Headerafbeelding
Operatiedossier Operatiekamer 2
Behandeling

Neuscorrectie door de plastisch chirurg

De plastisch chirurg kan door een operatie de stand of vorm van uw neus verbeteren. Dit kan ook hoofdpijn en verstopping verbeteren. 

Het is heel persoonlijk wat u van de vorm van uw neus vindt. Het is belangrijk dat u zo goed mogelijk kunt vertellen wat u niet mooi vindt aan uw neus.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code PCH-035
Laatste revisie: 23 augustus 2023 - 16:18
Hoe verloopt de behandeling?

Neuscorrectie door de plastisch chirurg

Wordt de behandeling vergoed?

In het algemeen wordt een neuscorrectie alleen vergoed als u door de stand van uw neus niet goed kunt ademhalen. Het is verstandig om vooraf bij uw zorgverzekeraar te informeren of de behandeling wordt vergoed. Als u de behandeling zelf moet betalen, vraag dan van tevoren bij de plastisch chirurg een opgave van de totale kosten. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie.

Daarom wordt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die u (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid.

De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt. Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens het gesprek met de POS-medewerker.

Informatieboekje voorbereiding opname

Van de afdeling Preoperatieve Screening (POS) krijgt u een informatieboekje. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw (dag)opname. U krijgt het boekje als papieren versie en/of als digitale versie in uw MijnJBZ. Lees dit boekje goed door!

Medische fotografie

Voor de behandeling worden er foto’s gemaakt door de medisch fotograaf. U krijgt hiervoor een afspraak mee.

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Opname ziekenhuis

Tenzij anders met u is afgesproken, blijft u na deze operatie één nacht in het ziekenhuis.

Nuchter zijn

Opereren kan alleen als u nuchter bent. ‘Nuchter’ betekent dat uw maag leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. 
 • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
 • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als u naar de operatieafdeling gaat.
 • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

 • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor de behandeling

De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en bereidt u verder voor op de behandeling. Als u aan de beurt bent voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u naar het Operatiecentrum

De verpleegkundige brengt u eerst naar de 'holding'. Dit is de voorbereidingsruimte. Hier draagt de verpleegkundige u over aan de anesthesiemedewerker.

Op de holding sluiten we u aan op bewakingsapparatuur. U krijgt plakkers op de borst om de hartslag te meten en een klemmetje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Ook krijgt u een band om uw arm waarmee de bloeddruk wordt gemeten. Verder krijgt u een infuus in uw hand of arm. Hierdoor kunnen we u medicijnen geven.

Het kan zijn dat de operateur en/of de anesthesioloog daarna nog langskomen om een paar laatste vragen te stellen. We brengen u vervolgens naar de operatiekamer.

Tijdens de behandeling

Een neuscorrectie is een vorm van verbeterende operatieve ingreep aan het neusskelet, te weten kraakbeen en bot. Door deze verandering kan functie en cosmetisch aspect gunstig beïnvloed worden.

De toegang tot dit neusskelet kan inwendig in de neus zijn of uitwendig via een sneetje aan de onderzijde van de neus.
Soms wordt ook de vorm van de neusvleugel veranderd door een uit of inwendig sneetje in de neusvleugel.

Aan het eind plaatst de plastisch chirurg een tampon in beide neusgaten. De tampons gaan de mogelijke zwelling tegen. Ook nemen zij het wondvocht op. Doordat uw neus ook nog wat dikker is door de behandeling is het lastig om adem te halen. Hierdoor kunt u een benauwd en verstopt gevoel krijgen. Ook kunt u last krijgen van hoofdpijn.

Uitslaapkamer

Na de operatie brengen wij u naar de uitslaapkamer. Net als tijdens de operatie controleren we voortdurend uw bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte. Zodra u wakker bent en u zich goed voelt, brengen we u terug naar de verpleegafdeling.

