Headerafbeelding
Bloedprikken bij kind op de afdeling bloedafname
Onderzoek

Bloed afnemen bij kinderen

Binnenkort moet uw kind bloed laten afnemen voor onderzoek.

Alléén op afspraak

Bloedprikken kan alléén op afspraak. U maakt eenvoudig zelf online een afspraak.

Ga naar www.jbz.nl/prikafspraak en maak een afspraak

Hulp nodig? Bel dan (073) 553 36 99 (op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur). 

Kinderen

Hoe kunt u uw kind voorbereiden op de bloedafname?

  • Vertel dat de bloedafname nodig is om beter te worden.
  • Zeg niet dat het spannend of pijnlijk kan zijn. Zeg wel: “Vertel jij mij straks maar hoe het voelde en hoe je het vond.” Of zeg dat u er bent om uw kind te helpen.
  • Vraag van tevoren aan uw kind of het op schoot wil zitten.
  • Het helpt als u zelf ontspannen bent.
  • Op Hallo ziekenhuis! kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. U kunt daar samen het filmpje van een rap(liedje) over bloedafname bekijken.
  • U kunt uw kind met helpende woorden of positief taalgebruik helpen om te zorgen dat uw kind zich prettiger voelt.

Voor bloedafname bij kinderen kunt u het beste naar de hoofdlocatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch komen. Hier hebben we een speciale kamer die kindvriendelijk is ingericht. 

U kunt met uw kind ook terecht op de locaties van het JBZ in BoxtelDrunenRosmalen en Zaltbommel Gamerschestraat. Hier zijn echter maar één of twee medewerkers aanwezig. Er zijn geen faciliteiten gericht op (jonge) kinderen. Het kan zijn dat u alsnog doorverwezen wordt naar de hoofdlocatie wanneer de medewerker vindt dat er meer aandacht nodig is bij de bloedafname dan de medewerker kan geven. Wij vragen u hier rekening mee te houden.

Praktische tips

Bloedafname bij kinderen?

Moet er bij uw kind bloed worden afgenomen? U kunt dan het beste met uw kind naar de hoofdlocatie van het JBZ in 's-Hertogenbosch komen. Hier hebben we een speciale kamer die kindvriendelijk is ingericht. Wij vragen u met uw kind voor bloedafname niet naar onze prikposten te komen.

Wat neemt u mee voor uw kind?

  • Het legitimatiebewijs van uw kind (geldig paspoort, identiteitskaart of vreemdelingenkaart).
  • De patiëntenpas van uw kind, van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Heeft uw kind nog geen pas of kloppen de gegevens niet meer? Laat dan een (nieuwe) patiëntenpas maken voordat u naar uw afspraak gaat. Dit kan op alle locaties van het ziekenhuis, behalve in Zaltbommel Gamerschestraat.
  • Een eigen flesje/beker drinken voor uw kind en eventueel een knuffeltje of speeltje.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Code KIN-732
Laatste revisie: 31 maart 2022 - 13:55

Bloed afnemen bij kinderen