Headerafbeelding
Binnentuin met groene bomen
Behandeling

Hoortoestel BCD op de polikliniek

Een  BCD (Bone Conduction Device) is een hoortoestel dat in het bot wordt geplaatst. Dit gebeurt met een operatie. 

Een BCD is een hoortoestel dat stevig in het bot wordt vastgemaakt. Het systeem bestaat uit een titanium implantaat en het hoortoestel. Het implantaat wordt in het schedelbot achter het oor bevestigd en bestaat uit een schroef en een verbindingsstuk waar later het hoortoestel op wordt vastgeklikt. De BCD versterkt het geluid en zet het om in trillingen die via het bot het binnenoor bereiken. Het geluid gaat dan direct door het bot naar het binnenoor.

Lees meer

U krijgt een BCD wanneer een klassiek hoortoestel geen verbetering van het gehoor oplevert. Redenen hiervoor zijn:

  • Een zeer nauwe gehoorgang.
  • Een chronische ontsteking in het middenoor of de gehoorgang. De gehoorgang kan dan niet worden afgesloten met een hoortoestel.
  • Een zeer nauwe gehoorgang met veel oorsmeerophoping.

Proefperiode

Voordat het implantaat wordt geplaatst, wordt er een proefperiode doorlopen met een BCD om te kijken of het een geschikte oplossing is voor u. Dit proefhoortoestel wordt op een band of beugel geplaatst achter uw oor op uw schedelbot om een zo goed mogelijk idee te geven van de uiteindelijke werking.

Voor de proefperiode krijgt u een hoortest. Aan de hand van deze gegevens wordt bepaald of een BCD een optie is en aan welke zijde u deze krijgt. Vervolgens wordt het proefhoortoestel op uw gehoor ingesteld. U krijgt uitleg over de werking en krijgt het voor een aantal weken mee naar huis. 

Na de proefperiode krijgt u een nieuwe hoortest, om te zien of het een meerwaarde geeft. Bij een positief resultaat wordt de procedure voor het plaatsen van het implantaat in gang gezet.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Betrokken afdelingen

Code KNO-753
Laatste revisie: 16 augustus 2023 - 15:36
Hoe verloopt de behandeling?

Hoortoestel BCD op de polikliniek

  • Gebruikt u medicijnen? Bent u overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen? Meld dit dan aan de arts of assistente.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan kan het zijn dat u deze tijdelijk moet stoppen. De arts heeft dit dan met u besproken.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Waar meldt u zich?

U meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de Poliklinische Operatiekamers.

Tijdens de behandeling

Vlak voor de operatie, wordt eerst een beetje haar achter het oor weggeschoren. De arts bepaalt de plaats waar het implantaat moet komen. Daarna wordt een kleine snede in de huid achter het oor gemaakt. Vervolgens wordt het titanium implantaat geplaatst in het bot van de schedel. Hiervoor boort de arts een klein gaatje met een diepte van 4 mm in het bot.

De titanium schroef van 4 millimeter lang, wordt direct achter het oor in het schedelbot geplaatst.  De schroef steekt na de operatie door de huid heen en is zichtbaar achter het oor.

Aan het einde van de operatie wordt een smal gaasje met antibioticazalf om de schroef gedraaid. Dit geheel wordt tijdelijk afgedekt door een rond kunststof afschermkapje.

Soms plaatst de arts een magneet onder de huid. Het hoortoestel wordt dan met dit magneet vastgehouden. Dan steekt er geen schroef door de huid.

De operatie duurt ongeveer 1 uur.

U mag na de behandeling meteen naar huis. Omdat u een plaatselijke verdoving heeft gehad, mag u ook zelf autorijden.

Complicaties komen niet vaak voor. Complicaties die kunnen optreden zijn:

  • Een bloeding. De KNO-arts kan dit behandelen door een tijdelijk drukverband aan te brengen.
  • Infectie van de huid. Hierdoor kunt u pijn hebben. Ook komt er een vieze afscheiding met korstvorming rond de schroef. De KNO-arts behandelt dit door de huid schoon te maken en zalf met antibiotica voor te schrijven.

De adviezen die we u meegeven helpen u om te herstellen. Ook heeft u hierdoor minder kans op eventuele problemen die kunnen ontstaan door de operatie (complicaties).

  • Het kunststof kapje moet 1 week blijven zitten.
  • De wond mag de eerste 2 weken niet nat worden. Als u uw haren wast, plaats dan een bekertje over de schroef.
  • Het is belangrijk om de huid rondom de schroef goed schoon te houden. Een zacht doekje is goed. De KNO-arts adviseert vaak om een baby/billendoekje (vochtig doekje) te gebruiken.
  • U mag geen gebruik maken van sauna of zonnebank.
  • Na enkele dagen tot een week kunt u weer werken.
  • U kunt een week na de operatie weer sporten zoals fitnessen of hardlopen. Contactsport waarbij er iets tegen uw hoofd kan komen, mag pas na 2 maanden. Dan is de BCD goed in het bot vastgegroeid.
  • Als u pijn heeft, kunt u paracetamol gebruiken.

Wat doet u bij problemen thuis?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 70. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

U krijgt een controleafspraak mee voor een week na de operatie. Dan worden de hechtingen en de gaastampon om de BCD-schroef verwijderd.

Dan kan de BCD op de schroef geplaatst worden. Nadat het implantaat is bevestigd duurt het 6 tot 7 weken voordat u het definitieve hoortoestel kan dragen. Dit wordt opnieuw ingesteld zodra het mogelijk is. 

Registratie van uw implantaat

Het JBZ registreert de gegevens van een ingebracht implantaat in uw dossier. U kunt deze gegevens zien in uw MijnJBZ onder het kopje ‘Dossier’ en vervolgens ‘Implantaten’. De informatie over uw implantaat staat ook in uw ontslagbrief. Staat een implantaat niet in uw MijnJBZ? Neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Het JBZ levert de informatie over ingebrachte implantaten aan bij het Landelijke Implantaten Register (LIR). Dit is wettelijk verplicht. In het register staan alleen gegevens over het implantaat en niet uw patiëntgegevens. Mocht er een probleem optreden met een bepaald implantaat, dan neemt het LIR contact op met de zorgverleners die de implantaatgegevens hebben aangeleverd, zodat zij hun patiënten kunnen informeren.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.