Reflectiekubussen, Piet Hein Stulemeyer

Operatie bij een peesirritatie van duim en pols (De Quervain)

Als u last heeft van een peesirritatie van de duim, kan een operatie nodig zijn.

Wanneer de behandeling met een injectie niet voldoende heeft geholpen, kan de plastische chirurg u een operatie adviseren. De arts opent aan de bovenzijde de peeskoker. De geïrriteerde pezen krijgen zo meer ruimte om goed te genezen.

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Code PCH-725a
Laatste revisie: 7 februari 2020 - 15:38

Operatie bij een peesirritatie van duim en pols (De Quervain)

De operatie gebeurt met een plaatselijke verdoving. Bij een plaatselijke verdoving gebeurt de operatie op de poliklinische operatiekamer (POK). U hoeft dan niet nuchter te zijn.

Op de pagina ‘Operatie met plaatselijke verdoving door de plastisch chirurg’ leest u meer praktische informatie die u kan helpen bij de voorbereiding op de operatie.

Vitamine C

Na een operatie aan een arm bestaat een kans dat er dystrofie ontstaat. Om dit te voorkomen adviseren we u om vitamine C 1000 mg te slikken. U begint hiermee 5 dagen voor de operatie en u slikt de vitamine C minimaal 50 dagen na de operatie. U kunt dit kopen bij de drogist.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de POK.

plaats waar pezen lopen en de irritatie zichtbaar is

De plastisch chirurg opent aan de bovenzijde de peeskoker. De geïrriteerde pezen krijgen zo meer ruimte om goed te genezen.

U heeft een drukverband om uw hand. Na de behandeling mag u meteen naar huis.

Risico's

Door de operatie kan een gevoelszenuw van de bovenkant van de duim beschadigen en/of geïrriteerd raken waardoor er zenuwpijnklachten kunnen ontstaan. Door een injectie met corticosteroïden kan de huid verkleuren en of de pees knappen. Gelukkig komen deze complicaties zelden voor.

Uw lichaam heeft tijd nodig om te genezen. U kunt zich na de operatie moe voelen. Uw lichaam moet tenslotte herstellen van een operatie. Ook kan uw reactievermogen wat vertraagd zijn. De adviezen die we u meegeven helpen bij de genezing. Ook heeft u hierdoor een kleiner kans op eventuele complicaties

Adviezen voor thuis

• Als u thuis bent, draagt u de eerste 24 uur dag én nacht de mitella. Na 24 uur mag u de mitella afdoen.
  • Bij pijn mag u paracetamol innemen.
  • Na 2 dagen kunt u het drukverband verwijderen. De wond kort afspoelen en droog deppen. Daarna plakt u een nieuwe pleister op de wond.
  • Uw pols bewegen zoals u gewend bent. Tot aan de controle mag u niets tillen. In rust houdt u uw hand hoog of legt u uw hand neer. Hiermee voorkomt u dat uw hand dik wordt.
  • De eerste 2 weken mag u geen vies, nat of zwaar werk doen.
  • De eerste 2 weken mag u niet sporten.

Na 2 weken is de wond genezen en kunt u langzaam uw hand weer gewoon gebruiken. Het litteken kan nog een tijd gevoelig blijven.

Autorijden na een behandeling

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag alleen als u weer goed bent hersteld. Dit zegt de wet. Uw arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om een auto te besturen. U moet dus zelf een inschatting maken of het veilig en verantwoord is om te rijden na een behandeling. Autorijden doet u altijd op eigen risico. Wij adviseren u om uw autoverzekeringspolis te bekijken omdat ook uw verzekeraar bepaalde eisen kan stellen aan het rijden na een behandeling.

Na 10 tot 14 dagen komt u voor controle naar de polikliniek. Heeft u niet-oplosbare hechtingen?Dan verwijderen we deze tijdens de controle.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de Plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen voor het gesprek op te schrijven.

Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15.