Aandoening

Niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Niet-aangeboren hersenletsel is schade aan de hersenen die iemand tijdens zijn leven oploopt.

Dit heeft dus niets te maken met hersenletsel dat ontstaat tijdens zwangerschap en/of bevalling. NAH is geen aandoening maar een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen in de hersenen. Hersenletsel kan ontstaan na een ongeval, een herseninfarct (CVA), een hersenvliesontsteking (meningitis) of een hersentumor. Maar ook bijvoorbeeld door een hartstilstand.

Lees meer

Ongeveer 90% van de patiënten keert na revalidatie terug naar het oude leven, maar ervaart vroeger of later dat dit niet meer kan. Daarbij is de groep patiënten met NAH een zeer kwetsbare groep. Dit omdat mensen meestal meerdere beperkingen en stoornissen hebben die niet direct zichtbaar zijn. Zorgverleners en organisaties moeten dan ook samenwerken om tot een goed aanbod te komen.

NAH samenwerkingsverband Noordoost Brabant

Diverse organisaties in de regio Noordoost Brabant werken al een aantal jaren samen om de zorg voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) te verbeteren. Ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Tolbrug specialistische revalidatie zijn hierbij aangesloten.

Code REV-225
Laatste revisie: 4 januari 2023 - 14:23