Aandoening

Littekenbreuk

Als er een operatie in de buik is gedaan, blijft er een litteken over aan de buikwand over. Dit litteken zit niet alleen in de huid, maar ook in de diepere pees- en spierlaag daaronder. Als in deze peeslaag een zwakke plek of onderbreking ontstaat waarbij de buikinhoud (vet, darm) uitpuilt, noemen we dat een littekenbreuk.

De meest voorkomende oorzaak van een littekenbreuk is een niet normale genezing van een operatiewond. Dit kan bijvoorbeeld komen door een bloeduitstorting of een ontsteking. Een littekenbreuk kan ook ontstaan door een verzwakte peeslaag in combinatie met een slechte lichamelijke conditie. Daarnaast weten we dat patiënten met suikerziekte of longziekten, of patiënten die bepaalde medicijnen gebruiken (bijvoorbeeld prednison), ook een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van littekenbreuken.

Littekenbreuk
Lees meer

Klachten bij een littekenbreuk

Niet alle littekenbreuken geven klachten. Dit is onder andere afhankelijk van de grootte en de plaats van de breuk.

Klachten die veel genoemd worden zijn: pijn, een zeurend gevoel rond het litteken en een lelijke zwelling. Soms is er heftige pijn als er darm of vet in de breuk vast komt te zitten. De kans op vast te komen te zitten (beklemming) van darm of vet is vooral aanwezig bij kleinere breuken (1 tot 2 cm).

In het geval dat er heftige pijn optreedt rond het litteken, die niet verdwijnt als u gaat liggen, kan er sprake zijn van een beklemming. Neem in dat geval direct contact op met de huisartsenpost of het ziekenhuis.

Als u kortgeleden bij een specialist bent geweest (korter dan 3 maanden geleden) voor een littekenbreuk of als u op de wachtlijst staat voor een operatie aan de littekenbreuk, bel dan tijdens kantoortijden naar de polikliniek Chirurgie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is: (073) 553 60 05.  Heeft u een probleem buiten kantoortijden? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Code CHI-131
Laatste revisie: 6 september 2024 - 11:13