Headerafbeelding
Bloedprikken bij kind op de afdeling bloedafname
Onderzoek

Bloed afnemen bij kinderen

Binnenkort moet uw kind bloed laten afnemen voor onderzoek.

Kinderen en bloedafname

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

  • Het identiteitsbewijs uw kind (geldig paspoort, identiteitskaart of vreemdelingenkaart).
  • Een eigen flesje/beker drinken voor uw kind en eventueel een knuffeltje of speeltje.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Code KIN-732
Laatste revisie: 30 mei 2023 - 12:12
Kinderen en bloedafname

Bloed afnemen bij kinderen

  • Vertel dat de bloedafname nodig is om beter te worden.
  • Het helpt als u zelf ontspannen bent.
  • Vraag van tevoren aan uw kind of het op schoot wil zitten.
  • Zeg niet dat het spannend of pijnlijk kan zijn. Zeg wel: “Vertel jij mij straks maar hoe het voelde en hoe je het vond.” Of zeg dat u er bent om uw kind te helpen.

Leid uw kind af!

Waarom?

Onze hersenen kunnen niet alles tegelijk. Je bent je vaak alleen maar bewust van wat je voelt als je eraan denkt. Als je nu bijvoorbeeld denkt aan je voeten in je schoenen dan voel je weer dat je schoenen aan hebt. Terwijl je dat enkele zinnen hiervoor niet voelde.

Door dus de aandacht van uw kind op iets anders dan de ingreep te leggen zal uw kind minder angst en pijn hebben.

Hoe doet u dat?

Leidt uw kind af voor, tijdens en na de ingreep. Door bijvoorbeeld samen te zingen, te praten over favoriete vakantie/hobby/sport/ game/tv-programma/boek, of een onderwerp wat ze aan het leren zijn op school, of door voorlezen, bellenblazen, een (zoek)spelletje, speelgoed, IPad of telefoon. Hoe meer betrokken uw kind is in de afleiding, hoe beter het werkt. Houd de aandacht van uw kind dus op de afleiding.

U kunt uw kind met helpende woorden of positief taalgebruik helpen om te zorgen dat uw kind zich prettiger voelt.

Op Hallo ziekenhuis! kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. 

Kinderpaspoort

Als uw kind naar het ziekenhuis komt is het fijn als ze zelf mee kunnen denken wat en op welke manier iets moet gebeuren. In het kinderpaspoort kan uw kind of samen met u opschrijven wat belangrijk is. Het is een klein boekje dat er uitziet als een echt paspoort. Neem het paspoort mee als uw kind naar het ziekenhuis gaat.  Uw kind kan dan samen met de dokter of diegene die helpt in het paspoort kijken. Zo weten wij hoe we uw kind het beste kunnen helpen. 

kinderpaspoort

Wanneer uw kind voor het eerst naar het ziekenhuis komt, dan krijgt uw kind een Kinderpaspoort bij de afdeling Patiëntenregistratie. Daarna kunt u op alle afdelingen waar uw kind een afspraak heeft om een Kinderpaspoort vragen.

Waar kunt u terecht?

Voor bloedafname bij kinderen kunt u het beste naar de hoofdlocatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch komen. Hier hebben we een speciale kamer die kindvriendelijk is ingericht. 

U kunt met uw kind ook terecht op de locaties van het JBZ in BoxtelDrunenRosmalen en Zaltbommel Gamerschestraat. Hier zijn echter maar één of twee medewerkers aanwezig. Er zijn geen faciliteiten gericht op (jonge) kinderen. Het kan zijn dat u alsnog doorverwezen wordt naar de hoofdlocatie wanneer de medewerker vindt dat er meer aandacht nodig is bij de bloedafname dan de medewerker kan geven. Wij vragen u hier rekening mee te houden.