Headerafbeelding
werken en leren verpleegkundige 2
Onderzoek

Kijkoperatie in de borstholte (mediastinoscopie)

Een mediastinoscopie is een kijkoperatie achter het borstbeen, in het bovenste deel van de borstholte.

Tijdens dit onderzoek maakt de chirurg een kleine snee laag in de hals en neemt met behulp van een soort kijkbuis een aantal stukjes weefsel weg (biopten). Deze stukjes weefsel worden in het laboratorium onderzocht. Op basis van de uitslag bekijkt uw specialist welke behandeling hij/zij u kan adviseren.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code CHI-047
Laatste revisie: 5 augustus 2021 - 09:41
Hoe verloopt het onderzoek?

Kijkoperatie in de borstholte (mediastinoscopie)

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie. Daarom heeft u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis een afspraak met het Centraal Apotheek Punt (CAP) en de afdeling PreOperatieve Screening (POS/Intake). Dit zijn meestal telefonische afspraken. De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar het ziekenhuis komt voor de afspraak. Deze afspraak op de afdeling POS/Intake duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De afspraken met het CAP en POS/Intake zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze afspraken niet door gaan. Heeft u een belafspraak; zorg dan dat u goed bereikbaar bent en de tijd heeft om alle vragen goed te beantwoorden.

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze bespreken tijdens uw afspraak met de afdeling POS/Intake.

Informatieboekje POS/Intake

Op de afdeling POS/Intake krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw opname. Lees dit boekje goed door!

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg van het Planbureau.

Opleidingsziekenhuis

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis neemt de opleiding van verpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners een belangrijke plaats in. Op de afdelingen Chirurgie komt u daarom zowel chirurgen als chirurgen in opleiding tegen. De chirurg (of chirurg in opleiding) die u op polikliniek spreekt, is in principe dezelfde chirurg die u opereert. Mocht dit onverwachts anders zijn, dan informeren we u hierover zo vroeg mogelijk. De chirurgen in opleiding werken altijd onder supervisie van een gekwalificeerde chirurg. 

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Tijdens het onderzoek

Een mediastinoscopie wordt uitgevoerd onder algehele anesthesie (narcose). De chirurg maakt een kleine snede vlak boven het borstbeen. De chirurg kan daarna via een korte open buis met daarin een camera (mediastinoscoop) achter het borstbeen kijken. De beelden ziet een chirurg op een beeldscherm. Achter het borstbeen ligt het mediastinum. Dit is het gebied tussen de rechter- en linkerlong. Hierin liggen het hart, de luchtpijp, de slokdarm, bloedvaten (onder andere de grote lichaamsslagader), zenuwen, lymfeklieren en lymfevaten.

Met fijne instrumenten worden door de mediastinoscoop kleine stukjes weefsel (biopten) genomen uit de lymfeklieren langs de luchtpijp. Deze stukjes weefsel gaan naar het laboratorium voor onderzoek. Nadat de biopten zijn weggenomen, wordt het sneetje in de huid met hechtingen gesloten.

De ingreep duurt gemiddeld 30 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na deze operatie heeft u niet veel pijn. Vooral de eerste dag kunt u een drukkend gevoel achter het borstbeen hebben. Al snel kunt u weer normaal eten en drinken. Meestal kunt u na 1 dag het ziekenhuis verlaten. U kunt de eerste paar dagen wat sneller moe zijn en misschien wat trager reageren. Ook kan uw eetlust wat minder zijn.

Risico's

  • Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij de mediastinoscopie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking.
  • Soms ontstaat een bloeding tijdens de operatie. Deze is bijna altijd zonder verdere uitbreiding van de operatie te verhelpen. Toch is het goed te om beseffen dat, wanneer er iets technisch niet goed oplosbaar blijkt via de kleine operatieopening, er reden kan zijn om de borstholte open te maken.
  • Na de operatie kan er rond de wond een bloeduitstorting aanwezig zijn. Deze verdwijnt vanzelf.
  • Een infectie ontstaat bijna nooit na deze operatie.
  • Een enkele keer kan er een beschadiging van een stembandzenuw optreden, waardoor u een veranderde stem of heesheid kunt oplopen. Meestal gaat dit weer voorbij, maar soms is dit blijvend.

Wat zijn de richtlijnen voor thuis?

  • U mag met de wond gewoon douchen. De hechtingen hoeven niet meer verwijderd te worden. Deze lossen vanzelf op.
  • De pleister mag u na 2 dagen verwijderen. De hechtpleisters mag u laten zitten totdat ze vanzelf loslaten.
  • U kunt wat last hebben van heesheid na de operatie. Dit gaat binnen een paar weken vanzelf over.
  • Vanaf de derde dag na de operatie mag u weer douchen.
  • Neem contact op met het ziekenhuis bij koorts (38.5°C of hoger) en bij zwelling.

Wat doet u bij problemen thuis ?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis. Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 05. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u verpleegafdeling A7 Zuid, telefoonnummer (073) 553 20 31 of verpleegafdeling A7 Noord, telefoonnummer (073) 553 20 23.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Het onderzoek van de stukjes weefsel in het laboratorium kan een paar dagen duren. Als de uitslag er is zal de longarts die met u bespreken. Vertel het van tevoren aan uw arts als u graag wilt dat een naaste aanwezig is bij dit gesprek. 

Wanneer komt u op controle?

U komt 1 tot 2 weken na de operatie voor controle naar de polikliniek. We maken hiervoor een afspraak met u. Deze afspraak wordt meestal gepland bij één van de chirurgen of arts-assistenten op de polikliniek Traumachirurgie. De arts-assistenten zijn gediplomeerde artsen in opleiding tot chirurg. Zij zien zelfstandig patiënten op het spreekuur en werken onder supervisie van de traumachirurgen.De afspraak kan bij een andere arts zijn dan de chirurg die u heeft behandeld. Wilt u alleen een afspraak bij de chirurg die u heeft behandeld? Geef dit dan aan bij de secretaresse. Zij houdt hier dan rekening mee bij het plannen van de afspraak. De wachttijd tot uw volgende afspraak kan dan soms wat langer zijn.

Heeft u vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 05.