Binnentuin met groene bomen

Hoortoestel BAHA op de polikliniek

Een BAHA (Bone Anchored Hearing Aid) is een hoortoestel dat in het bot wordt geplaatst. Dit gebeurt met een operatie.

Een BAHA is een hoortoestel dat stevig in het bot wordt vastgemaakt. Het systeem bestaat uit een titanium implantaat en het hoortoestel. Het implantaat wordt in het schedelbot achter het oor bevestigd en bestaat uit een schroef en een verbindingsstuk waar later het hoortoestel op wordt vastgeklikt. De BAHA versterkt het geluid en zet het om in trillingen die via het bot het binnenoor bereiken. Het geluid gaat dan direct door het bot naar het binnenoor.

U krijgt een BAHA wanneer een klassiek hoortoestel geen verbetering van het gehoor oplevert. Redenen hiervoor zijn:

• Een zeer nauwe gehoorgang.
  • Een chronische ontsteking in het middenoor of de gehoorgang. De gehoorgang kan dan niet worden afgesloten met een hoortoestel.
  • Een zeer nauwe gehoorgang met veel oorsmeerophoping.

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code KNO-753
Laatste revisie: 8 januari 2021 - 10:26

Hoortoestel BAHA op de polikliniek

• Gebruikt u medicijnen? Bent u overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen? Meld dit dan aan de arts of assistente.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan kan het zijn dat u deze tijdelijk moet stoppen. De arts heeft dit dan met u besproken.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Waar meldt u zich?

U meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de Poliklinische Operatiekamers.

Tijdens de behandeling

Vlak voor de operatie, wordt eerst een beetje haar achter het oor weggeschoren. De arts bepaalt de plaats waar het implantaat moet komen. Daarna wordt een kleine snede in de huid achter het oor gemaakt. Vervolgens wordt het titanium implantaat geplaatst in het bot van de schedel. Hiervoor boort de arts een klein gaatje met een diepte van 4 mm in het bot.

De titanium schroef van 4 millimeter lang, wordt direct achter het oor in het schedelbot geplaatst.  De schroef steekt na de operatie door de huid heen en is zichtbaar achter het oor.

Aan het einde van de operatie wordt een smal gaasje met antibioticazalf om de schroef gedraaid. Dit geheel wordt tijdelijk afgedekt door een rond kunststof afschermkapje.

Soms plaatst de arts een magneet onder de huid. Het hoortoestel wordt dan met dit magneet vastgehouden. Dan steekt er geen schroef door de huid.

De operatie duurt ongeveer 1 uur.

U mag na de behandeling meteen naar huis. Omdat u een plaatselijke verdoving heeft gehad, mag u ook zelf autorijden.

Complicaties komen niet vaak voor. Complicaties die kunnen optreden zijn:

• Een bloeding. De KNO-arts kan dit behandelen door een tijdelijk drukverband aan te brengen.
  • Infectie van de huid. Hierdoor kunt u pijn hebben. Ook komt er een vieze afscheiding met korstvorming rond de schroef. De KNO-arts behandelt dit door de huid schoon te maken en zalf met antibiotica voor te schrijven.

De adviezen die we u meegeven helpen u om te herstellen. Ook heeft u hierdoor minder kans op eventuele problemen die kunnen ontstaan door de operatie (complicaties).

• Het kunststof kapje moet 1 week blijven zitten.
  • De wond mag de eerste 2 weken niet nat worden. Als u uw haren wast, plaats dan een bekertje over de schroef.
  • Het is belangrijk om de huid rondom de schroef goed schoon te houden. Dit doet u met een zacht doekje, bijvoorbeeld tijdens het douchen.
  • U mag geen gebruik maken van sauna of zonnebank.
  • Na enkele dagen tot een week kunt u weer werken.
  • U kunt een week na de operatie weer sporten zoals fitnessen of hardlopen. Contactsport waarbij er iets tegen uw hoofd kan komen, mag pas na 2 maanden. Dan is de BAHA goed in het bot vastgegroeid.
  • Als u pijn heeft, kunt u paracetamol gebruiken.

U krijgt een controleafspraak mee voor een week na de operatie. Dan worden de hechtingen en de gaastampon om de BAHA-schroef verwijderd.

Na 2 maanden is de schroef in het bot vastgegroeid. De audioloog van Kentalis plaats de BAHA dan op de schroef. Dit gebeurt op locatie ’s-Hertogenbosch of bij Kentalis in St-Michelsgestel.

Bij vragen kunt u bellen naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.