Behandeling

Huidflapjes rond de anus (skintags) operatie op de POK

Als u last heeft van huidflapjes rond de anus (ook wel skintags of marisken genoemd), kunt u deze operatief laten verwijderen. Deze operatie vindt plaats op de Poliklinische OperatieKamer (POK). U krijgt een plaatselijke verdoving met een klein naaldje in de huid rond en onder het huidflapje. We geven u hier informatie over de behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Skintags bestaan uit uitgerekte anale huidplooien die ontstaan als gevolg van de aanwezigheid van aambeien. Vaak worden ze verward met aambeien, omdat ze tegelijk kunnen voorkomen en het gevolg zijn van aambeien. Skintags zijn volkomen onschuldig,bloeden niet en doen geen pijn. Wel is het wat moeilijker om de anus goed schoon te houden, door de onregelmatigheid van de plooien. Wanneer er restjes ontlasting achterblijven tussen de plooien, kan dat irritatie of jeuk veroorzaken. Sommige patiënten hebben cosmetische klachten.

Om de diagnose te kunnen stellen, is alleen een lichamelijk onderzoek nodig. Bij dit onderzoek zal de arts de anus inspecteren.

Skintags hoeven niet behandeld of verwijderd te worden. Als ze storend zijn, kan een arts ze operatief weghalen. Het is belangrijk te weten dat het operatief verwijderen van skintags tot enkele weken na de operatie zeer pijnlijk kan zijn. Lees meer hierover bij de kopjes 'Risico's' en 'Adviezen voor thuis'.

Belangrijk! Afhankelijk van het soort skintag en de locatie op de anus, kan een operatie pijnlijker of minder pijnlijk zijn. Een skintag met een brede steel is veel pijnlijker na verwijderen dan een skintag met een dunne steel. Uw arts zal u uitleggen op het spreekuur wat voor soort skintag u heeft.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Code CHI-098
Laatste revisie: 7 juli 2021 - 16:39
Hoe verloopt de behandeling?

Huidflapjes rond de anus (skintags) operatie op de POK

Eten en drinken

U mag gewoon eten en drinken voorafgaand aan de operatie.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen?

Dan is het risico op een bloeding iets groter. Het liefste wordt met deze medicijnen voor de operatie gestopt. Bespreek met uw medisch specialist wat voor uw situatie het beste is.

Vervoer naar huis regelen

U mag na de operatie niet zelf auto rijden en we raden u dringend af om met het openbaar vervoer naar huis te gaan. Breng daarom iemand mee, die u na de operatie naar huis kan brengen.

Waar meldt u zich?

De behandeling vindt plaats op de poliklinische operatiekamer (POK) in Gebouw B, verdieping 1, ontvangst 4. Meld u daar aan bij de gele aanmeldzuil. Zorg dat u ongeveer 10 minuten van tevoren aanwezig bent.

U ligt tijdens de operatie op uw rug, met de benen gebogen omhoog in beensteunen. De chirurg pakt de skintag vast met een pincet en spuit deze aan de basis in met een vloeistof waarin een pijnstiller zit en soms adrenaline. De pijnstiller helpt tegen de pijn na de operatie. De skintag zwelt daardoor iets op. Met een mes snijdt de chirug de skintag helemaal weg.

Meestal laat de chirurg de wond open. Afhankelijk van het soort wond gebruikt de chirurg in enkele gevallen een oplosbare hechting. Dit helpt soms om de genezing te versnellen, maar ook zonder hechting geneest de wond vanzelf en met een fraai litteken. Het nadeel van een onderhuidse hechting is dat deze kan loslaten. Mocht de eventuele hechting loslaten dan is dit geen probleem. Er hoeven geen nieuwe hechtingen geplaatst te worden. De wond zal dan alsnog vanzelf genezen, maar dat heeft tijd nodig. 

De wond kan nog weken wondvocht of bloed afscheiden. Ook kan de wond de eerste week na de operatie pijnlijk en gezwollen zijn.

Risico's

Bij iedere operatie is er kans op complicaties zoals een nabloeding of wondinfectie. Bij deze operatie is de kans hierop klein. Complicaties die specifiek bij deze operatie kunnen optreden zijn:

  • Bloedverlies.
  • Een chronische wond met mogelijk een scheurtje (fissuur). De kans hierop is tussen de 2% en de 5%.
  • Heftige pijn. De pijn neemt langzaam na 2 weken af, maar kan in het begin als zeer vervelend worden ervaren.

Adviezen voor thuis

  • Houd de wondjes schoon door 2 keer per dag en na ontlasting te spoelen en voorzichtig droog te deppen.
  • De toiletgang kan gevoelig zijn. Zorg er daarom voor dat de ontlasting makkelijk komt door veel te drinken, vezelrijke voeding te gebruiken en voorgeschreven poeders volgens recept te gebruiken.
  • Houd met (werk)afspraken en activiteiten ongeveer 2 weken hersteltijd aan. De eerste 2 weken na de ingreep kunt u last hebben van een vervelende pijn waarvoor pijnstilling nodig is. Of als er een uitwendige wond in de buurt van de anus is moet deze regelmatig gespoeld worden. Soms gaat het herstel sneller en kunt zonder problemen uw activiteiten eerder hervatten.
  • Het hele genezingsproces kan 4 tot 6 weken duren.

Wat doet u bij problemen thuis ?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Chirurgie telefoonnummer: (073) 553 60 05. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 05.