Huisartsenpost.