Headerafbeelding
Foto mobiele telefoon in hand
Behandeling

Boezemfibrilleren (atriumfibrilleren) thuismonitoring

Mensen met boezemfibrilleren kunnen mogelijk gebruik maken van thuismonitoring. U kunt dit bespreken met uw behandelaar.

Bij thuismonitoring hoeft u minder vaak naar het ziekenhuis. U krijgt op deze manier de zorg die bij u past.

Hoe verloopt thuismonitoring?

Hier vindt u alle belangrijke informatie

Betrokken afdelingen

Code CAR-147
Laatste revisie: 15 april 2024 - 15:46
Hoe verloopt thuismonitoring?

Boezemfibrilleren (atriumfibrilleren) thuismonitoring

Bij thuismonitoring voert u metingen over uw gezondheid in via een app op uw telefoon. U meet via de app uw hartslag en hartritme. U krijgt vervolgens een melding hoe snel uw hartslag is en of deze regelmatig of onregelmatig is. De metingen komen binnen in het Monitoringscentrum.

Wijken de metingen af? Dan nemen wij contact met u op om te vragen hoe het met u gaat. Heeft u zelf vragen? Dan kunt u die via de app stellen. Wanneer het nodig is, overleggen wij met de verpleegkundig specialist. Zo houden wij u goed in de gaten.

U heeft een smartphone nodig. Hierop installeert u de Thuismeten app. Dit programma werkt niet op de tablet.

Hoe geeft u metingen door via de app?

In de Thuismeten-app krijgt u via een filmpje uitleg over hoe u uw hartslag meet. Het meten zelf gebeurt met behulp van de camera op uw smartphone. U vult in de Thuismeten-app ook in of u op dat moment klachten heeft. De metingen komen binnen bij het Monitoringscentrum.

Hoe vaak en wanneer meet u de hartslag?

Cardioversie

Als u een cardioversie moet krijgen, dan meet u iedere woensdag uw hartslag. Daarnaast meet u uw hartslag 7 dagen, 3 dagen en 1 dag vóór de cardioversie. U meet steeds in de ochtend, in rust (dus niet direct na inspanning).

Heeft u de cardioversie al gehad? Dan meet u op maandag, woensdag en vrijdag. Dit doet u tot aan de afspraak bij de cardioloog of verpleegkundig specialist (meestal 4 tot 6 weken na de ingreep). U meet steeds in de ochtend, in rust.

Boezemfibrilleren

Het kan ook zijn dat u uw hartslag meet omdat u af en toe last hebt van boezemfibrilleren (paroxismaal boezemfibrilleren). Is dit voor u van toepassing, dan meet u iedere woensdag uw hartslag en vult u in of u klachten hebt. Wanneer u klachten hebt waarvan u denkt dat het boezemfibrilleren is kunt u een extra meting invullen.

Heeft u chronisch boezemfibrilleren en wordt u ingesteld op medicatie? U meet in dit geval 2 keer per dag uw hartslag en vult uw klachten in. Wanneer u goed bent ingesteld op medicatie gaat u 1 keer per 4 weken meten. Wanneer dit goed blijft gaan, doet u u dit ongeveer 6 maanden. U krijgt vanzelf bericht wanneer u minder mag gaan meten of wanneer u mag stoppen met meten.

Voor hulp en ondersteuning, bijvoorbeeld bij het installeren van de app, kunt u contact opnemen met het Monitoringscentrum.

U kunt ook via de 'Thuismeten-app' contact opnemen met het Monitoringscentrum. Bijvoorbeeld als u algemene vragen heeft of wanneer u twijfelt over uw situatie. Dit doet u gemakkelijk via de knop 'Contact met zorgverlener' die u kunt vinden onder het kopje 'Zelfzorg'.

Let op: in spoedeisende situaties belt u NIET met het Monitoringscentrum maar naar uw eigen huisarts, de huisartsenpost (buiten kantooruren), of 112!