Headerafbeelding
Binnentuin met groene bomen
Onderzoek

Screening op prostaatkanker (Prostaat Specifiek Antigeen, PSA)

Dit is een onderzoek waarmee de uroloog kan bepalen of u mogelijk prostaatkanker heeft.

PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) is een eiwit dat elke prostaatcel maakt. Het eiwit is een onderdeel van het zaadvocht, maar het is normaal dat er altijd wat van dit eiwit in het bloed terechtkomt. Bij bepaalde prostaataandoeningen kan er meer PSA in het bloed terechtkomen. De PSA-waarde is dan verhoogd.

Het kan gaan om aandoeningen als ontstekingsreacties (infectie), een trauma (beschadiging van het weefsel) of prostaatkanker. Als bij u nog geen prostaatkanker is vastgesteld, kan de uroloog de PSA-waarde laten bepalen om na te gaan of er sprake zou kunnen zijn van prostaatkanker. 

Als u prostaatkanker heeft, kan de uroloog het PSA laten meten om te zien of de behandeling effect heeft.

Belangrijke informatie

Hier vindt u belangrijke informatie over uw onderzoek.

Betrokken afdelingen

Code URO-116
Laatste revisie: 23 februari 2024 - 15:08
Belangrijke informatie

Screening op prostaatkanker (Prostaat Specifiek Antigeen, PSA)

Hoe ouder de man, hoe hoger de normale PSA-waarde gemiddeld is. Als de gemeten PSA-waarde hoger is dan de normale bovengrens, kan de uroloog besluiten om weefselonderzoek (biopten) van de prostaat te doen.

Soms is het PSA al eerder gemeten. Als het PSA duidelijk is gestegen ten opzichte van deze eerdere meting, kan dit ook een reden zijn voor verder onderzoek. Soms kan een eerdere bepaling ook laten zien dat de PSA-waarde juist heel stabiel is. Dat kan dan juist een reden zijn om te wachten met verder onderzoek. Het is goed om te weten dat ook bij een normale waarde van het PSA er een enkele keer toch prostaatkanker kan bestaan.

Voordat besloten wordt tot verder onderzoek, doet de uroloog meestal ook inwendig onderzoek.

Bij een preventieve screening op prostaatkanker, maken we gebruik van de PSA-waarde. Preventief screenen kan sterfte door prostaatkanker verminderen. De screening kan echter ook nadelen hebben. Bij veel mannen zal prostaatkanker worden vastgesteld, terwijl zij daar geen klachten van zouden hebben in hun verdere leven. Behandeling is dan niet noodzakelijk, maar de diagnose kanker heeft wel impact op de kwaliteit van leven.

Wilt u zich laten onderzoeken op prostaatkanker? Dan adviseert de Nederlandse Vereniging voor Urologie dat u zich laat informeren over het risico van de aanwezigheid van prostaatkanker, en de gevolgen van screening. De website www.prostaatwijzer.nl geeft hierover extra informatie. Ook uw huisarts kan u helpen bij het maken van een keuze.

Om de PSA-waarde te bepalen prikt de laborante bloed bij u. Dit onderzoeken we in het laboratorium.