Headerafbeelding
schilderij van ex revalidant Gijs Sterks bij De Gaanderij
Behandeling

Stemverbeterende operatie (thyreoplastiek)

U heeft last van heesheid. Dat komt omdat uw stembanden niet goed sluiten als u uw stem gebruikt.

Stemgeluid ontstaat wanneer een stroom uitgeademde lucht de gesloten stembanden laat trillen. Wanneer de stembanden niet goed sluiten, ontsnapt er valse lucht en is de stem hees of verliest aan kracht.

Omdat deze klacht bij u niet spontaan verdwijnt, kan de KNO-arts een stemverbeterende operatie bij u doen. Hierbij wordt de stand van één van de stembanden aangepast. Zo krijgt u een betere sluiting en het spreken kost minder moeite.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code KNO-752
Laatste revisie: 11 januari 2024 - 16:17
Hoe verloopt de behandeling?

Stemverbeterende operatie (thyreoplastiek)

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie.

Daarom wordt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die u (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid.

De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt. Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens het gesprek met de POS-medewerker.

Informatieboekje voorbereiding opname

Van de afdeling Preoperatieve Screening (POS) krijgt u een informatieboekje. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw (dag)opname. U krijgt het boekje als papieren versie en/of als digitale versie in uw MijnJBZ. Lees dit boekje goed door!

Opname ziekenhuis

Voor deze operatie wordt u enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis.

Verdere voorbereidingen

U mag 2 weken voor de operatie geen bloedverdunnende medicijnen of bloedverdunnende pijnstillers gebruiken, zoals aspirine, acetosal, A.P.C., Ascal, Aspro-bruis, Ibuprofen, Naproxen, Voltaren. Als een pijnstiller nodig is, neem dan paracetamol.

De bloedverdunnende medicijnen Clopidogrel en Coumarines stopt u 3 dagen voor de operatie.

Nuchter zijn

Opereren kan alleen als u nuchter bent. ‘Nuchter’ betekent dat uw maag leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. 
  • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
  • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als u naar de operatieafdeling gaat.
  • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

  • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor de behandeling

De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en bereidt u verder voor op de behandeling. Als u aan de beurt bent voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u naar het Operatiecentrum

De verpleegkundige brengt u eerst naar de 'holding'. Dit is de voorbereidingsruimte. Hier draagt de verpleegkundige u over aan de anesthesiemedewerker.

Op de holding sluiten we u aan op bewakingsapparatuur. U krijgt plakkers op de borst om de hartslag te meten en een klemmetje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Ook krijgt u een band om uw arm waarmee de bloeddruk wordt gemeten. Verder krijgt u een infuus in uw hand of arm. Hierdoor kunnen we u medicijnen geven.

Het kan zijn dat de operateur en/of de anesthesioloog daarna nog langskomen om een paar laatste vragen te stellen. We brengen u vervolgens naar de operatiekamer.

Tijdens de behandeling

De operatie gebeurt onder algehele anesthesie. De KNO-arts maakt in de huid een snede van ongeveer 4 cm ter hoogte van het schildkraakbeen (de adamsappel). Aan de binnenkant van het schildkraakbeen zitten de stembanden. Op de hoogte van de stembanden wordt een luikje gemaakt. Het luikje wordt enkele millimeters naar binnen geplaatst. Hierdoor verplaatst ook de stemband naar het midden. De stemband wordt in de juiste stand vastgezet door het plaatsen van een op maat gesneden silicone blokje. Het lichaam kan dit materiaal goed verdragen. Er wordt een kleine drain geplaatst dat overtollig wondvocht afvoert.

Uitslaapkamer

Na de operatie brengen wij u naar de uitslaapkamer. Net als tijdens de operatie controleren we voortdurend uw bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte. Zodra u wakker bent en u zich goed voelt, brengen we u terug naar de verpleegafdeling.

De eerste 24 uur na de operatie moet u volledige stemrust houden. Dit betekent dat u helemaal niet mag praten en niet mag fluisteren. U krijgt hier uitleg over. We adviseren u zo min mogelijk te kuchen, schrapen of hoesten. De eerste dagen kunt u verwachten dat het wondgebied gevoelig is.

U krijgt de eerste dag daarom zacht eten. Na een dag wordt de drain verwijderd en kunt u weer naar huis.

Wat zijn de risico’s?

Na de operatie kan er zwelling van het wondgebied ontstaan. Dat zorgt dat de stem weer wat meer hees is. Het komt niet vaak voor maar soms leidt dit tot hoorbare ademhaling of problemen met ademen. Enkele dagen na operatie kan in het wondgebied een infectie ontstaan. Dit geeft roodheid, pijn en zwelling. Ook dit komt heel weinig voor.

Naar huis

U mag de 2e of 3e dag na de operatie naar huis.

Resultaat

De stem is meestal meteen beter. Door zwelling kan de zuiverheid van de stem de eerste 6 weken wisselen. Uw stem is meestal krachtiger en het spreken kost u minder moeite. Stemtraining blijft in de periode na de operatie belangrijk. Stemtraining doet u samen met een logopedist.

Na de 24 uur stemrust mag u gewoon uw dagelijkse activiteiten weer doen. U mag ook weer gewoon eten.

Wat doet u bij problemen thuis?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u naar de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

U komt na 2 weken op controle bij de KNO-arts.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.