afdelingen fysiotherapie handoefeningen

Fysiotherapie na een CVA (beroerte)

Als u een CVA (beroerte) heeft doorgemaakt, onderzoekt de fysiotherapeut in het ziekenhuis hoe het gaat met het bewegen.

U krijgt zo snel mogelijk een advies over het vervolg: kunt u naar huis met of zonder therapie of moet u tijdelijk revalideren?

Code PMD-200
Laatste revisie: 21 juli 2021 - 08:40

Fysiotherapie na een CVA (beroerte)

Eerste bezoek van de fysiotherapeut

De eerste keer dat de fysiotherapeut bij u komt, krijgt u verschillende testen op gebied van kracht, gevoel, het aansturen van bewegingen (coördinatie), het verplaatsen in een andere houding (transfers), lopen en evenwicht.

Doelen opstellen

Na het onderzoek stelt de fysiotherapeut samen met u doelen op voor de therapie. Deze doelen zijn in het ziekenhuis op de eerste plaats gericht op het zelfstandig kunnen functioneren. Denk hierbij aan zelfstandig naar het toilet kunnen gaan of zelfstandig een boterham kunnen smeren.

De fysiotherapeut streeft ernaar om u binnen 24 uur na het CVA te onderzoeken en te kijken naar de beste manier om uit bed te komen. Het is namelijk heel belangrijk om zo snel mogelijk na het CVA uit bed te komen.

Oefenen

Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk oefeningen gaat doen. Door te oefenen werkt u aan het herstel van uw lichaam en uw hersenen. Ook als u nog niet zoveel oefeningen kunt doen, heeft het wel zin om te oefenen.

Naast het oefenen met de fysiotherapeut is er een mogelijkheid om zelf - of met uw bezoek - te oefenen met behulp van de oefengids “Snel in beweging”. De fysiotherapeut geeft advies welke oefeningen u kunt doen.

Overdracht

Tijdens de ziekenhuisopname kan het duidelijk worden dat na ontslag naar huis vervolg fysiotherapie nodig is. Dit noemen we eerstelijns fysiotherapie. U krijgt dan van uw behandelend fysiotherapeut van het ziekenhuis een overdrachtsbrief mee voor de fysiotherapeut in de eerste lijn.

U kunt zelf contact opnemen met een fysiotherapeut bij u in de buurt.