Headerafbeelding
MS-verpleegkundige geeft uitleg aan patiënt
Afdeling

MS-Behandelcentrum

Het MS-Behandelcentrum is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van Multiple Sclerose.

In het MS-Behandelcentrum werkt een uitgebreid team van verschillende deskundigen nauw samen. Een neuroloog stelt de diagnose MS en draagt zorg voor de behandeling. Bij oogproblemen is er een oogarts die gespecialiseerd is in MS. U kunt bij het MS-Behandelcentrum ook terecht voor begeleiding door de MS-verpleegkundige of een snelle doorverwijzing naar andere zorgverleners.

Het MS-centrum wordt erkend door het Nationaal MS Fonds, een patiëntenorganisatie op het gebied van MS. Het MS-centrum is een van topklinische functies binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dat betekent dat er hoogwaardige medische zorg geleverd wordt.

Lees meer

Team van deskundigen

In het MS-Behandelcentrum werkt een uitgebreid team van verschillende deskundigen nauw samen. Een neuroloog stelt de diagnose MS en draagt zorg voor de behandeling. U kunt bij het MS-Behandelcentrum ook terecht voor begeleiding door de MS-verpleegkundige of een snelle doorverwijzing naar andere zorgverleners.

Ongeveer één keer per maand vindt er een multidisciplinair overleg (MDO) plaats. Daar bespreken de zorgverleners mogelijke vragen van mensen met MS. Het team bestaat uit de volgende zorgverleners:

  • fysiotherapeut
  • MS-verpleegkundigen
  • neuroloog
  • oogarts
  • revalidatiearts
  • revalidatieverpleegkundige
  • uroloog
  • continentieverpleegkundige
  • psycholoog

Buiten het MS multidisciplinair overleg zijn er korte lijnen met een gynaecoloog en diverse internisten.

Revalidatie

Als u hiervoor in aanmerking komt, dan biedt Revalidatiecentrum De Tolbrug de mogelijkheid om een revalidatieprogramma te volgen. Dit is speciaal gericht op de problemen bij mensen met MS. Hierbij zijn de volgende zorgverleners betrokken: fysiotherapeut, ergotherapeut, maatschappelijk werker en logopedist. De revalidatiearts regelt de behandeling.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Aandoeningen
Bekijk aandoeningen
Behandelingen
Bekijk behandelingen

Praktische tips

MS en het coronavirus

Mensen met MS behoren tot de mogelijke risicogroep voor het coronavirus. Dat betekent dat de verschijnselen ernstiger kunnen verlopen dan bij mensen zonder MS. Dat geldt in het bijzonder voor mensen die MS-remmende medicatie gebruiken. Het voorkómen van een besmetting is daarom het allerbelangrijkste. Lees hier meer informatie over MS en het coronavirus.

Naar het ziekenhuis in coronatijd

Komt u binnenkort naar het ziekenhuis voor een afspraak, onderzoek of operatie? Lees dan op de pagina 'Naar het ziekenhuis in coronatijd' informatie die belangrijk is voor uw bezoek.

MS in het dagelijks leven

Na de diagnose MS kunnen er allerlei vragen bij u opkomen over het dagelijkse leven als MS-patiënt. Hier vindt u meer informatie.

Uw afspraak in het ziekenhuis

Hoe bereidt u zich voor op uw afspraak in het ziekenhuis? Lees voor uw eerste afspraak op onze website alles over het voorbereiden van een afspraak in het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Uw rechten en plichten als patiënt

Als patiënt heeft u een aantal wettelijke rechten en ook een aantal wettelijke plichten. Hier vindt u een overzicht.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Meike Holleman
Drs. M.A. Holleman
Klinisch neuropsycholoog
Bekijk ons team

Meer informatie

Code NEU-300
Laatste revisie: 2 september 2021 - 13:36

MS-Behandelcentrum