Headerafbeelding
afdeling radiologie-melden balie
Onderzoek

Röntgenonderzoek van de endeldarm (defaecografie)

Bij een defaecografie onderzoekt de radioloog hoe het laatste stukje van uw darm (de endeldarm) werkt.

Om de endeldarm zichtbaar te maken wordt bariumpap ingebracht. Via een slangetje in uw anus (poepgaatje) laat de radioloog de contrastvloeistof in de endeldarm lopen. Daarna maakt de radioloog röntgenfoto's terwijl u de contrastvloeistof er weer uitdrukt op een speciale wc. 

LET OP!  Een uur voor dit onderzoek moet u bariumpap (contrastmiddel) innemen. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG voor het onderzoek goed door. Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-042
Laatste revisie: 22 november 2023 - 14:27
Hoe verloopt het onderzoek?

Röntgenonderzoek van de endeldarm (defaecografie)

Eten en drinken

U hoeft niet nuchter te zijn voor het onderzoek. Na het innemen van de pap mag u niet meer eten, een bekertje water mag wel.

Contrastmiddelen

Bij dit onderzoek worden contrastmiddelen gebruikt. U heeft met een recept een beker contrastmiddel (EZ-HD) opgehaald bij de apotheek. Dit contrastmiddel is bedoeld om de darmen goed te kunnen onderscheiden van de andere buikorganen. Dit contrastmiddel moet u 1 uur voor aanvang van het onderzoek verdunnen en drinken.

Hoe u dit contrastmiddel moet innemen leest u bij ‘Hoe neemt u bariumpap in?’

Tijdens het onderzoek wordt ook bariumpap in de endeldarm ingebracht via een dun slangetje. Hoe en wanneer dit gebeurt leest u bij ‘Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?’.

De bariumpap wordt niet opgenomen door het lichaam. U raakt het na het onderzoek kwijt met de ontlasting.

Hoe moet u de bariumpap innemen?

Een uur vóór het onderzoek mengt u het meegekregen poeder (het contrastmiddel EZ-HD) met 65 ml. water. Schudt het poeder goed los voordat u het mengt met water, anders gaat het klonteren. Klontjes kunt u goed loskrijgen met een vork. Let er op dat het poeder en water zich volledig gemengd hebben! Voor de smaak kunt u een scheutje siroop toevoegen. Dan drinkt u het contrastmiddel in een keer op.

Gebruikt u medicijnen?

Uw medicijnen kunt u gewoon innemen met een klein beetje water.

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Wat voor kleding trekt u aan?

Kies voor kleding die u gemakkelijk kunt aan- en uittrekken. U krijgt een hemd dat u tijdens het onderzoek kunt aanhouden. 

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is altijd toegestaan.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Voor het onderzoek vraagt de laborant u om uw kleding uit te doen. U krijgt dan een hemd, dat u tijdens het onderzoek mag aanhouden.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. U krijgt een buisje via de anus in de endeldarm. Door dit buisje loopt de bariumpap in de endeldarm. U kunt hier enige aandrang van krijgen. Wanneer het contrastmiddel is ingebracht, neemt u plaats op een soort toilet dat voor het röntgentoestel is geplaatst. Nu wordt de stoelgang zo goed mogelijk nagebootst.

Er worden opnamen in rust, tijdens ophouden en tijdens persen gemaakt. Vervolgens wordt u gevraagd de namaakontlasting naar buiten te persen.

Na het onderzoek krijgt u de gelegenheid zich op te frissen.

U krijgt een tabletje Bisacodyl (laxeermiddel) mee. Dit kunt u innemen als u last van verstopping heeft.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

Door de bariumpap krijgen de meeste mensen tijdelijk een tragere stoelgang dan normaal en kunnen zelfs last van verstopping krijgen. U kunt dit voorkomen door de eerste 2 dagen na het onderzoek extra veel te drinken (1 tot 2 liter per dag). De eerste dagen na het onderzoek is de ontlasting wit gekleurd door de bariumpap.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.