Aandoening

Voorstadium van borstkanker (DCIS)

Het voorstadium van borstkanker noemen we ‘Ductaal Carcinoom In Situ’, afgekort DCIS.

In de borst zitten klierkwabben (lobuli) en melkgangen (ducten). Op deze plaatsen kunnen kankercellen voorkomen. Als deze kwaadaardige cellen binnen de begrenzing van de melkgang blijven, spreken we van borstkanker in situ. Dit is een voorstadium van kanker, waarbij de cellen al wel de vorm hebben van kankercellen, maar nog niet het vermogen hebben om in het omliggende weefsel door te groeien en eventueel uit te zaaien.

Melkgang met DCIS en melkgang met borstkanker

Kanker is een ingrijpende ziekte. Alles waar u mee te maken krijgt voor, tijdens of na de behandeling hebben we voor u verzameld op onze pagina 'Kanker'.

Lees meer

Bij een DCIS kunnen de melkgangen die normaal soepel aanvoelen, nu hard en stug aanvoelen. Maar bij ruim 80% van de patiënten met DCIS is er geen afwijking in de borst te voelen. DCIS wordt daardoor vaak per toeval ontdekt.

Anatomie van de borst

Er zijn 3 vormen van DCIS:

  • De cellen zijn afwijkend, maar lijken nog goed op de oorspronkelijke cellen. Dit noemen we een goed gedifferentieerd DCIS, graad 1.
  • De cellen zijn afwijkend en zitten tussen goed- en slecht gedifferentieerd in. Dit noemen we een matig gedifferentieerd DCIS, graad 2.
  • De cellen zijn afwijkend en lijken nauwelijks meer op de oorspronkelijke cellen. Dit noemen we een weinig of slecht gedifferentieerd DCIS, graad 3.

DCIS kan in principe niet uitzaaien. Wel kan er binnen het gebied van DCIS ook borstkanker ontwikkeld zijn. Dit wordt pas duidelijk na de operatie.

Code CHI-156
Laatste revisie: 13 december 2023 - 09:47