Bekkenbodemcentrum

Hoe verloopt een bezoek aan het Bekkenbodemcentrum?

Wij proberen de zorg zo goed mogelijk op u aan te laten sluiten. Een bezoek aan het bekkenbodemcentrum werkt als volgt.

Op basis van uw klachten bepaalt uw huisarts naar wie u doorgestuurd wordt. U wordt daarna door een van de artsen van het bekkenbodemcentrum gezien. Dit kan de gynaecoloog, uroloog, chirurg of maag-darm-leverarts zijn. Wij zijn goed op de hoogte van elkaars vakgebied en kunnen als dat nog is laagdrempelig overleggen. Ook kunt u, als dat nodig is, door meerdere artsen tegelijk gezien worden.

Heeft u meerdere klachten, zoals urineverlies en een verzakking? Dan krijgt u meteen een gecombineerde afspraak bij de gynaceoloog en de uroloog. Dit doen wij tijdens het zogeheten bekkenbodemspreekuur. Vaak ontvangt u voor uw bezoek een vragenlijst zodat wij uw bezoek beter kunnen plannen.

Wat kunt u verwachten bij elk specialisme?

Afspraak bij de gynaecoloog

Tijdens het gynaecologisch onderzoek neemt u plaats op een gynaecologische onderzoekstoel. De gynaecoloog vraagt dan of u wilt persen. Soms is dan een verzakking te zien. Daarna brengt de gynaecoloog een eendenbek bij u in om naar uw baarmoedermond te kijken. De meeste vrouwen vinden dit een vervelend gevoel, maar niet echt pijnlijk. 

De gynaecoloog doet daarna vaak met de vinger een inwendig onderzoek om uw bekkenbodemspieren te beoordelen. U krijgt dan de vraag om de spieren aan te spannen en te ontspannen. Als u ontlastingsproblemen heeft, kan de gynaecoloog via de anus een vinger in het rectum (uiteinde van de dikke darm) inbrengen om de achterwand van de schede en de bekkenbodem te beoordelen (rectaal toucher).

Vaak wordt er ook een gynaecologische echo gemaakt. Dat is een echo waarbij de arts kijkt naar de baarmoeder en eierstokken. Het kan een beetje vervelend zijn, maar doet meestal geen pijn. Meer informatie vindt u in de folder over gynaecologische echo's.

Afspraak bij de uroloog

Voordat u een afspraak heeft kunnen wij vragen of u op een speciaal toilet wil plassen. Daarna kijken wij met een echo of er nog urine achterblijft in de blaas. Deze onderzoeken zijn pijnloos. U kunt hier meer over lezen in de folder flowmetrie.

Tijdens het onderzoek ligt u in een onderzoeksstoel met uw benen gespreid. Wij kijken dan ook of er sprake is van een verzakking. Soms vragen we u uit te hoesten om te zien of u dan last heeft van urineverlies. Bij sommige klachten is het belangrijk om in de blaas te kijken. Er wordt dan een slangetje via de plasbuis in de blaas ingebracht. Dit kan gevoelig zijn, dit vervelende gevoel duurt maar enkele seconden. U kunt zelf meekijken. In de folder blaaskijkonderzoek kunt u hier meer over lezen.

Extra onderzoeken zoals echografie van de nieren, een CT-scan of een urineonderzoek zijn soms nodig. Daar ontvangt u dan verdere informatie over. Hiervoor maken wij een aparte afspraak.

Afspraak bij de (darm)chirurg

Bij deze afspraak wordt gekeken naar uw anus. Vaak gebeurt dit in zijligging. We controleren op aambeien, scheurtjes naast de anus en extra openingen (fissuren). Vaak wordt er ook een rectaal toucher gedaan. De chirurg brengt dan een vinger via de anus in het rectum (uiteinde van de dikke darm) om de anus, sluitspier en de bekkenbodem te beoordelen. 

Soms wordt er een anale echografie gedaan. Dit is een inwendige echo via de anus. Het rectum kan zo beoordeeld worden. Dit kan vervelend zijn, maar doet meestal geen pijn.

Extra onderzoeken zoals echografie van de nieren, een CT-scan of een urineonderzoek zijn soms nodig. Daar ontvangt u dan verdere informatie over. Hiervoor maken wij een aparte afspraak.

Afspraak bij de maag-darm-lever-arts

Bij deze afspraak worden uw klachten uitgevraagd. Daarnaast wordt lichamelijk onderzoek verricht. Er wordt gekeken naar uw anus. Vaak gebeurt dit in zijligging. We controleren op aambeien, scheurtjes naast de anus en extra openingen (fissuren). Vaak wordt er ook een rectaal toucher gedaan. De MDL-arts brengt dan een vinger via de anus in het rectum (uiteinde van de dikke darm) om de anus, sluitspier en de bekkenbodem te beoordelen. 

Afhankelijk van uw klachten kan verder onderzoek nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld een echo van de buik, coloscopie of een röntgenonderzoek van de endeldarm (defaecografie) zijn.    

Daar ontvangt u dan verdere informatie over. Hiervoor maken wij een aparte afspraak.

Afspraak bij de bekkenfysiotherapeut

Mogelijk krijgt u het advies om naar de bekkenfysiotherapeut te gaan. Bijna alle klachten van de bekkenbodem kunnen te maken hebben met een zwakke of juist te gespannen bekkenbodem. Alleen een geregistreerde bekkenfysiotherapeut kan hierover oordelen. De bekkenfysiotherapeut stelt u vragen over uw klachten en voert enkele tests uit om te bekijken of de spanning van uw bekkenbodem normaal is.

Hiervoor is vaak inwendig onderzoek nodig. De bekkenfysiotherapeut voelt dan inwendig met een vinger aan de bekkenbodemspieren, om de spanning te beoordelen. Dit is niet pijnlijk. Vooral mensen met vervelende seksuele ervaringen, zoals incest, vinden dit belastend. Vindt u het moeilijk om op deze manier onderzocht te worden? Aarzel dan niet om dat kenbaar te maken. De bekkenfysiotherapeut, maar ook de andere zorgverleners, hebben hiervoor alle begrip.

Wilt u een overzicht van alle onderzoeken van het Bekkenbodemcentrum? Dan kunt u op de button hieronder klikken.

Bekijk alle onderzoeken

Code GYN-992c
Laatste revisie: 17 april 2024 - 16:24