Headerafbeelding
Gezin wandelt in de tuin van het JBZ
Behandeling

Isolatieverpleging van uw kind

Uw kind is opgenomen met een infectieziekte.

Om ervoor te zorgen dat de infectie zich niet verder verspreidt, zijn er speciale hygiënische voorzorgsmaatregelen nodig. Het is namelijk belangrijk dat de infectie zich niet verspreidt naar andere kinderen. U speelt daarbij als ouder of verzorger een grote rol. We begrijpen dat dit even wennen is voor u. Hier leest u meer over deze voorzorgsmaatregelen.

Hoe verloopt de isolatieverpleging?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over isolatieverpleging.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig identiteitsbewijs en het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van uw kind. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Betrokken afdelingen

Code KIN-156
Laatste revisie: 6 juni 2023 - 09:50
Hoe verloopt de isolatieverpleging?

Isolatieverpleging van uw kind

Er zijn verschillende vormen van isolatie. De arts of verpleegkundige geeft u uitleg over de reden van opname van uw kind in de isolatieverpleging. De verschillende vormen zijn:

Mag uw kind met isolatieverpleging op de gang?

Uw kind verblijft tijdens isolatieverpleging in een éénpersoonskamer en mag niet de gang op. Voor u als ouders betekent dat u, als u op de afdeling bent, meteen de kamer van uw kind moet binnengaan. Als u de kamer verlaat, moet u ook meteen de afdeling verlaten.

Omdat uw kind met een verminderde weerstand is opgenomen, wordt beschermende isolatie wordt ingesteld om overdracht van bepaalde bacteriën of virussen te voorkomen. Uw kind wordt daarom op een éénpersoonskamer met sluis verpleegd. Hierover leest u meer op de pagina 'Hygiëne maatregelen bij een verminderde weerstand'.

Onderstaande instructies gelden voor alle vormen van isolatieverpleging. De specifieke regels die voor u en uw kind gelden, leest u op de kaart die op de deur van de kamer hangt.

Handhygiëne

De belangrijkste maatregel is het toepassen van handhygiëne. Dit kan op 2 manieren:

  • Door het desinfecteren van de handen met handalcohol. 
  • Door het wassen van de handen met water en zeep. 

Het toepassen van handhygiëne met behulp van handalcohol heeft de voorkeur.

U wast uw handen met water en zeep wanneer er zichtbaar vuil op uw handen aanwezig is. Verder doet u dit ook bij contact met urine, ontlasting of andere lichaamsvochten en na elk toiletbezoek. Om uw handen goed te kunnen desinfecteren of wassen, mag u geen ringen, polshorloges en/of armbanden dragen. U past altijd handhygiëne toe na iedere handeling bij uw kind. Denk hierbij aan luiers verschonen, temperaturen en voeding geven.

Hoe desinfecteert u uw handen?

U drukt met de elleboog 1 keer op de hendel van de dispenser. U houdt uw andere hand eronder. Wrijf de handen daarna goed over elkaar. Vingertoppen, duimen en gebieden tussen de vingers en de polsen moeten goed worden ingewreven. U bent klaar als uw handen droog zijn. Het kan zijn dat uw handen ruw worden van het toepassen van handhygiëne. Een vette handcrème uit een tube kan ervoor zorgen dat uw handen zacht blijven. U kunt deze van thuis meenemen.

Hoe wast u uw handen?

  1. Open de kraan. Gebruik hiervoor bij elleboogkranen altijd de elleboog! De temperatuur van het water moet comfortabel zijn voor de handen. Het water moet flink stromen.
  2. Maak uw handen goed nat en pak vloeibare zeep uit de dispenser.
  3. Wrijf uw handen nu 10 seconden goed over elkaar. Het is belangrijk dat u de vingertoppen, duimen en gebieden tussen de vingers en de polsen goed inwrijft.
  4. Spoel uw handen goed af.
  5. Droog uw handen met een papieren handdoek goed af. Dit geldt ook voor de polsen en de huid tussen de vingers.
  6. Sluit de kraan met uw elleboog of met de papieren handdoek.
  7. Werp de gebruikte handdoek in de daarvoor bestemde prullenbak.

Speelgoed

Uw kind mag eigen speelgoed bij zich hebben. Ook kunt u om speelgoed van het ziekenhuis vragen. U mag alleen afwasbaar speelgoed vanuit de speelkamer meenemen. Dit speelgoed blijft tijdens de opname bij uw kind op de kamer. Neem niet teveel speelgoed mee. U kunt het speelgoed niet ruilen. Als uw kind naar huis gaat, maken wij het speelgoed schoon. Tijdschriften en kranten die u meeneemt, blijven ook op de kamer. Deze worden weggegooid als de isolatie eindigt of als uw kind naar huis gaat.

Mag er bezoek komen?

Uw kind mag bezoek ontvangen. Broertjes en zusjes, ooms en tantes en opa’s en oma’s moeten wel dezelfde maatregelen als u toepassen. Het is zeker voor broertjes en zusjes belangrijk dat zij zich houden aan de hygiënische maatregelen. Ook zij moeten hun handen desinfecteren of wassen. Voor de broertjes en zusjes geldt dat zij alleen in de kamer van uw kind mogen spelen en niet op de gang. Ook mogen zij niet in de speelkamer komen.

Mondneusmasker

Bij druppel- en druppel/contact isolatie adviseren wij het bezoek om een mondneusmasker te dragen. Dit ter bescherming van uzelf. Broertjes en zusjes zijn een uitzondering. Zij hoeven geen mondneusmasker te dragen.

Belangrijk!

Komt u en/of bezoek naar de afdeling? Dan is het belangrijk om bij aankomst en bij het verlaten van de afdeling handhygiëne toe te passen. De handalcohol hangt aan de muur bij de toegangsdeur van de afdeling.

Rooming-in

Voor ouders die dag en nacht bij hun kind blijven, gelden extra regels. Deze gaan over het gebruik van het toilet, de douche en de ouderkamer. U kunt hierover meer lezen op de pagina ‘Rooming-in’.

Bent u als moeder pas bevallen? Dan gelden er voor u andere regels tot de achtste dag na de bevalling. Dit in verband met hygiëne en infectiegevaar. De verpleegkundige geeft u hier meer uitleg over.

Stel deze dan gerust aan de verpleegkundige die voor uw kind zorgt.