Na de behandeling

Als u aan het bot van uw neus bent geopereerd, krijgt u een gipskapje over uw neus. Hiermee beschermen we uw neus van buiten. Het kan zijn dat u alleen tape op de neus heeft.

De neustampons worden verwijderd voordat u naar huis toe gaat. Het kan gebeuren dat er spontaan een bloedneus optreedt die kort duurt en vanzelf weer stopt. 

Wanneer mag u naar huis?

Meestal mag u de volgende dag alweer naar huis. 

Risico's

Bij elke operatie heeft u kans op complicaties. Bij een neusoperatie komen deze weinig voor. Sommige patiënten kunnen een loopneus krijgen. Ook kan het zijn dat u een vervelende reuk in uw neus heeft. Dit gaat vanzelf voorbij.

Uw neusskelet kan na de operatie niet helemaal glad zijn. Hierdoor kan uw huid een andere kleur krijgen. Met een tweede operatie kunnen we dit verhelpen. Tot slot kan de punt van uw neus anders aanvoelen dan normaal. Uw neuspunt kan wat stijver zijn.

Resultaat

Wanneer bij de controle het gipskapje of tape verwijderd wordt, is vaak de neus(punt) en/of gezicht nog gezwollen. Het eindresultaat wordt meestal pas na 3 tot 6 maanden bereikt. De littekens zijn dan bijna onzichtbaar.

Uw lichaam heeft tijd nodig om te genezen. U kunt zich na de operatie moe voelen. Uw lichaam moet tenslotte herstellen van een operatie. Ook kan uw reactievermogen wat vertraagd zijn.

Adviezen voor thuis

 • De eerste dagen kan uw neus en het gebied onder uw ogen behoorlijk opgezet zijn. Ook kunt u een blauwe plek krijgen. Dit is verdwijnt meestal na 10 tot 14 dagen. De neus zelf blijft meestal wat langer gezwollen. 
 • Let u er op dat het gips niet nat wordt, wanneer u uw gezicht of hals wast.
 • Als u veel korstjes in de neus heeft, kunt u een neusspray met fysiologisch zout gebruiken. Deze neusspray is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek of drogist.
 • Na ongeveer een week kunt u weer licht lichamelijk werk doen. 
 • Er mag de eerste 4 weken geen druk op de neus komen. U mag niet persen, zwaar tillen of uw neus snuiten. Als u moet niezen, dan doet u dat met open mond.
 • Na ongeveer 6 weken mag u weer sporten en zwemmen.

Wat doet u bij problemen thuis na een operatie?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie, dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantooruren belt u naar de polikliniek Plastische Chirurgie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 15. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts. Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Autorijden na een behandeling

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag alleen als u weer goed bent hersteld. Dit zegt de wet. Uw arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om een auto te besturen. U moet dus zelf een inschatting maken of het veilig en verantwoord is om te rijden na een behandeling. Autorijden doet u altijd op eigen risico. Wij adviseren u om uw autoverzekeringspolis te bekijken omdat ook uw verzekeraar bepaalde eisen kan stellen aan het rijden na een behandeling.

U komt na 7 dagen voor controle op de polikliniek. Dan wordt het gipskapje / tape verwijderd door de plastisch chirurg

Bij een inwendig neuscorrectie heeft u hechtingen die vanzelf oplossen. Bij een uitwendige neuscorrectie heeft u hechtingen die op de huid zitten. Deze worden bij de controleafspraak verwijderd. 

Na 6 weken komt u nogmaals op controle bij plastisch chirurg. 

Plastisch Chirurgen

Alle plastisch chirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn geregistreerd in Nederland. Ook zijn ze lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Dit betekent dat ze volgens de regels van deze vereniging werken. Voor u als patiënt betekent dit dat u de best mogelijke zorg krijgt. Wij staan voor kwaliteit, deskundigheid en betrouwbaarheid.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de Plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen voor het gesprek op te schrijven. Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15.