Headerafbeelding
oudere vrouw koffie drinkend in koffiehoek
Onderzoek

Waterecho (SIS-echo) of Schuimecho (FOAM-echo)

Een waterecho is een onderzoek naar afwijkingen van de baarmoederholte en met een schuimecho onderzoeken we of de eileiders goed open zijn.

Met een waterecho kijkt de gynaecoloog met de echo in uw baarmoeder terwijl uw baarmoederholte met water is gevuld. Bij een schuimecho kijkt de gynaecoloog met een echo naar de eileiders, terwijl de baarmoeder gevuld is met schuim.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code GYN-756
Laatste revisie: 26 januari 2024 - 13:55
Hoe verloopt het onderzoek?

Waterecho (SIS-echo) of Schuimecho (FOAM-echo)

De gynaecoloog brengt een dun slangetje met een beetje water of schuim via de baarmoederhals in de baarmoeder. Hiervoor is een spreider (speculum) nodig.

Met een waterecho kan de gynaecoloog de binnenkant van uw baarmoeder en mogelijke poliepen en myomen/vleesbomen goed zien.

Met de schuimecho kan de gynaecoloog zien of de eileiders open zijn.

Het onderzoek voelt niet prettig aan, maar is niet pijnlijk. Het duurt ongeveer 10 minuten.