Headerafbeelding
werken en leren verpleegkundige 2
Behandeling

Operatie bij artrose van de voet en enkel

Als u artrose van de voet en enkel heeft, kan een operatie nodig zijn.

We kiezen alleen voor een operatie als andere behandelingen niet genoeg effect hebben. Er zijn meerdere soorten operaties mogelijk bij artrose van de voet en enkel. Soms is er meer dan één soort operatie nodig. 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee bij een (dag)opname?

Als u voor een (dag)opname naar het ziekenhuis komt, neem dan uw geldig identiteitsbewijs mee. En ook de medicijnen die u thuis gebruikt. Lees goed de folder 'Voorbereiding op een (dag)opname'. Hierin staat een lijstje van zaken die u moet meenemen bij een (dag)opname. 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Betrokken afdelingen

Code ORP-027a
Laatste revisie: 26 januari 2024 - 16:31
Hoe verloopt de behandeling?

Operatie bij artrose van de voet en enkel

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie.

Daarom wordt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die u (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid.

De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt. Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens het gesprek met de POS-medewerker.

Informatiefolder voorbereiding (dag)opname

Voor de opname krijgt u een folder met informatie over de (dag)opname. Deze informatie heeft u nodig om zich goed voor te bereiden. U krijgt de folder als digitale versie in uw MijnJBZ en als u wilt ook op papier. Lees deze informatie goed door!

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat uw maag voor de operatie leeg is. Dit noemen we nuchter. Dit voorkomt dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Als dit gebeurt, kan dat ernstige complicaties geven. 

Bent u niet nuchter? Dan kan de operatie niet door gaan.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. 
 • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
 • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als u naar de operatieafdeling gaat.
 • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

 • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Dit zijn algemene instructies voor het nuchter zijn. Het kan zijn dat u van de arts andere instructies krijgt. U ontvangt hierover bericht in uw MijnJBZ en eventueel op papier. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

Wat zijn de risico’s?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kunnen er na een operatie complicaties optreden. Bijvoorbeeld een nabloeding, een bloeduitstorting, een infectie van de wond, of (heel zelden) trombose. 

Stop met roken

Zeker als u geopereerd bent of moet worden, is het beter niet te roken. De ademhalingswegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen. Daarnaast verdringt het koolmonoxide in de rook het zuurstof uit het bloed. Roken is slecht voor de wondgenezing en vergroot de kans op complicaties. Tenslotte kan hoesten na de operatie erg veel pijn doen.

Houdt u er ook rekening mee dat u in en om het ziekenhuis niet mag roken. Het hele gebouw, het ziekenhuisterrein en de parkeervoorzieningen zijn rookvrij.

Voor hulp bij stoppen met roken kunt u kijken op www.rookvrijookjij.nl of belt u naar (076) 889 51 95.

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Wat gebeurt er voor de behandeling?

U wordt voor deze operatie opgenomen op de afdeling Kort Verblijf. De operatie zelf vindt plaats in het Operatiecentrum. U krijgt meestal een ruggenprik (spinale anesthesie) of plexusanesthesie. Heel soms wordt deze operatie uitgevoerd onder algehele anesthesie.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Wat de orthopedisch chirurg precies doet tijdens de operatie hangt af van welke soort operatie u krijgt. De meest voorkomende operaties zijn: 

