Aandoening

Vleesbomen (myomen)

Vleesbomen zijn goedaardige knobbels in de spierwand van de baarmoeder en bestaan vooral uit spierweefsel.

Vleesbomen worden ook wel myomen genoemd. Ze kunnen aan de buitenkant van de baarmoeder zitten, in de baarmoederwand of in de baarmoederholte. Ze kunnen verschillend in grootte zijn. Hoe vleesbomen ontstaan is niet bekend. De kans dat ze kwaadaardig worden is zeer klein. 

Lees meer

Bij wie komen vleesbomen voor?

Vleesbomen ontstaan vaker bij vrouwen die (nog) geen kinderen hebben gehad. Ze ontstaan en groeien onder invloed van hormonen in de vruchtbare fase van het leven. Van alle vrouwen die nog menstrueren, heeft ongeveer de helft 1 of meerdere vleesbomen. Na de overgang vermindert de hoeveelheid hormonen in het lichaam en verdwijnen uiteindelijk de vleesbomen weer.

afbeelding van baarmoeder met vleesboom

Bron: Isala Vrouw-kindcentrum

Tijdens de zwangerschap kunnen vleesbomen soms groeien door hormoonveranderingen. Ze geven meestal geen problemen bij het ontstaan van of tijdens een zwangerschap. Na de zwangerschap worden ze weer kleiner.

Klachten

Vaak hebben vrouwen geen of weinig klachten en worden de vleesbomen toevallig ontdekt. De meeste  groeien langzaam en blijven onopgemerkt. De plaats waarde vleesboom zit, heeft meer invloed op de klachten dan de grootte ervan. Zelfs kleine vleesbomen in de baarmoederholte kunnen menstruatieklachten geven.

U kunt de volgende klachten hebben:

  • Bloedingsklachten: veel of langere tijd bloedverlies tijdens en tussen de menstruaties.
  • Bloedarmoede: bij veel bloedverlies, eventueel met stolsels.

Klachten die minder vaak voorkomen zijn:

  • Pijnklachten: een drukkend gevoel in de buik en/of pijn laag in de rug.
  • Problemen met plassen.
  • Pijn en/of bloedverlies bij het vrijen.

Onderzoeken en behandelingen

Er zijn een aantal onderzoeken en behandelingen mogelijk. Welk onderzoek of welke behandeling u krijgt, hangt af van uw klachten en uw gezondheid.

Verwijdering van de baarmoeder

Heeft u een behandeling van vleesbomen ondergaan en heeft dit geen of onvoldoende effect gehad? Dan kan het verwijderen van de baarmoeder soms de beste keuze zijn. Uw bloedverlies verdwijnt hiermee. Het effect hiervan op de eventuele buik- of rugklachten is minder goed te voorspellen. De arts verwijdert dan de baarmoeder meestal via de buik. Dit kan via een buikoperatie of via een laparoscopie. Meestal blijven de eierstokken en eileiders zitten.

Code GYN-182
Laatste revisie: 13 december 2023 - 09:46