Headerafbeelding
fysiotherapie bij prehabilitatie
Behandeling

In goede conditie voor uw operatie

Wanneer u een grote operatie krijgt, is het belangrijk dat u in goede conditie bent. Het ‘prehabilitatie-programma’ kan u helpen om zo fit mogelijk te zijn voor de operatie.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die in goede conditie zijn, sneller en gemakkelijker herstellen na een operatie. Zij krijgen minder complicaties.

Wij willen u helpen om zo fit mogelijk te zijn voor de operatie. Daarom raden we u een programma aan met conditie- en krachttraining en voedingsadviezen. Dit noemen we het ‘prehabilitatie-programma'.

Alle informatie over het programma

Praktische tips

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code CHI-086
Laatste revisie: 2 april 2024 - 12:34
Alle informatie over het programma

In goede conditie voor uw operatie

U wordt 4 weken begeleid door een fysiotherapeut en een diëtist.

  • De fysiotherapeut doet kracht- en conditietraining met u. Samen met de verpleegkundig specialist of medewerker van het leefstijlloket bepaalt u waar u traint. U traint 3 keer per week, ongeveer 1 uur. De training is meestal op maandag, woensdag en vrijdag. De fysiotherapeut spreekt de tijden met u af. U krijgt bewegingsadviezen voor de dagen dat u niet komt trainen. 
  • De diëtist geeft u persoonlijke dieetadviezen, die helpen om voldoende eiwitten en andere voedingsstoffen binnen te krijgen voor een goede spieropbouw.

Doet u mee aan het programma? Dan plannen wij vóór de operatie genoeg tijd in om het trainingsprogramma te kunnen volgen en af te ronden.

Uw arts of verpleegkundig specialist meldt u aan. Mogelijk gaat dit via het Leefstijlloket. U krijgt dan nog een telefonische afspraak met een verpleegkundige van het Leefstijlloket. Na de aanmelding bij de fysiotherapie praktijk wordt er zo snel mogelijk contact met u opgenomen door de fysiotherapeut en diëtist.

Bespreek dit dan met uw verpleegkundig specialist of de medewerker van het leefstijlloket. U beslist zelf of u meedoet aan het programma. Deelname is vrijwillig. U mag ook tijdens het programma stoppen. U hoeft niet te zeggen waarom u stopt. 

De kosten van deelname hangen af van waar u het programma volgt en hoe u bent verzekerd. Uw verpleegkundig specialist of casemanager kan u hierover informeren.

Als u het programma gaat volgen bij een fysiotherapiepraktijk en diëtist bij u in de buurt, is de volgende informatie van toepassing:

De diëtetiek wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

De kosten voor de trainingen bij de fysiotherapeut verschillen. Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie worden er 8 tot 12 behandelingen gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Bent u bijvoorbeeld voor 9 behandelingen aanvullend verzekerd, dan betaalt u maximaal 3 behandelingen (€ 35,50 per behandeling) zelf. Bent u niet aanvullend verzekerd? Dan betaalt u tussen de € 295,00 en € 475,00 euro voor het hele programma.

Uw verpleegkundig specialist en de medewerkers van het leefstijlloket hebben een overzicht van de aangesloten fysiotherapiepraktijken en de kosten per praktijk.

Heeft u vragen of twijfelt u? Neem dan contact op met de arts, verpleegkundig specialist of medewerker van het Leefstijlloket.