Behandeling

Zenuwletseloperatie

Als er bij u een zenuw is doorgesneden van de pols, hand of vingers, opereren we u om de zenuwuiteinden te hechten.

De operatie gebeurt met behulp van een microscoop. We gebruiken zeer fijne hechtdraden (dunner dan een haar).

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.
Code PCH-726
Laatste revisie: 16 augustus 2019 - 13:59
Hoe verloopt de behandeling?

Zenuwletseloperatie

De zenuw moet bij voorkeur binnen 72 uur worden gehecht. Na 3 dagen hebben de zenuwuiteinden zich namelijk iets teruggetrokken. De kans bestaat dan dat het niet meer lukt om de zenuw te hechten zonder veel spanning te gebruiken. Het kan dan nodig zijn een zenuwtransplantaat te gebruiken. Het transplantaat kan een gevoelszenuw uit uw arm of been zijn. Ook kan gebruik worden gemaakt van een ader of kunststofbuisje.

Afhankelijk van het bijkomende letsel leggen we een drukverband of spalk aan. Binnen het Hand Pols Expertisecentrum starten we de nabehandeling op.

Belangrijk is om de zenuwnaad de eerste 6 weken te beschermen. Plaatselijke druk op de zenuwnaad moet u de eerste 6 weken vermijden. Dit gebeurt vaak door het dragen van een afneembare spalk. Gedurende deze 6 weken mag u ook niet sporten.

Het herstel van de zenuw is afhankelijk van uw leeftijd, de precieze plaats van het zenuwletsel, hoe lang de zenuw al doorsneden is en het soort letsel (scherpe doorsnijding of scheur- of pletletsel). Als u ouder bent dan 20 jaar, dan wordt uw herstel minder.

De zenuw herstelt zich onder gunstige omstandigheden met ongeveer 1 mm per dag. We kunnen dus uitrekenen hoe lang het zal duren voordat u volledige hersteld bent. Vaak is dit tussen 6 tot 12 maanden.