Headerafbeelding
werken en leren verpleegkundige 2
Behandeling

Hamerteen of klauwteen operatie

Bij ernstige klachten van een hamerteen of klauwteen, kan uw orthopedisch chirurg de mogelijkheid van een operatie met u bespreken.

Er zijn verschillende operatiemethoden. Het uiteinde van het eerste kootje van de teen wordt verwijderd. Of het uiteinde van het 1e én het 2e kootje wordt verwijderd en de teen wordt vastgezet. De arts bepreekt welke methode de beste keuze is. U wordt voor deze operatie enkele uren opgenomen in het ziekenhuis. U mag dezelfde dag weer naar huis.

Hamer en klauwteen - kootjes

 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code ORP-065a
Laatste revisie: 10 juni 2024 - 16:22
Hoe verloopt de behandeling?

Hamerteen of klauwteen operatie

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie.

Daarom wordt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die u (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid.

De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt. Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens het gesprek met de POS-medewerker.

Informatiefolder voorbereiding (dag)opname

Voor de opname krijgt u een folder met informatie over de (dag)opname. Deze informatie heeft u nodig om zich goed voor te bereiden. U krijgt de folder als digitale versie in uw MijnJBZ en als u wilt ook op papier. Lees deze informatie goed door!

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat uw maag voor de operatie leeg is. Dit noemen we nuchter. Dit voorkomt dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Als dit gebeurt, kan dat ernstige complicaties geven. 

Bent u niet nuchter? Dan kan de operatie niet door gaan.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. 
 • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
 • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als u naar de operatieafdeling gaat.
 • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

 • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Dit zijn algemene instructies voor het nuchter zijn. Het kan zijn dat u van de arts andere instructies krijgt. U ontvangt hierover bericht in uw MijnJBZ en eventueel op papier. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

Stop met roken

Zeker als u geopereerd bent of moet worden, is het beter niet te roken. De ademhalingswegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen. Daarnaast verdringt het koolmonoxide in de rook het zuurstof uit het bloed. Roken is slecht voor de wondgenezing en vergroot de kans op complicaties. Tenslotte kan hoesten na de operatie erg veel pijn doen.

Houdt u er ook rekening mee dat u in en om het ziekenhuis niet mag roken. Het hele gebouw, het ziekenhuisterrein en de parkeervoorzieningen zijn rookvrij.

Voor hulp bij stoppen met roken kunt u kijken op www.rookvrijookjij.nl of belt u naar (076) 889 51 95.

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Verwijderen van een stukje bot uit de teen

Bij deze operatie maakt orthopedisch chirurg een snee aan de bovenkant van de teen, waar ook de drukplekken zitten. Het uiteinde van het 1e kootje van de teen wordt verwijderd. De arts plaatst een pin die de teen de eerste paar weken op zijn plek houdt. Deze pin steekt uit de teen en wordt na 6 weken verwijderd op de polikliniek. Als de pin verwijderd is kan de teen nog wel wat verhoogd zijn en de teen is iets korter.

Het nadeel van deze operatie is dat de teen soms weer scheef groeit omdat het bot niet wordt vastgezet. Afhankelijk van de afwijking kan het ook nodig zijn om de buig/strek pees te verlengen om beter resultaat te krijgen.

Operatie bij hamerteen en klauwteen
Afbeelding: bovenste rij: operatie met vastzetten van het teengewricht. Onderste rij: operatie met verwijderen uiteinde kootje en tijdelijke pin.

Vastzetten van het teengewricht

Bij deze operatie maakt de de orthopedisch chirurg een snee bovenop de teen. Het uiteinde van de 1e én 2e kootje wordt verwijderd. Het 1e kootje wordt tegen het 2e kootje gezet en met een pinnetje vastgezet zodat deze 2 botjes aan elkaar groeien. De teen staat hierdoor weer recht en het gewricht tussen het 1e en 2e kootje kan niet meer bewegen. Het pinnetje steekt na de operatie iets uit de teen. Het pinnetje wordt later weer verwijderd. Als het goed is groeit het gewricht vast en hierdoor kan de teen op die plek niet meer krom gaan staan. Andere gewrichten om het vastgezette gewricht kunnen wel krom gaan staan.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Na de operatie krijgt u een drukverband met watten om uw voet. Dit zorgt ervoor dat de teen in de juiste stand blijft staan. U krijgt een schoen mee om in en rond het huis mee te lopen. De hechtingen die zijn gebruikt zijn lossen vanzelf op.

Na 4 tot 6 weken wordt de pin uit de teen gehaald. Dit doet de orthopedisch chirurg op de polikliniek. Het verwijderen van de pin doet meestal geen pijn. Wel kunt de eerste paar dagen na het verwijderen van de pin wat last hebben van de tenen.

De resultaten van de operaties zijn zeer goed. Meer dan driekwart van de patiënten is heel tevreden over de stand van de teen en het verminderen van klachten. De teen staat rechter en zal geen drukplekken of wondjes meer geven. De teen kan wel stijver blijven, maar verliest geen functie voor het staan en lopen.

Adviezen en leefregels

U mag na de operatie dezelfde dag weer naar huis. Het beste is om uw voet de eerste 2 weken goed hoog te houden om de zwelling te beperken en de het genezen van de wond te bevorderen. De voet en tenen kunnen zo'n 3 maanden na de operatie wat gezwollen blijven.

De eerste 2 dagen moet u goed rust houden en kunt u weinig doen.

Houdt er rekening mee dat u zittend werk na gemiddeld 3 weken weer kunt hervatten. Staand of lopend werk na gemiddeld 4 tot 6 weken, eventueel in overleg met de arbo-arts of bedrijfsarts.

Draag de eerste tijd hele ruime en soepele sneakers. Uw normale schoenen kunt u meestal weer dragen na 8 weken.

Wat doet u bij problemen thuis?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis.

 • De eerste 24 uur na ontslag belt u tijdens kantooruren naar de polikliniek Orthopedie, telefoonnummer (073) 553 60 50. In dringende gevallen buiten kantooruren belt u naar de verpleegafdeling Orthopedie, telefoonnummer (073) 553 25 21. 
 • Zijn er problemen ná de eerste 24 uur thuis? Dan kunt u bellen naar (073) 553 67 86. Afhankelijk van het tijdstip komt u via dit telefoonnummer in contact met de polikliniek Orthopedie tijdens kantooruren) of met de afdeling Spoedeisende Hulp (buiten kantooruren).

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Orthopedie. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00 uur op nummer (073) 553 60 50.