 • Een kijkoperatie. Hiermee kunnen we het enkelgewricht schoonmaken. De orthopedisch chirurg verwijdert het afwijkende kraakbeen en eventuele uitsteeksels in en rondom het gewricht. In een vroeg stadium van artrose kan deze relatief kleine ingreep verlichting geven. 
 • Het vastzetten van het gewricht (artrodese). Bij deze ingreep worden de botten in het enkelgewricht aan elkaar vastgezet met pinnen, platen, schroeven of een staafje. Soms is bij deze operatie een bottransplantatie nodig. De orthopedisch chirurg zal dan waarschijnlijk een stukje van uw eigen bot gebruiken, meestal uit uw onderbeen of bekken. Over het algemeen is deze ingreep redelijk succesvol. Hoewel u het gewricht na deze operatie niet meer normaal kunt gebruiken, vermindert de pijn aanzienlijk of verdwijnt hij helemaal. Hierdoor kunt u zich wat beter bewegen. 
 • Het vervangen van het gewricht (enkelprothese). Heel soms adviseert de orthopedisch chirurg u om het enkelgewricht te vervangen door een totale enkelprothese. Helaas is het plaatsen van een enkelprothese nog niet zo succesvol als de totale heup- of knieprothese. Een gewrichtsprothese kan loslaten of niet naar wens functioneren. Er kan dan nog een operatie nodig zijn.

De uitslaapkamer

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent, brengen we u terug naar de verpleegafdeling. 

Naar huis

Heeft u een kijkoperatie gehad? Dan gaat u meestal na 1 dag naar huis als er verder geen bijzonderheden zijn. 

Na een artrodese gaat u meestal ongeveer 2 of 3 dagen na de operatie weer naar huis.

Voet- en enkelchirurgie kan flink pijnlijk zijn. Daarom krijgt u pijnstillers, zowel in het ziekenhuis als wanneer u weer naar huis gaat.

Herstel thuis

Het is belangrijk dat u uw voet na de operatie gedurende een week of langer hoog houdt. Overdag kunt u bijvoorbeeld uw voet op een stoel laten rusten. ’s Nachts kunt u onder het voeteneind van uw matras een flink kussen leggen.

Na de operatie mag u uw voet meestal een aantal weken niet belasten. Dit is na elke operatie verschillend, uw arts informeert u hierover. U moet er rekening mee houden dat u veel activiteiten tijdelijk niet kan doen. Misschien is het nodig dat u gips krijgt, met krukken moet lopen of een tijdje van een rolstoel gebruik moet maken. Ook kan fysiotherapie nodig zijn om de beweeglijkheid in uw voet en enkel weer terug te krijgen.

Meestal kunt u na 3 of 4 maanden uw dagelijkse activiteiten weer oppakken. Mogelijk moet u wel speciale schoenen of een ondersteunende brace (een soort bandage) blijven gebruiken.

In de meeste gevallen geeft de operatie uiteindelijk verlichting van de pijn ten opzichte van de situatie voor de operatie. Hierdoor worden de dagelijkse activiteiten uiteindelijk gemakkelijker. De volledige revalidatie kan 4 tot 9 maanden duren.

Wanneer neemt u contact op?

Het is belangrijk dat u contact opneemt met de behandelend arts of met de huisarts als één van de volgende verschijnselen zich voordoet:

 • U heeft koorts boven de 38.5 °C. 
 • U heeft steeds meer pijn in het operatiegebied, in combinatie met roodheid en eventueel koorts. 
 • De wond lekt overmatig.

Wat doet u bij problemen thuis?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis.

 • De eerste 24 uur na ontslag belt u tijdens kantooruren naar de polikliniek Orthopedie, telefoonnummer (073) 553 60 50. In dringende gevallen buiten kantooruren belt u naar de verpleegafdeling Orthopedie, telefoonnummer (073) 553 25 21. 
 • Zijn er problemen ná de eerste 24 uur thuis? Dan kunt u bellen naar (073) 553 67 86. Afhankelijk van het tijdstip komt u via dit telefoonnummer in contact met de polikliniek Orthopedie tijdens kantooruren) of met de afdeling Spoedeisende Hulp (buiten kantooruren).

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Heeft u een kijkoperatie gehad? Dan komt u na ongeveer 4 weken bij de orthopedisch chirurg op de polikliniek voor controle. Na een artrodese heeft u ongeveer 6 weken na de operatie een controleafspraak. Er wordt dan ook een röntgenfoto gemaakt.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Orthopedie. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00 uur op nummer (073) 553 60 50.