Headerafbeelding
Zon schijnend op de kersenbloesem in binnentuin
Behandeling

Enucleatie van vleesbomen

Als vleesbomen aan de buitenzijde van de baarmoeder of in de baarmoederwand zitten, kunnen ze worden uitgepeld. 

Dit noemen we myoomenucleatie. Deze behandeling gebeurt meestal via een buikoperatie. Bij kleine of gesteelde vleesbomen gebeurt dit via een laparoscopie

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code GYN-182b
Laatste revisie: 19 juli 2024 - 12:55
Hoe verloopt de behandeling?

Enucleatie van vleesbomen

Het verwijderen van myomen via de buik gebeurt met een kijkoperatie of met een snee in de buik. Welke methode wordt gebruikt is afhankelijk van het aantal en de grootte van de myomen. Meestal wordt deze methode toegepast bij vrouwen die nog zwanger willen worden in de toekomst. De ingreep vindt plaats op de operatiekamer onder narcose. De eerste periode na de ingreep kunt u klachten hebben van buikpijn, bloederige afscheiding en bent u tot minder in staat. U dient er rekening mee te houden dat u 4-6 weken niet kunt werken. De kans dat er nieuwe myomen ontstaan die tot klachten gaan leiden is ongeveer 25%. U houdt uw baarmoeder en blijft menstrueren.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer: (073) 553 62 50.