Headerafbeelding
Reflectiekubussen, Piet Hein Stulemeyer
Behandeling

Operatie bij een peesirritatie van duim en pols (De Quervain)

Als u last heeft van een peesirritatie van de duim, kan een operatie nodig zijn.

Wanneer de behandeling met een injectie niet voldoende heeft geholpen, kan de plastische chirurg u een operatie adviseren. De arts opent aan de bovenzijde de peeskoker. De geïrriteerde pezen krijgen zo meer ruimte om goed te genezen. 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Code PCH-725a
Laatste revisie: 7 november 2022 - 11:40
Hoe verloopt de behandeling?

Operatie bij een peesirritatie van duim en pols (De Quervain)

De operatie gebeurt met een plaatselijke verdoving. Bij een plaatselijke verdoving gebeurt de operatie op de poliklinische operatiekamer (POK). U hoeft dan niet nuchter te zijn.

Op de pagina ‘Operatie met plaatselijke verdoving door de plastisch chirurg’ leest u meer praktische informatie die u kan helpen bij de voorbereiding op de operatie.

Vitamine C

Na een operatie aan een arm bestaat een kans dat er dystrofie ontstaat. Om dit te voorkomen adviseren we u om vitamine C 1000 mg te slikken. U begint hiermee 5 dagen voor de operatie en u slikt de vitamine C minimaal 50 dagen na de operatie. U kunt dit kopen bij de drogist.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de POK.

plaats waar pezen lopen en de irritatie zichtbaar is

De plastisch chirurg opent aan de bovenzijde de peeskoker. De geïrriteerde pezen krijgen zo meer ruimte om goed te genezen.

U heeft een drukverband om uw hand. Na de behandeling mag u meteen naar huis. 

Risico's

Door de operatie kan een gevoelszenuw van de bovenkant van de duim beschadigen en/of geïrriteerd raken waardoor er zenuwpijnklachten kunnen ontstaan. Door een injectie met corticosteroïden kan de huid verkleuren en of de pees knappen. Gelukkig komen deze complicaties zelden voor.

Uw lichaam heeft tijd nodig om te genezen. U kunt zich na de operatie moe voelen. Uw lichaam moet tenslotte herstellen van een operatie. Ook kan uw reactievermogen wat vertraagd zijn. De adviezen die we u meegeven helpen bij de genezing. Ook heeft u hierdoor een kleiner kans op eventuele complicaties

Adviezen voor thuis

  • Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur uw hand hoog houdt (hoger dan het hart) in verband met de zwelling die kan optreden.
  • Bij pijn mag u paracetamol innemen.
  • Na 2 dagen kunt u het drukverband verwijderen. De wond kort afspoelen en droog deppen. Daarna plakt u een nieuwe pleister op de wond.
  • Uw pols bewegen zoals u gewend bent. Tot aan de controle mag u niets tillen. In rust houdt u uw hand hoog of legt u uw hand neer. Hiermee voorkomt u dat uw hand dik wordt.
  • De eerste 2 weken mag u geen vies, nat of zwaar werk doen.
  • De eerste 2 weken mag u niet sporten.

Na 2 weken is de wond genezen en kunt u langzaam uw hand weer gewoon gebruiken. Het litteken kan nog een tijd gevoelig blijven.

Wat doet u bij problemen thuis na een operatie?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie, dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantooruren belt u naar de polikliniek Plastische Chirurgie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 15. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts. Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Autorijden na een behandeling

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag alleen als u weer goed bent hersteld. Dit zegt de wet. Uw arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om een auto te besturen. U moet dus zelf een inschatting maken of het veilig en verantwoord is om te rijden na een behandeling. Autorijden doet u altijd op eigen risico. Wij adviseren u om uw autoverzekeringspolis te bekijken omdat ook uw verzekeraar bepaalde eisen kan stellen aan het rijden na een behandeling.

Na 10 tot 14 dagen komt u voor controle naar de polikliniek. Heeft u niet-oplosbare hechtingen? Dan verwijderen we deze tijdens de controle.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de Plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen voor het gesprek op te schrijven. Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15.