Aandoening

ACNES en andere buikwandpijnsyndromen

Bij het buikwandpijnsyndroom ACNES ontstaat er pijn in de buik door een beknelde zenuw in de buikwand. De buikpijn kan variëren van een milde en af en toe aanwezig , tot extreme, onhoudbare pijn. Het is een nog vrij onbekende aandoening, ook bij veel artsen.

ACNES is de Engelse afkorting voor Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. De pijn ontstaat door beknelling (entrapment) van de huidtakjes (cutane) van de voorste (anterior) tussenribzenuwen.

Lees meer

In de buik lopen allerlei zenuwen. Uitlopertjes van sommige van deze zenuwen (ook wel zenuwtakjes genoemd) zorgen voor gevoel in de huid van de buik. Om bij de huid te komen, moet de zenuw zich op verschillende plaatsen door de rechte buikspier en door het kapsel om deze buikspier 'boren'. Daarbij kunnen de huidtakjes van de zenuw bekneld raken.

Ook na een operatie kan een zenuw bekneld raken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na een liesbreukoperatie of keizersnede. De pijn zit dan op de plek van het litteken. Heeft u hier last van? Dan heeft hier achteraf gezien al pijn sinds de operatie.

Klachten
ACNES kan plotseling of geleidelijk aan ontstaan. Bij ACNES hebben mensen langere tijd buikklachten, variërend van milde klachten tot onhoudbare buikpijn. De pijn kan ook zitten in de zij en de rug, tussen de onderste ribben en de bekkenkam.

Er wordt vaak (eerst) een andere diagnose gesteld. Het is mogelijk dat u last heeft van ACNES als u de volgende symptomen herkent:

  • De pijn bevindt zich duidelijk op 1 plek; u kunt het precies aanwijzen;
  • De pijn wordt erger als u zich inspant;
  • De pijn is dof, zeurend en soms stekend;
  • U kunt zich bij hevige pijn misselijk voelen of een opgeblazen gevoel krijgen;
  • U heeft problemen met de ontlasting en/of plassen;
  • Kleding kan vervelend zitten;
  • Gewone pijnstillers helpen niet (goed).
     
Code CHI-091
Laatste revisie: 17 mei 2024 - 10:46