Headerafbeelding
Beveiliger wijst de weg aan oma en kleindochter
Behandeling

Methotrexaat bij kinderen

Wanneer uw kind methotrexaat gaat krijgen, kan dit gegeven worden via een spuit onder de huid.

Heeft u hier nog geen ervaring mee? Dan krijgt u eerst uitleg. Deze uitleg krijgt u van een doktersassistente van de polikliniek Reumatologie. Vaak krijgt u 3 keer uitleg voordat u zelf de spuit gaat geven. 

Hoe spuit u methotrexaat bij uw kind?

Hier vindt u alle belangrijke informatie.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, JBZ-patiëntenpas en het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van uw kind. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Betrokken afdelingen

Code KIN-174
Laatste revisie: 10 juni 2020 - 10:10
Hoe spuit u methotrexaat bij uw kind?

Methotrexaat bij kinderen

 1. Zorg ervoor dat u eerst uw werkplek goed schoonmaakt. Op de werkplek legt u een schone, gestreken theedoek. Hier legt u alle spullen op die u nodig heeft. Was uw handen met water en zeep en droog deze af met een schone handdoek.
 2. Zorg ervoor dat u handschoenen aan heeft.
 3. Leg alles klaar wat u nodig heeft: gaasjes, pleister, naaldencontainer. Deze krijgt u van de polikliniek Reumatologie. Verder de steriele spuit met methotrexaat en naald die u via de apotheek van het ziekenhuis heeft ontvangen.
 4. Controleer of de juiste hoeveelheid methotrexaat in de spuit geleverd is.
 5. Pak de verpakking waar de naald in zit. Trek het papiertje een stukje los van het plastic, maar laat de naald met beschermhoes in de verpakking zitten zoals u heeft geleerd. De naald moet steriel blijven. Zorg er daarom voor dat u de naald niet aanraakt. U mag de naald alleen in de verpakking op tafel leggen.
 6. Houd de spuit stevig vast en draai het dopje voorzichtig van de spuit af.
 7. Draai de naald op de spuit. Let op dat u de opening van zowel de steriele naald als van de spuit niet aanraakt, zoals u heeft geleerd.
 8. De methotrexaat mag u in de buik van uw kind of in een van de bovenbenen spuiten, zie hiervoor de afbeelding. Kies een geschikte plek uit waar u goed bij kunt en waar geen moedervlek of adertjes vlak onder de huid zitten.
 9. Haal daarna de doorzichtige beschermhoes van de naald.
 10. De naald kan loodrecht in de huid van uw kind geplaatst worden. Is uw kind erg mager? Neemt u dan eerst een huidplooi tussen uw vingers en breng daarna de naald loodrecht in de huid.
 11. Spuit de methotrexaat langzaam in.
 12. Wacht 10 seconden. Dan haalt u de naald uit de huid en druk de insteekopening af met een schoon gaasje. Daarna plakt u een pleister op deze plaats.
 13. Bent u klaar? Dan gooit u de hele spuit in de naaldencontainer die u heeft gekregen.
 14. Hierna wast u uw handen met zeep.

In de onderstaande afbeelding ziet u de plekken waar u de methotrexaat mag spuiten:

Spuitplekken voor methotrexaat bij kinderen

Methotrexaat hoort tot de groep van cytostatica. Daarom moet u volgens bepaalde landelijke regels handelen. Dit betekent dat u ook een pakket krijgt waarin benodigdheden zitten die u moet gebruiken als er iets mis gaat. Dit noemen we een calamiteitenpakket. Waarschijnlijk zal het gebruik van dit pakket bij kinderen met een reumatische aandoening bijna nooit nodig zijn.

Wat kan er mis gaan?

 • prikongeluk;
 • knoeien;
 • besmetting van de huid en/of ogen.

Waar bestaat het calamiteitenpakket uit?

 • 2 paar nitril handschoenen;
 • 1 mondmasker;
 • 1 overschort;
 • 2 werkdoekjes;
 • 4 opneemdoekjes, blauwe tissue;
 • 2 witte afvalzakken met sluiting;
 • uitleg hoe u het pakket moet gebruiken. Volg de uitleg op het moment dat u deze nodig heeft.

Wat moet u doen als er iets mis gaat?

Prikongeluk

Tijdens het geven en het opruimen van de methotrexaat kunt u zich verwonden aan de naald die besmet is met methotrexaat. U moet dan het volgende doen:

 • Trek de handschoenen uit. Laat de wond bloeden door er op te drukken om mogelijk aanwezig methotrexaat te verwijderen.
 • Spoel de wond met veel lauw water.
 • Voor medewerkers van de thuiszorg: volg de instructies op die voor uw instelling gelden bij een prikongeval.

Knoeien

Heeft u geknoeid? Ruimt u dan meteen daarna de methotrexaat op. Let u hierbij op de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen. Bij het opruimen werkt u van de minst besmette plek naar de meest besmette plek.

 • Trek een paar extra nitril handschoenen aan, een overschort en een mondmasker.
 • Zorg voor water en een schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld groene zeep.
 • Neem de vloeistof op met de blauwe tissue en gooi deze direct na het opnemen in de witte afvalzak.
 • Neem een schone werkdoek en een PH-neutrale zeepoplossing, bijvoorbeeld groene zeep. Maak de plaats waar de methotrexaat is gevallen en een grote ruimte er omheen schoon. Doe dit 3 keer. De werkdoek gooit u daarna weg in de witte afvalzak.
 • Maak daarna de plaats en de ruimte er omheen schoon met een schone werkdoek. Maak deze werkdoek eerst nat met water. Deze werkdoek mag u na gebruik in de witte afvalzak doen.
 • De handschoenen en het overschort gooit u na gebruik in de witte afvalzak. Daarna maakt u de afvalzak dicht en gooit u deze in een vuilniszak. Deze vuilniszak geeft u mee bij het ophalen van het huisvuil. Zet deze zo kort mogelijk van tevoren buiten.
 • Was uw handen met zeep en zet daarna uw mondmasker af.
 • Het mondmasker kunt u opnieuw gebruiken. Leg het masker dus terug in uw calamiteitenpakket.
 • Heeft u het calamiteitenpakket nodig gehad? Meldt u dit dan bij de polikliniek Reumatologie zodat zij voor een nieuw pakket kunnen zorgen. 

Besmetting van de huid en/of ogen

Maatregelen die u bij besmetting moet nemen, zijn:

 • Contact met de huid. Spoel de huid direct met een ruime hoeveelheid lauw kraanwater. Verdere maatregelen zijn niet nodig. In het uitzonderlijke geval dat er toch irritatie van de huid ontstaat, raden wij u aan om dit met de arts te overleggen.
 • Contact met het oog. Spoel het oog onmiddellijk uit met behulp van een douchekop en veel lauw water. Doe dit tenminste 15 minuten lang. Houd het oog tijdens het spoelen goed open.
 • Contact met kleding. Trek de besmette kleding uit en spoel deze uit met ruim water. Gebruik bijvoorbeeld de wasmachine met koudspoelprogramma. Was de kleding daarna zoals u gewend bent op het geschikte wasprogramma.

Tot slot

Bewaart u de methotrexaat spuiten op kamertemperatuur, op een plek waar kinderen niet bij kunnen! Is uw naaldencontainer vol? Dan krijgt u via de polikliniek Reumatologie een nieuwe container mee bij uw eerst volgende afspraak.

 • Voor vragen over het geven van methotrexaat of bij problemen, kunt u bellen naar de polikliniek Reumatologie, telefoonnummer: (073) 553 28 86.
 • Voor overige vragen belt u naar de polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer: (073) 553 23 04.