Headerafbeelding
Patiënt wacht in de huiskamer van de Operatie Ontvangst Afdeling
Afdeling

Operatie Ontvangst Afdeling (OOA)

De Operatie Ontvangst Afdeling is bedoeld voor patiënten van allerlei specialismen die een ingreep moeten ondergaan.

Op deze afdeling wordt u ontvangen en voorbereid op de operatie. Na de operatie komt u niet terug op deze afdeling, maar gaat u rechtstreeks naar de verpleegafdeling waar u de rest van de opname verblijft.

De Operatie Ontvangst Afdeling is er speciaal op ingericht om u in een prettige sfeer te kunnen ontvangen. U verblijft tot kort voor de operatie in de huiskamer van de afdeling, in plaats van in een bed. De verpleegkundigen op de Operatie Ontvangst Afdeling hebben de tijd om u gastvrij te ontvangen en u deskundig voor te bereiden op de operatie.

Informatie voor naasten

Bekijk ook de informatie voor naasten bij een opname op de Operatie Ontvangst Afdeling.

Over deze verpleegafdeling

Alle belangrijke informatie op een rij.

Meer informatie

Code VPA-401
Laatste revisie: 5 juli 2024 - 09:24
Over deze verpleegafdeling

Operatie Ontvangst Afdeling (OOA)

Als u geopereerd gaat worden op de operatieafdeling, hoort u van het Planbureau op welke afdeling u wordt opgenomen. Zij bellen u hierover op de dag voor de opname. Het is mogelijk dat u meteen wordt opgenomen op de verpleegafdeling. Het kan ook zijn dat u voor de operatie eerst naar onze Operatie Ontvangst Afdeling gaat.

U verblijft tot kort voor de operatie in onze gezamenlijke huiskamer. Er mag 1 begeleider bij u blijven tot het moment van operatie. Het is verder niet mogelijk om bezoek te ontvangen op de Operatie Ontvangst Afdeling.

Patiënt wacht in de huiskamer van de Operatie Ontvangst Afdeling

Huiskamer

  • In de huiskamer is gratis WiFi via KPN Hot Spots.
  • Voor uw begeleider is er koffie en thee (let op: zelf mag u niets meer eten of drinken!).

Opnamegesprek

Een verpleegkundige haalt u op voor een opnamegesprek. Daarna neemt u weer plaats in de huiskamer.

Verpleegkundige doet intake bij patiënt op de Operatie Ontvangst Afdeling

Voorbereiding op de operatie

Kort voor de operatie krijgt u een bed toegewezen en kleedt u zich om. De verpleegkundige bereidt u verder voor op de operatie.

Uw persoonlijke eigendommen

  • U geeft waardevolle spullen zoveel mogelijk mee aan uw begeleider.
  • Spullen die u na de operatie nodig heeft, gaan in een bagagebak. Deze bak wordt verzegeld. De code van de verzegeling noteren we in uw Elektronisch Patiënten Dossier. Op deze manier verhuizen we uw spullen veilig naar de verpleegafdeling.
afdelingen ooa opname

De operatiekamer

Een medewerker brengt u in uw bed naar de operatiekamer (OK) en zorgt voor een overdracht naar de OK-verpleegkundige. Na de operatie haalt een verpleegkundige van de verpleegafdeling waar u naar toe gaat, u weer op in de uitslaapkamer. Bijzonderheden van voor, tijdens of na de operatie worden overgedragen.

Op de verpleegafdeling

Uw contactpersoon wordt gebeld als u op de verpleegafdeling bent. U krijgt een kamer toegewezen en u ontvangt uw bagagebak. Op de verpleegafdeling is het mogelijk om bezoek te ontvangen.

Neem 1 tas mee naar de opname (geen rolkoffer). In de tas moet ook de kleding en de schoenen passen die u draagt als u naar afdeling komt.

Uw tas met spullen gaat in een bagagebak met de afmeting van 60x40x35 centimeter (66 liter), zie afbeelding. Deze bak wordt verzegeld.

bagagebak Operatie Ontvangst Afdeling

Omdat de bak maar klein is, kunt u alleen de spullen meenemen die u direct na de operatie echt nodig heeft, zoals uw bril, gebitsprothese en toilettas.

Vraag uw contactpersoon eventuele andere spullen pas na de operatie mee te nemen naar het ziekenhuis. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld krukken.

Een medewerker brengt uw bagagebak tijdens de operatie naar de verpleegafdeling waar u na de operatie naar toe wordt gebracht. Daar wordt de bak in een afgesloten ruimte gezet. De verpleegkundige brengt de bak bij u op de kamer, als u terug bent van de operatie.